hétfő, április 15, 2024

Rangsor: Pixar-filmek a legrosszabbtól a legjobbig

Nemrég mutatták be a Pixar 22. animációs moziját, vagyis az Előrét. Ennek apropóján pedig Jordáki Gábor, Németh Emőke, Georgiadisz Leonidas, Nagy Norbert és Páskuly Gabriella kollégáinkkal együtt úgy gondoltuk itt a remek alkalom, hogy az IMDb, a Rotten Tomatoes, a Metacritic és a saját értékeléseink alapján rangsoroljuk a Pixar stúdió eddigi összes alkotását. Íme a végeredmény:

22. Verdák 2. (2011)

A Verdák második része ékes példája annak, hogy bizony még az igazán nagyok is tudnak hibázni, méghozzá nem is kicsit. A Verdák 2. mindannak az ellentettje, ami miatt szeretjük a Pixar alkotásait. Buta, unalmas és lélektelen. A karakterek hellyel közzel szerethetőek, de Matuka, aki az első rész után itt főszerepben tündököl annyira idegesítő, hogy teljesen hazavágja az alkotást.

Érdekesség: Ez volt az első olyan Pixar film, amit nem jelöltek Oscar-díjra. (Megértjük…)

IMDb: 6.2 / Rotten Tomatoes: 39%  / Metacritic: 57 / Filmsomnia: 50% / Összesen: 52%

21. Verdák 3. (2016)

Szerencsére a harmadik rész már lényegesen jobban sikerült. Újra van mondanivalója, szép ívet ír le a történet és ami talán a legfontosabb, hogy újra van szíve. A versenyeknek tétjük van és izgulni is tudunk McQueen-ért, a baleset bekövetkeztekor pedig lélegzet visszafojtva meredtem a vászonra, ez kétség kívül a film legerősebb jelenete. Az ezt követő felépülés és felkészülés szakasza néhol ugyan döcögős, de nagy részt szórakoztató és tanulságos. Egy nagy hibája mégis van a filmnek, mégpedig az, hogy, ha nem tudtam volna előre, hogy egy Pixar filmet nézek, akkor nem biztos, hogy megtudtam volna különböztetni a DreamWorks, az Illumination vagy más rivális stúdió alkotásától.

Érdekesség: Ebben a részben közel 65, egyedi versenyautó látható. Több, mint az előző két epizódban együtt véve.

IMDb: 6.8 / Rotten Tomatoes: 68% / Metacritic: 59 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 65.5%

20. Dínó tesó (2015)

A történet egy Arlo nevű kis nyeszlett dínóról szól, aki még a legapróbb bogártól is fél. Ezért is nem érdemli ki családja – apja, anyja, és két tesója – megbecsülését egy olyan alternatív világban, ahol a dínók túlélték az aszteroida becsapódást és ők vannak a tápláléklánc csúcsán, az ember pedig mai szemmel egy kutya értelmi szintjén mozog. Arlo egy balul sikerült bizonyítási kísérlet következtében összetalálkozik egy embergyerekkel, akivel rövid időn belül barátságot köt. Sok veszélyes és humoros megpróbáltatás után aztán Arlo végre haza kerül és bebizonyítja, hogy megváltozott és kiérdemli a tappancslenyomatot a dicsőségfalon, ahol már minden családtagjáé szerepel.

A képi megjelenítés igazán élethűre és látványosra sikeredett. Ez alól azonban kivételt képeznek a dínók ábrázolása, ami szerintem marha gyenge lett. Talán emiatt is nem tudtam azonosulni a főszereplővel. Iszonyatosan idegesített a kis dínó tesze-toszasága, tutyimutyissága, és esetlensége. Együttérezni pedig egyáltalán nem tudtam vele. Sokkal szimpatikusabb volt az apró, de vagány, bátor és agresszív, már-már kutyára hajazó embergyerek. Összességében egy aranyos, de felejthető Pixar moziban volt részem. (Jordáki Gábor)

Érdekesség: Ez a Pixar stúdió legkevesebb bevétellel rendelkező alkotása, mind Amerikában, mind pedig világviszonylatban.

IMDb: 6.7 / Rotten Tomatoes: 77% / Metacritic: 66 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 69%

19. Verdák (2006)

A Verdák első része még a bőven fogyasztható kategóriába esik, de annak ellenére, hogy a stúdió legnagyobb pénzügyi sikere (a merchendise termékeket is beleértve) lett, nem jelenti azt, hogy a legjobb is. A Verdák egy aranyos és néhol vicces animációs film, de sajnos semmi több. Legnagyobb hibájának azonban azt tartom, hogy rémesen el van nyújtva. A játékidő közel 2 óra (egész pontosan 117 perc), amit a történet véleményem szerint nem indokol, ezért sok helyen rémesen belassul a cselekmény és nem tudja végig fenntartani az érdeklődést.

Érdekesség: Ez volt az utolsó Pixar film, ami megjelent VHS-en, de ez volt az első, amit kiadtak Blu-ray-en is.

IMDb: 7.3 / Rotten Tomatoes: 74% / Metacritic: 65 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 69.25%

18. Merida, a bátor (2012)

A Pixar első, női főszereplővel készült alkotása nagyon ígéretesnek tűnt, de sajnos nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket maradéktalanul. A kidolgozottság és az animáció minősége hibátlan, a filmben látható tájképek pedig egész egyszerűen lenyűgözőek, de a történet darabjára hullik néhol és emiatt olyan érzése lehet az embernek, mintha a sokat akar a szarka, de nem bírja a farka esete állna fent.

Érdekesség: Ez volt az első olyan Pixar alkotás, amely teljes egészében a történelmi múltban játszódott.

IMDb: 7.2 / Rotten Tomatoes: 78% / Metacritic: 69 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 71%

17. Szörny Egyetem (2013)

A Szörny Egyetem önmagában valószínűleg sokkal jobb megítélésben részesült volna mind a kritikusok, mind pedig a közönség részéről, ha az nem a Szörny Rt. árnyékában készül. Hiszen az, a Pixar stúdió egyik legjobban sikerült és legérzelmesebb alkotása, ami még vicces is. A Szörny Egyetem-ből azonban hiányzik az érzelmi töltet és a történet sem épp a legkreatívabb. Mike továbbra is vicces, Sully pedig még mindig egy szerethető óriás, de a filmnek nincs igazi tétje és összességében habár közel sem nézhetetlen, de teljesen felesleges folytatás.

Érdekesség: A Verdák második részéhez hasonlóan, a Szörny egyetemet sem jelölték Oscar-díjra. Külön érdekesség, hogy a Verdák-at és a Szörny Rt.-t ugyan jelölték a legrangosabb filmes díjra, de nyerni egyikőjüknek sem sikerült.

IMDb: 7.3 / Rotten Tomatoes: 78 / Metacritic: 65 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 71.5%

16. Szenilla nyomában (2016)

Bevallom, a nagysikerű Némó nyomában után nem vártam ettől a folytatástól, hogy annak színvonalát hozni tudja majd. Az viszont meglepett, hogy történet szinte ugyanaz, mint ami 13 évvel ezelőtt is volt. Az amnéziában szenvedő halacska, Szenilla neki indul az óceánnak, hogy megtalálja évek óta nem látott szüleit. Szenilla, aki a Némóban még csak mellékszereplőként tűnt fel, mint Pizsi kísérője és segítője, addigra itt már főszereplővé avanzsálódott. A történet egész egyszerűen lapos, szinte végig szenvedtem. A karakterek unalmasak, Szenilla meg inkább idegesítő, mint vicces a hiányos, rövid távú memóriájával. Ami a Némóban meg volt, mint például az akciók, az ötletes karakterek, annak itt nyomát sem látni. Egyedül talán Hank, a 7 karú polip emeli a film színvonalát. Ennek ellenére ez a legbárgyúbb és leggyengébb Pixar mozi, amit láttam. Csalódás volt minden tekintetben. (Jordáki Gábor)

Érdekesség: Hank-nek, a polipnak mindössze hét karja van, a szokásos nyolc helyett. Ez azért alakult így, mert az animátorok túl későn realizálták, hogy nyolc kar nem fog megfelelően elférni a testén. A karakter testi fogyatékosságát végül beleírták a forgatókönyvbe is.

IMDb: 7.4 / Rotten Tomatoes: 94% / Metacritic: 77 / Filmsomnia: 55% / Összesen: 75%

15. Egy bogár élete (1998)

A kerettörténet és a főszereplő nem túl izgalmas: egy kétbalkezes hangya veszélybe sodorja a világot (= a bolyt) de végül a saját szokatlan módján megment mindenkit. Viszont, amikor Fürge elhagyja a bolyt remek kalandokba keveredik, érdekes helyekre kerül, a filmnek egészen „road movie” hangulata lesz. Ezen felül, a mese remekül használja a miniatűr lények és az emberekre szabott tárgyak kontrasztját a látványvilágban illetve vizuális és verbális humorként. Bár Fürge maga nem túl izgalmas karakter, mégis szerethető és megérthető. A mellékkarakterek viszont kifejezetten színesek és érdekesek, különösen Fickó a férfi katicabogár, aki folyamatosan férfi mivolta elismerésért küzd (itt sajnos fordításban több nyelvi humor erőtlen lesz, az angol szó a katicabogárra ugyan is a „ladybug” ami ebben a szituációban elég sokat dob), és Hermann a hernyó, aki folyton arról ábrándozik, hogy egyszer pillangó lesz. Mint a legtöbb Pixar mesénél, a mondandó itt is pozitív, egyszerű és könnyen emészthető formába van csomagolva: sok lúd disznót győz – vagy is, akármilyen erős az elnyomó erő, ha összefogunk, akkor legyőzhetjük. (Németh Emőke)

Érdekesség: A film két szereplője, Bubi és Ász az alkotás hivatalos honlapja szerint magyar származásúak.

IMDb: 7.2 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 77 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 79%

14. Előre (2020)

Az Előre a szokásos Pixar minőséget hozza. A képek gyönyörűek, a táj kidolgozott és fantáziadús világot teremtettek a gomba házakkal, mosómedveként viselkedő unikornisokkal, motoros tündérekkel. A karakterek kreatívak, és frappáns kinézetűek, a színek harmonikusak, és vidámak. Tömérdek humoros jelenet feledteti el velük, hogy egy perce még könnyeket törölgettünk arcunkról. Igazi családi filmnek számít az Előre. (Zai Vivien)

Érdekesség: A film történetét a rendező, Dan Scanlon élete is nagyban befolyásolta. Hiszen a filmbéli testvérpárhoz hasonlóan, ő is fiatalon elveszítette az édesapját.

IMDb: 7.7 / Rotten Tomatoes: 87% / Metacritic: 60 / Filmsomnia: 95% / Összesen: 80%

13. Szörny Rt. (2001)

A Pixar harmadik alkotása a szörnyek világába kalauzolt el bennünket, ahol kiderül, hogy az ágyunk alatt, vagy a szekrényünkben rejtőző rémalakok nem minden esetben gonoszak és rosszak. Sőt, legbelül mindannyian szeretetre és megbecsülésre vágyó lények. Nem titkolom a Szörny Rt. az egyik kedvenc Pixar filmem. Ennek legfőbb oka pedig az lehet, hogy rajongok a szörnyekért és a stúdió olyan sokszínű és változatos világot teremtett, amit képtelenség nem imádni. A történet érzelmekkel teli, ugyanakkor könnyfakasztóan vicces is, hála Mike Wazowski-nak.

Érdekesség: A Sully-t és Mike-ot szinkronizáló John Goodman és Billy Crystal egy szobában vették fel a jeleneteiket, ami nem szokványos egy animációs filmtől. A színészek általában ugyanis egyedül rögzítik szövegeiket.

IMDb: 8.1 / Rotten Tomatoes: 96% / Metacritic: 78 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 84%

12. A hihetetlen család 2. (2018)

A hihetetlen család 2. visszahozza kedvenc karaktereinket, és a klisékkel telepumpált központi narratíva köré bombasztikus, remekül megkoreografált akciójeleneteket, aktuális és kiváló családi témákat, és általánosságban egy kellemes, humorral teli kalandot épít fel, amely remek szórakozást jelent mindenki számára. (Georgiadisz Leonidas)

Érdekesség: 118 perces játékidejével, a Hihetetlen család 2. nem csak a Pixar leghosszabb filmje, de a világ leghosszabb komputer-animációs alkotása is egyben.

IMDb: 7.7 / Rotten Tomatoes: 94% / Metacritic: 80 / Filmsomnia: 90% / Összesen: 85%

11. Toy Story 3. (2010)

A Toy Story első és második része véleményem szerint minden idők legjobb animációs filmjei, de ezt a harmadik részről sajnos már nem tudom elmondani. Nagyon érzelmes és szép lezárása volt az 1995-ben indult történetnek ez tény, de összességében számomra nem nyújtott akkora élményt, mint a korábbi részek. Ami pedig a legrosszabb az az, hogy míg azokat sokadjára is tátott szájjal bámulom mind a mai napig, addig a Toy Story 3-at csak egyszer néztem végig elejétől a végéig, akkor is sűrűn az órámra pillantgatva.

Érdekesség: Ez volt az első Pixar film, amit IMAX-ben is bemutattak.

IMDb: 8.3 / Rotten Tomatoes: 99% / Metacritic: 92 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 85%

10. Fel! (2009)

A Fel! a Pixar egyik egész estés filmje, melyben a 78 éves lufiárus Mr. Fredricksen és a 8 éves  Russell kalandjait követhetjük nyomon, amint Dél-Amerikába repülnek, hogy megvalósítsák Mr. Fredricksen elhunyt feleségének gyermekkori álmát. A történet már attól alapjában véve komikus, hogy ez az amúgy egymást nem ismerő páros útnak indul egy lufik által repített házban. Valamint a generációs és személyiség beli különbségek miatt számos vicces, abszurd helyzetbe kerülnek a történet során. A film képileg csodálatosan lett megvalósítva és olyan örök érvényű morális dolgokkal foglalkozik, mint a szerelem, az álmok megvalósítása, vagy éppen a halál és mindezt a gyerekek számára is érthető módon teszi. Természetesen az elmaradhatatlan fő gonosz is előkerül, aki nem a film legerősebb karaktere, de nem is ettől válik szerethetővé az egész történet. Ha voltál már szerelmes, akkor azért. Ha éppen az vagy akkor azért. Ha csak egy jót szeretnél nevetni és könnyed esti kikapcsolódásra vágysz akkor azért ajánljuk a filmet mindenkinek. (Páskuly Gabriella)

Érdekesség: A szépség és a szörnyeteg után ez volt a második olyan animációs film, ami legjobb film és legjobb animációs film kategóriában is jelölést kapott az Oscar-on.

IMDb: 8.3 / Rotten Tomatoes: 98% / Metacritic: 88 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 86%

9. A hihetetlen család (2004)

A hihetetlen családdal a Pixar egyértelműen megelőzte a korát. 14 évvel ezelőtt még sehol sem volt a Marvel-moziuniverzuma és olyan színes szagos képregény adaptációk készültek, mint a Daredevil, a Macskanő, vagy az Elektra. De akkor jött a Parr család és megmutatták milyen is egy igazi szuperhős mozi. És animációs film létére tette ezt meglepően komoly stílusban, ezért véleményem szerint talán ez a stúdió legkevésbé gyerekbarát alkotása, ugyanakkor ez az egyik legakciódúsabb és leglátványosabbika is.

Érdekesség: Samuel L. Jackson azért kapta meg a szerepet, mert a rendező, Brad Bird a lehető legmenőbb hangot szerette volna Fridzsimannek.

IMDb: 8.0 / Rotten Tomatoes: 97 / Metacritic: 90 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 87%

8. Toy Story 4. (2019)

A film a harmadik részhez hasonlóan, szép lezárásként szolgál. Tom Hanks (Woody) és Tim Allen (Buzz) nem viccelt, amikor azt mondták, hogy nem bírták ki sírás nélkül a film végét. Az utolsó tíz perc ugyanis az előző részhez hasonlóan rendkívül meghatóra sikeredett, ezért nem kell csodálkozni, ha a jelenet során előkerül pár zsebkendő a nézőtéren. Hogy valóban az utolsó felvonását láthattuk-e a sztorinak, azt vétek lenne egyértelműen kijelenteni, hiszen a harmadik rész után se gondoltuk volna, hogy valaha visszatérnek hőseink. Ám véleményem szerint itt a tökéletes befejezése a történetnek, és talán ezt az alkotók is így gondolják. (Nagy Norbert)

Érdekesség: Tom Hanks már a Sully – Csoda a Hudson folyón forgatása idején, 2015. decemberében hozzálátott a szinkronizáláshoz. A színész elmondása szerint Woody szinkronizálása olyan szintű fizikai megterhelés, mint négy órányi hasedzés

IMDb: 7.9 / Rotten Tomatoes: 97% / Metacritic: 84 / Filmsomnia: 90% / Összesen: 87.5%

7. Némó nyomában (2003)

A Némó nyombán talán a valaha volt legjobb animációs film, amely egy apa és fia közti kapcsolatot mutat be. A felnövőben lévő halacska teljesen cikinek és idegesítőnek találja apja féltő intelmeit, ezért külön útra indul, melynek következtében az Óceán másik végén találja magát egy akváriumba zárva. Apja természetesen rögtön neki vág az ismeretlennek, hogy megtalálja elveszett fiát. Eközben összeismerkedik egy memóriazavaros hallal, Szenillával, akivel rengeteg vicces és veszélyes kalandba keveredik. A Némó nyomában tökéletesen és érzelmekkel teli módon mutatja be azt, hogy egy szülő mi mindenre képes azért, hogy gyermekét megtalálja és biztonságban tudhassa.

Érdekesség: Egyetlen egy képkocka renderelése körülbelül négy napot vett igénybe a kifinomult és részletgazdag látvány miatt.

IMDb: 8.1 / Rotten Tomatoes: 99% / Metacritic: 90 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 87.5%

6. Toy Story 2. (1999)

A Toy Story 2 azon ritka esetek egyike, amikor a folytatás még az eredeti filmnél is jobban sikerült. Az első rész kedvelt mellék karakterei (Krumplifej úr, Stinky, Rex) most nagyobb szerephez jutnak és a két főszereplő, Buzz és Woody személyisége is tovább mélyült. Az újonnan csatlakozott szereplők Jesse és Szemenagy tökéletesen bele illenek a csapatba, az Aranyásó pedig a Pixar egyik legszemetebb főgonosza, akihez a franchise egyik legváratlanabb fordulata is köthető. Az akciók látványosak, a kalandok változatosak és  a poénok is jobban fekszenek, mint legutóbb. A Toy Story 2 véleményem szerint a legjobb Pixar mozi és a valaha készült egyik legjobb folytatás is egyben.

Érdekesség: Az eredeti tervek szerint a film csak videós folytatásként került volna bemutatásra.

IMDb: 7.9 / Rotten Tomatoes: 100% / Metacritic: 88 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 88%

5. L’ecsó (2007)

A Pixar 8. egész estés animációs filmje, Remyről, a kotnyeles és főzni kitűnően tudó patkánysrácról és Alfredo Linguiniről, a kétbalkezes mosogatófiúról szól, akik a sors különleges fintorának köszönhetően kénytelenek együtt dolgozni, természetesen más-más okból. A kis patkány megtanítja főzni az ügyetlen mosogatófiút és egy különleges barátság alakul ki kettőjük között, amit sokáig titkolnak. Szembe kell szállniuk a családdal, a hitetlenkedőkkel, a séffel, az étteremkritikussal és természetesen saját maguk démonaival is.

A L’ecsó egy fantasztikus európai, franciás hangulatú és környezetben játszódó mese egy hihetetlen barátságokról, ami létrejöhet ember és állat között. Egy történet a hitről, bizalomról és arról, hogy sose adjuk fel az álmainkat.  Nekem egyik nagy kedvencem mind a karakterek, mind a történet miatt. A film 1 Oscar-díjjal és további 4 jelöléssel is büszkélkedhet.

(Jordáki Gábor)

Érdekesség: A WALL·E bemutatójáig, a L’ecsó tartotta a legtöbb Oscar-díjra jelölt animációs film rekordját.

IMDb: 8.0 / Rotten Tomatoes: 96% / Metacritic: 96 / Filmsomnia: 90% / Összesen: 90.5%

4. WALL·E (2008)

A történet egy kis robotról, WALL-E-ról szól, akit azért építettek, hogy az emberek által szennyezett és elhagyott Földet megtisztítsa. Feladata elvégzése közben azonban szerelmes lesz egy másik robotba, EVE-be, akit követ a világűrbe is. A kis takarító robot ennek hatására öntudatára ébred és érzelmei lesznek. WALL-E sokszor szórakoztató, de időnként ijesztő és szomorú szituációkba keveredik. Rengeteg akadályt kell túlélnie, míg eljut szerelméhez, és együtt sikerül átadniuk az üzenetet hogy Föld, 700 év után újra lakható. Az egész film megható, nyomasztó és sírós. Szóval a zsepiket érdemes előkészíteni. A zenék nem túl vidámak, de annál érzelmesebbek és kiválóan illeszkednek a filmbe.

(Jordáki Gábor)

Érdekesség: Egy átlag Pixar filmhez nagyjából 75.000 storyboard kép készül, a WALL·E-hez ezzel szemben 125.000 készült.

IMDb: 8.4 / Rotten Tomatoes: 97% / Metacritic: 95 / Filmsomnia: 90% / Összesen: 91%

3. Agymanók (2015)

A 15. Pixar mozit az a Pete Docter jegyzi, aki a Fel!-t és a Szörny Rt.-t is készítette. A történet egy Riley nevű, Minnesota-i tini lányról és érzelmeiről szól, akik minden ember fejében megtalálhatóak. Ők: Derű, Majré, Bánat, Undor és Harag. A lány boldogan él szüleivel, sok barátja van, egészen addig, míg apja új állást nem kap San Francisoban és költözniük kell. Innentől pedig a képernyőn átveszik a főszerepet az érzelmek és kiderül, hogy mi is az ő szerepük Riley életében. Megnézhetjük, hogy egy tizenéves lány fejében hogyan harcol egymás ellen a Harag és az Undor és azt is, ha baj van, hogyan fognak össze azért, hogy a kislányból érzelmileg normális felnőtt legyen. Annak ellenére, hogy elsősorban gyerekeknek készült, mégis felnőtteknek szóló komoly mondanivalót közöl. Izgalmas és ügyesen fel van építve. Mind a kisebb, mind a nagyobb korosztály talál benne olyan dolgokat, amikből tanulhatnak. (Jordáki Gábor)

Érdekesség: Mexikóban jelen pillanatban ez minden idők legtöbb bevétellel rendelkező mozifilmje.

IMDb: 8.2 / Rotten Tomatoes: 98% / Metacritic: 94 / Filmsomnia: 90% / Összesen: 91%

2. Coco (2017)

Egy mexikói kis faluban él több generációs családjával Miguel a fiatal tini. Álma, hogy híres zenész legyen, mint példaképe a nagy Ernesto de la Cruz. Családja elítéli a zene minden formáját és azt szeretnék, ha ő is folytatná a vállalkozást, a cipőkészítést. Miguelnek persze más elképzelései vannak, és fura események sorozata folytán a holtak földjére, vagyis a túlvilágra kerül és ott is ragad. Már a kedvcsináló előzetes nézése közben azt gondoltam, hogy ezzel a mozival ismét sikerült a stúdiónak valami igazán különlegeset összehoznia. Eleve az, hogy a történet dél-amerikai alapokon nyugszik és játszódik, teljesen új atmoszférát teremtett.  Jó volt kicsit kizökkenni a nagy amerikai “álomból” és egy kevésbé ismert kultúrát megismerni. A világ, amibe bepillantást nyerhettünk, egyszerre volt szórakoztató, humoros és elgondolkodtatóan, drámai.

Miguel és a család fő tagjainak karakterei kellően kidolgozottra sikeredtek. A kísérő és aláfestő zenék is mind a helyükön voltak. Izgalmas és fülbemászó dallamok határozták meg az egész film hangulatát. Ezeken kívül pedig a  képi megjelenítésre se lehet panasz. A karakterek kidolgozottsága teljesen emberszerűre és élethűre sikerültek. Nem estek túlzásba és nem voltak egysíkúak sem. Igazán jól használták fel a család fontosságának fogalmát, és vegyítették a nemzeti ünnep hagyományaival. Érdekes volt látni, hogy mennyire másként ünneplik a halottak napját a föld ezen részén, mint például Európában vagy Ázsiában. A Coco képében egy időtálló alkotás született, amit még jó párszor újra fogok nézni a jövőben. Ajánlom ezt a filmet kicsiknek és felnőtteknek egyaránt. (Jordáki Gábor)

Érdekesség: IMDb: 8.5 / Rotten Tomatoes: 97% / Metacritic: 81 / Filmsomnia: 100% / Összesen: 91%

1. Toy Story (1995)

Emlékszem, nagyjából 4-5 éves lehettem, amikor először egy ovis barátom születésnapján találkoztam ezzel az alkotással. Elkezdtük nézni és engem teljesen magába szippantott ez a csoda, de aztán mennünk kellett és nem tudtam végig nézni. Ezután jó sokáig nem is találkoztam újra ezzel a filmmel, de amikor megkaptam VHS-en emlékszem, hogy rongyosra néztem a második résszel együtt. A Toy Story nem csak azért volt úttörő 23 évvel ezelőtt (úristen, de durva ez így leírva!), mert ez volt az első, teljes egészében komputer-animációs technikával készült filmje, hanem azért is, mert ez volt az első olyan animációs alkotás is, amely amellett, hogy gyerekeknek készült, valójában a felnőtteket is megszólította és megérintette. Ez pedig a későbbiekben a Pixar egyik védjegye lett, amit sok stúdió próbál a mai napig lekoppintani, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Érdekesség: Sid Phillips (a gonosz kisfiú) egy Pixar alkalmazotton alapult, akinek a való életben az volt a hobbija, hogy játékokat szerelt szét és abból bizarr kreálmányokat készített.

IMDb: 8.3 / Rotten Tomatoes: 100% / Metacritic: 95 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 91%

Friss

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...

Feltámasztási kísérlet – A törvény nevében 4.évad (True Detective Season 4, HBO Max -2024) kritika

A törvény nevében sorozat 2014-ben indult és Nic Pizolatto showrunner rögtön egy olyan évadot...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

Rangsor: A Marvel-moziuniverzum filmjei a legrosszabbtól a legjobbig

Hosszas várakozás után a Disney+ jóvoltából ma végre visszatér a Marvel Cinematic Universe, méghozzá...

Humor ellen beoltva: TOP 5 legkatasztrofálisabb vígjáték

Nekem személy szerint eléggé sokoldalú a humorom, mégis vannak olyan vígjátékok, amik nálam is...

Könyörtelen lelkek: TOP 10 film sorozatgyilkosokról

Engem személyesen a Tökéletes másolat (Copycat) című, mára kissé avíttnak ható, de amúgy nagyszerű...