vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: 2018-as Oscar jelölt filmek

Holnap hajnalban már tudni fogjuk, hogy idén kik nyerték el a filmes szakma legrangosabb díjait. Mi pedig kapva kaptunk az alkalmon és még a díjkiosztó előtt rangsoroltuk azt a kilenc alkotást, amit 2018-ban az Akadémia a legjobb film díjára jelölt.

9. A Pentagon titkai

Ezt írtuk róla: A Pentagon titkai-t igazából azoknak tudnám ajánlani, akik szeretnék látni a Spotlight könyedebb verzióját, továbbá akiknek nincs politika túltengésük, valamint akik szeretik a közepesen unalmas történelem órákat.

Érdekesség: A Nixonnal folytatott telefonbeszélgetés alatt valóban az egykori elnök hangja hallható, amit korábbi hangfelvételekből vágtak össze.

IMDb: 7.3 / Rotten Tomatoes: 88% / Metacritic: 83 / Filmsomnia: 50% / Összesen: 73.5%

8. Legsötétebb óra

Ezt írtuk róla: A legsötétebb óra, egy nagyon erős életrajzi film. Történelem és második világháború rajongóknak kötelező, de azoknak is bátran ajánlom, akik szeretik a dialóg központú filmeket és azoknak is akik bátorságot szeretnének gyűjteni a vizsgákhoz, vagy akár a munkahely kihívásaihoz. Hisz a győzelemhez néha elég bátornak lenni.

Érdekesség: A forgatás megkezdése előtt Gary Oldman évekig tanulmányozta Churchill mozgását, mimikáját és kiejtését.

IMDb: 7.4 / Rotten Tomatoes: 86% / Metacritic: 75 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 79%

7. Tűnj el!

Ezt írtuk róla: A Tűnj el! egy igazán szórakoztató és feszültséggel teli pszicho-thriller, ami a tucat thrillerek és horrorokkal ellentétben komoly mondanivalóval is bír. Az utolsó harmadban azonban, ha nem is látványosan, de kezd darabjaira hullani.

Érdekesség: Mindössze 23 nap alatt forgatták le.

IMDb: 7.7 / Rotten Tomatoes: 99% / Metacritic: 84 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 82.5%

6. A víz érintése

Ezt írtuk róla: Guillermo del Toro egy közel tökéletes mesét készített felnőttek számára, ami nézőitől megkövetel egy bizonyos mértékű értelmi és érzelmi érettséget, valamint nyitottságot. Aki úgy érzi, hogy megfelel eme kritériumoknak, annak garantálom, hogy a Víz érintése maradandó élményt fog nyújtani.

Érdekesség: A rendező, Guillermo del Toro légzésének hangját is felhasználták a lény hangjának megalkotásához.

IMDb: 7.7 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 87 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 84%5. Fantomszál

Ezt írtuk róla: A Fantomszál egy mesterien szabott történet a párkapcsolatról, a szerelemről, az odaadásról, és a nehézkes egymáshoz szokásról, amelyet három főszereplőjének energikus, fenomenális alakítása tesz felejthetetlenné. Egy film a románcról, amely a küzdelmet is előhelyezi, mindezt egy a munkája felé teljesen elköteleződő művész szemszögéből.

Érdekesség: Daniel Day-Lewis (elméletileg) utolsó filmje. A színész 2017-ben jelentette be, hogy visszavonul a filmezéstől.

IMDb: 7.8 / Rotten Tomatoes: 91% / Metacritic: 90 / Filmsomnia: 95% / Összesen: 88.5%

4. Lady Bird

Ezt írtuk róla: Sajnos a Lady Bird című filmről nem született írás az oldalon, ezért csak az IMDb, Rotten Tomatoes és Metacritic értékelései alapján állt össze a végső százalék.

A filmnek viszont minden esélye megvan rá, hogy elhozza az arany szobrot, a kritikusok ugyanis imádták és a fontosabb díjátadókról is díjakkal megszorva távozott.

Érdekesség: A rendező/forgatókönyvíró, Greta Gerwig elárulta, hogy a Lady Bird első vázlata kb. 350 oldal volt, amiből nagyjából egy 6 órás filmet lehetett volna forgatni.

IMDb: 7.6 / Rotten Tomatoes: 99% / Metacritic: 94 / Filmsomnia: ? / Összesen: 90%

3. Szólíts a neveden

Ezt írtuk róla: A Szólíts a neveden című filmről szintén nem született írás, így a Lady Bird-höz hasonlóan kapta meg a végső értékelést.

És nem véletlen, hogy sikerült megcsípnie a harmadik helyezést a rangsorban. A kritikusok egyöntetűen el voltak ájjulva tőle, azonban legjobb film kategóriában nem sikerült nagyon győzedelmeskednie egyik rangosabb díjátadón sem, így mi azt gondoljuk, hogy relatíve kevés esélye van a győzelemre.

Érdekesség: Timothée Chalamet a film kedvéért megtanult olaszul és zongorázni is.

IMDb: 8.1 / Rotten Tomatoes: 96% / Metacritic: 93 / Filmsomnia: ? / Összesen: 90%

2. Dunkirk

Ezt írtuk róla: A Dunkirk mindaz, amit a moziélmény szó jelent, ennyire intenzíven letaglózó, fotelba láncoló két órát a Gravitáció óta nem láttunk IMAX formátumban.

Érdekesség: A Dunkirk Christopher Nolan első olyan filmje, amiért jelölést kapott rendezőként.

IMDb: 8.0 / Rotten Tomatoes: 93% / Metacritic: 94 / Filmsomnia: 95% / Összesen: 90.5%

1. Három óriásplakát Ebbing határában

Ezt írtuk róla: A Három óriásplakát Ebbing határában egy krimiként induló karaktertanulmány a düh megnyilvánulásairól, három eszméletlen alakítással életre keltett karakter függvényében, amelyet Martin McDonagh író-rendező humorral és elégtétellel prezentál a nézőknek. Míg a film második szegmense kissé eltávolodik a kezdeti hitelességtől, összességében egy fenomenális alkotás született, amely legfőbb erőssége a komplexitás és empátia, amellyel a társadalmi tényezőket és az emberi érzelmeket kezeli.

Érdekesség: Martin McDonagh kifejezetten Francis McDormad-ra írta a film női főszerepét.

IMDb: 8.3 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 88 / Filmsomnia: 100% / Összesen: 90.75%Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/