szombat, április 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: Toy Story filmek a legrosszabbtól a legjobbig

Idehaza kevesebb, mint két hét múlva, egész pontosan június 20-án kerül bemutatásra a Pixar és úgy ámblokk a filmtörténelem leghosszabb ideje futó, teljes egészében számítógéppel animált animációs filmsorozatának legújabb felvonása, a Toy Story 4 személyében. Ennek apropóján pedig úgy gondoltuk, hogy az IMDb, a Rotten Tomatoes, a Metacritic és a saját értékeléseink alapján rangsoroljuk az eddig bemutatott három felvonást. Egyetértetek velünk? Nektek melyik a kedvencetek?

3. Toy Story 3. (2010)
A Toy Story első és második része véleményem szerint minden idők legjobb animációs filmjei, de ezt a harmadik részről sajnos már nem tudom elmondani. A harmadik felvonás kétség kívül nagyon érzelmes és szép lezárása volt az 1995-ben indult történetnek ez tény, de összességében számomra nem nyújtott akkora élményt, mint a korábbi epizódok. Ami pedig a legrosszabb az az, hogy míg azokat sokadjára is tátott szájjal bámulom mind a mai napig, addig a Toy Story 3-at csak egyszer néztem végig elejétől a végéig, akkor is sűrűn az órámra pillantgatva.

IMDb: 8.3 / Rotten Tomatoes: 98% / Metacritic: 93 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 86%

Érdekesség: Ez volt az első olyan animációs film melynek világszintű bevétele meghaladta az 1 milliárd dollárt.

2.Toy Story – Játékháború 2. (1999)

A Toy Story 2 azon ritka esetek egyike, amikor a folytatás, ha nem is jobban, de legalább olyan jól sikerült, mint elődje. Az első rész kedvelt mellék karakterei (Krumplifej úr, Stinky, Rex) most nagyobb szerephez jutnak és a két főszereplő, Buzz és Woody személyisége is tovább mélyült. Az újonnan csatlakozott szereplők Jesse és Szemenagy tökéletesen bele illenek a csapatba, az Aranyásó pedig a Pixar egyik legszemetebb főgonosza, akihez a franchise egyik legváratlanabb fordulata is köthető. Az akciók látványosak, a kalandok változatosak és a poénok is egytől egyig betalálnak. A Toy Story 2 véleményem szerint az egyik legjobb Pixar mozi és a valaha készült egyik legjobb folytatás is egyben.

IMDb: 7.9 / Rotten Tomatoes: 100% / Metacritic: 88 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 87%

Érdekesség: Ez volt a Pixar első folytatása, amely eredetileg csak VHS-en jelent volna meg, de a forgatás alatt annyira jónak találták a sztorit, hogy a mozikban is bemutatták végül.

1. Toy Story – Játékháború (1995)

Emlékszem, nagyjából 4-5 éves lehettem, amikor először egy ovis barátom születésnapján találkoztam ezzel az alkotással. Elkezdtük nézni és engem teljesen magába szippantott ez a csoda, de aztán mennünk kellett és nem tudtam végig nézni. Ezután jó sokáig nem is találkoztam újra ezzel a filmmel, de amikor megkaptam VHS-en emlékszem, hogy rongyosra néztem a második résszel együtt.

A Toy Story nem csak azért volt úttörő 24 évvel ezelőtt (úristen, de durva ez így leírva!), mert ez volt a filmtörténelem első, teljes egészében komputer-animációs technikával készült mozija, hanem azért is, mert ez volt az első olyan animációs alkotás is egyben, amely amellett, hogy gyerekeknek készült, valójában a felnőtteket is megszólította és megérintette. Ez pedig a későbbiekben a Pixar egyik védjegye lett, amit sok stúdió próbál a mai napig lekoppintani, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A 80 perces játékidő csak úgy tobzódik az ikonikusabbnál ikonikusabb jelenetekben és mondatokban, a szereplők egytől egyik jól kitaláltak és egy percre sem ül le a cselekmény. Egyszóval úgy ahogy van nagybetűs REMEKMŰ!

IMDb: 8.3 / Rotten Tomatoes: 100% / Metacritic: 95 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 91%

Érdekesség: Ez volt az első olyan animációs film, amit legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában Oscar-díjra jelöltek. 

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/