vasárnap, február 25, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: A Marvel-moziuniverzum filmjei a legrosszabbtól a legjobbig

Hosszas várakozás után a Disney+ jóvoltából ma végre visszatér a Marvel Cinematic Universe, méghozzá nem is akárhogy. A WandaVízió egy igazán érdekes koncepció, hiszen egy kilenc részes minisorozat, stílusát tekintve pedig sitcom. Meglepő vállalás, de mindenesetre mi nagyon várjuk. Ezen felbuzdúlva pedig az IMDb, a Rotten Tomatoes, a Metacritic, valamint a saját értékeléseink alapján rangsorba állítottuk nektek az eddigi, szám szerint 23 felvonást kezdve a legrosszabbal és haladva szépen a legjobb felé. Egyetértetek velünk?

23. Thor: Sötét világ (2013)

A Thor: Sötét világ nem csak a kritikusok, de a Marvel rajongók nagy része szerint is az egyik, ha nem a legrosszabbul sikerült alkotás a moziuniverzumon belül. Faék egyszerűségű történet, erőltetett humor és egy főgonosz, aki olyan, mintha ott sem lenne és akkor a beleerőltette Loki szálat, valamint Selvig professzor meztelen ámokfutását még meg sem említettem…

Érdekesség: Ez volt az első film a Marvel-moziverzumán belül, ami nem az Egyesült Államok területén játszódott.

IMDb: 6.9 / Rotten Tomatoes: 66% / Metacritic: 54 / Filmsomnia: 60% / Összesen: 62%

22. A hihetetlen Hulk (2008)

Habár a Hihetetlen Hulk jobban sikerült, mint a zöld óriás, 2005-ös bemutatkozása, de még így is hagyott némi kívánnivalót maga után. A túltolt drámázást, ugyan felváltották a látványos akciók és ez a film előnyére is vált, de Edward Norton-on látszik, hogy unalommal játssza a szerepét és a legnagyobb baj az, hogy ez az összes többi szereplőről is elmondható. A fináléban lejátszódó Hulk vs. Förtelem bunyót leszámítva pedig nem tud más emlékezetes pillanatot felmutatni a film.

Érdekesség: A film rendezője, Louis Leterrier eredetileg Mark Ruffalo-t szerette volna Bruce Banner szerepére leszerződtetni, de a Marvel ragaszkodott Edward Norton-hoz. Ironikus, hogy miután Norton a film forgatása alatt összerúgta a port a stúdióval, Mark Ruffalo kapta meg a szerepet.

IMDb: 6.8 / Rotten Tomatoes: 67% / Metacritic: 61 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 65%

21. Vasember 2. (2010)

A Vasember nem várt sikere után, talán irreálisan is magasra nőttek az elvárások a folytatással szemben, amit a második rész természetesen nem tudott maradéktalanul teljesíteni. A látvány ezúttal is remek, ahogy a karakterek is, de az első részben tökéletesen adagolt humort, ez esetben egy kicsit túltolták és ezért komolytalan összhatást kelt a film. Véleményem szerint azonban közel sem olyan rossz, mint amilyen a híre.

Érdekesség: Justin Hammer szerepére, az Oscar-díjas Al Pacino volt az első kiszemelt.

IMDb: 7.0 / Rotten Tomatoes: 74% / Metacritic: 57 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 68%

20. Thor (2011)

Az Asgard-i istenség bemutatkozó mozija jól egyensúlyozik a szórakoztató popcorn film és a komolyabb hangvételű királydráma mezsgyéjén. Hemsworth karizmatikus főhős, segítői viccesek, de az igazi sztár mindenképpen, a Loki szerepében brillírozó, Tom Hiddleston. Natalie Portman ellenben magához képest félelmetesen halovány alakítást nyújt. A szuperhősfilmekhez képest visszafogottra sikerült befejezés, viszont kifejezetten szimpatikus húzás volt a készítők részéről.

Érdekesség: Stan Lee elárulta, hogy ha választania kéne egy Marvel karaktert, akit szívesen eljátszana az Odin lenne. Ettől eltekintve egyébként nagyon örült, hogy Anthony Hopkins kapta meg a szerepet.

IMDb: 7.0 / Rotten Tomatoes: 77% / Metacritic: 57 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 68.5%

19. Amerika Kapitány: Az első Bosszúálló (2011)

Az Amerika Kapitány annak ellenére is tetszett, hogy amúgy nem különösebben rajongok a második világháborús filmekért. Igaz, azt meg kell hagyni, hogy az átlag második világháborús filmeknél jóval könnyedebb stílusban készült az első Bosszúálló mozija. Sokkal inkább kalandfilm, mintsem háborús mozi. Chris Evans tökéletes kapitány, a cselekmény egy percre sem ül le és a főgonoszt játszó Hugo Weaving (Vörös Koponya) is átlagon felüli teljesítményt nyújt.

Érdekesség: Chris Evans háromszor is visszautasította Amerika kapitány szerepét, végül jóbarátja, Robert Downey Jr. beszélte rá, hogy vállalja el.

IMDb: 6.9 / Rotten Tomatoes: 79% / Metacritic: 66 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 70%

18. Marvel Kapitány (2019)

A Marvel Kapitány egy nem természetes értelemben vett eredettörténet, mivel a készítők csavartak egy picit a recepten, a múltat ugyanis ezúttal inkább a történet folyamán flashback jelenetek formájában ismerhetjük meg, ami olykor igazán ötletesen van megoldva. A film legfőbb kérdése az, hogy kicsoda Carol Danvers és ahogy egyre több kirakós darab kerül a helyére, úgy tudunk meg egyre többet hősünkről. Afelett sem szabad elsiklani, hogy ez a Marvel első olyan filmje, aminek a címszereplője egy hősnő, ezzel pedig egy teljesen új színt adtak hozzá az MCU filmek széles palettájához. (Ivány Bence)

Érdekesség: Goose-t, a macskát négy különböző állat alakította. Azonban, mivel a főszereplő, Brie Larson allergiás a macskákra, azokban a jelenetekben, amikben együtt szerepelt a két karakter, a cicákat számítógépes effektusokkal helyettesítették.

IMDb: 7.0 / Rotten Tomatoes: 79% / Metacritic: 64 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 72%

17. Vasember 3. (2013)

A Vasember 3.-ról talán nem túlzás azt állítani, hogy a Marvel stúdió legmegosztóbb filmje lett. Van aki szerint zseniális, míg mások szerint meggyalázta az alapjául szolgáló nyersanyagot. Akik az utóbbi táborba tartoznak, azt hozzák fel a film legnagyobb hibájának, hogy Vasember kultikus főellenséget – Mandarin-t (Ben Kingley) – teljesen átértelmezték a készítők. Akik viszont a másik táborba tartoznak – közöttük én is – pont ezt a bevállalós csavart értékelték igazán. A rendező, Shane Black laza stílusa minden képkockát áthat, ami nagyon jól áll a filmnek.

Érdekesség: A Vasember 3 első vágása 195 perces volt. Ezzel szemben a mozikba kerülő változat már csak 130.

IMDb: 7.2 / Rotten Tomatoes: 79% / Metacritic: 62 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 72%

16. A Hangya (2015)

Amennyire nem vártam a Hangyát, annyira kellemes csalódtam benne a bemutató után. Payton Reed emberesen helyt állt Edgar Wright távozása után és egy visszafogott, ugyanakkor csupa szív és humorral teli szuperhősfilmet tett le az asztalra. Paul Rudd, Robert Downey Jr. mellett a Marvel egyik legjobb castingja. A főantagónista (Yellowjacket) azonban most is halovány. A gyerekszobában lezajló, ötletes fináléért külön piros pont jár!

Érdekesség: Eredetileg Edgar Wright rendezte volna a filmet, de ő a Marvel univerzumától teljesen különálló filmként akarta azt elkészíteni, ami a producereknek nem tetszett, ezért “kreatív nézeteltérésekre” hivatkozva megváltak tőle.

IMDb: 7.3 / Rotten Tomatoes: 81% / Metacritic: 64 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 73.5%

15. Bosszúállók: Ultron kora (2015)

Az Ultron kora legnagyobb hibája, hogy az első részhez képest nem tud semmi újjat felmutatni. Minden szebb, több és nagyobb, csak épp a történet nem az és rengetegszer olyan érzésem támadt, mintha a Bosszúállók remakejét, nem pedig folytatását nézném. A film igazi aduásza egyértelműen James Spade, aki csodás játékkal keltette életre Ultront, a Marvel univerzum talán legjobb főgonoszát.

Érdekesség: A stábtagoknak már az első forgatási nap annyira tetszett James Spader (Ultron) alakítása, hogy tapsviharban törtek ki.

IMDb: 7.4 / Rotten Tomatoes: 75% / Metacritic: 66 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 74%

14. A Hangya és a Darázs

A Hangya és a Darázs összességében szórakoztató, könnyed és néhol még izgalmas is, amire a Végtelen háború nyomasztó hangulata után igazán szükségünk volt, de ettől eltekintve közel sem tökéletes. Sőt, a film nézése közben folyamatosan olyan érzésem volt, mintha egy nagyon drága sorozatepizódot látnék és emiatt nem nyújtott semmi olyan extrát, amit már ne láttunk volna ezelőtt egy tucatszor. Egyszer megéri megnézni, de ha valaki gyorstalpalót tartana Marvel fronton, akkor akár nyugodtan skippelhető is.

Érdekesség: Ez volt a negyedik szuperhős mozi, amiben a Bill Foster-t alakító Laurence Fishburne feltűnt pályafutása során. Az első a Fantasztikus Négyes és az Ezüst utazó volt, amiben magának az utazónak szolgáltatta a hangját, a második és harmadik pedig az Acélember, valamint a Batman Superman ellen című alkotások voltak.

IMDb: 7.1 / Rotten Tomatoes: 88% / Metacritic: 70 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 75%

13. Doctor Strange

Talán egy Marvel filmben sem csalódtam akkorát, mint a Doctor Strange-ben, ami a látványos varázslatok és dimenziók közti utazásokon kívül semmi extrát nem nyújtott. Tipikus eredet film azok minden pozitívumával és negatívumával. Cumberbatch jó, de sokszor Tony Stark utánérzete van a játékának, Mikkelsen pedig egy újabb elpazarolt tehetség a Marvel-moziuniverzumában.

Érdekesség: Morgan Freeman, Ken Watanabe és Bill Nighy is esélyesek voltak Ősi Egy szerepére, de végül Tilda Swinton kapta meg.

IMDb: 7.5 / Rotten Tomatoes: 89% / Metacritic: 72 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 76.5%

12. Amerika Kapitány: A tél katonája (2014)

A Tél katonája kétségkívül az MCU legkomorabb és egyben legkomolyabb alkotása is. A Russo fivérek letekertek a humorból és helyette olyan hidegháborús hangulattal töltötték meg ezt a filmet, amit azóta sem sikerült megismételnie senkinek sem a Marvelen belül, sem pedig azon kívül. A sztori csavaros és teljességgel kiszámíthatatlan, az akciójelenetek látványosak, ugyanakkor hitelesek.

Érdekesség: Robert Redford azért vállalt szerepet a filmben, mert az unokái hatalmas Marvel rajongók és szerette volna, ha látják őt egy Marvel filmben.

IMDb: 7.8 / Rotten Tomatoes: 89% / Metacritic: 70 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 77%


11. Pókember: Idegenben (2019)

Mindent összevetve humorban, látványos akcióban és olykor egy kis drámai hangvételben gazdag mozi kerekedett az új Pókemberből, ugyan negatívumot aligha találni benne, mégis akad azért egy-kettő, de azt feledteti a film könnyed stílusa és tempója. Ugyan a képregény rajongó és a Pókember univerzumot töviről hegyire ismerő nézőket nem sok meglepetés fogja érni, de egy-két esetben talán még nekik is tudnak majd, azért újat mutatni a készítők. (Ivány Bence)

Érdekesség: A film cselekménye 8 hónappal a Bosszúállók: Végjáték után játszódik.

IMDb: 7.9 / Rotten Tomatoes: 90% / Metacritic: 69 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 78%

10. A galaxis őrzői vol. 2. (2017)

Bevallom, először nem tudtam mit gondoljak a Galaxis őrzői 2-ről. A második megtekintés után viszont egyértelművé vált számomra, hogy a Marvel legviccesebb filmjével állok szemben, ami a humor mellett jó adag érzelmi töltettel is rendelkezik. Minden tekintetben túl tesz az, amúgy fantasztikus első részen, köszönhetően a sokkal személyesebb hangvételnek és a kidolgozottabb karaktereknek köszönhetően.

Érdekesség: A koreográfiát Groot táncához, maga a rendező, James Gunn szolgáltatta. Nem mellesleg ezen a jeleneten közel két évig dolgoztak a speciális effektusokért felelős szakemberek.

IMDb: 7.7 / Rotten Tomatoes: 83% / Metacritic: 67 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 78%

9. Pókember: Hazatérés (2017)

Hosszú és rögös út vezetett addig, mire a Marvel végre – ha részben is – visszakapta legismertebb szuperhősének a jogait. A stúdió pedig élt is a lehetőséggel és elkészítették az egyik legjobb Pókember mozit. A Hazatérés egy igazi tisztelgés a 80-as évek tini filmjei előtt mai köntösbe csomagolva és rengeteg látványos akcióval megfűszerezve. A címszereplőt alakító Tom Holland a valaha volt legjobb Pókember és a főgonoszt alakító Michael Keaton is brillírozik Keselyű szerepében.

Érdekesség: 2013-ban egy interjú során megkérdezték Tom Holland-et, hogy a jövőben milyen szerepet játszana el szívesen, mire a színész azt felelte: “10 éven belül szeretném eljátszani Pókember, a reboot rebootjában. Márha egyszer erre lesz lehetőség.

IMDb: 7.5 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 73 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 79%

8. Thor: Ragnarök (2017)

Míg a Pókember: Hazatérés földhözragadt módon, addig a Thor: Ragnarök valami egészen elszállt, LSD tripre emlékeztető módon rótta le tiszteletét a 80-as évek filmjei előtt. Thor sosem volt a kedvencem és az eddigi filmjei is elég csalódást keltőek voltak, de Taika Waititi-nek hála ez változott. A Ragnarök tele van színnel, élettel és humorral. Továbbá olyan gyönyörű beállításokkal operál, hogy attól könnybe lábad a szem. Chris Hemsworth végre megérett a feladatra, hogy egy egész filmet elvigyen a hátán, de szerencsére a mellékszerepekben felbukkanó színészek (Jeff Goldblum, Taika Waititi és Tom Hiddleston) is lubickolnak a rájuk osztott szerepekben. Cate Blanchett-nek pedig az utóbbi évek legemlékezetesebb Marvel főgonoszát köszönhetjük.

Érdekesség: Ez volt az első alkalom, hogy egy élőszereplős filmben nem Lou Ferrigno szolgáltatta Hulk hangját. Ez alkalommal ugyanis a karaktert életre keltő Mark Ruffallo szinkronizálta.

IMDb: 7.9 / Rotten Tomatoes: 93% / Metacritic: 74 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 80%

7. Bosszúállók (2012)

Bosszúállok zsenialitása abban rejlik, hogy habár sok szereplőt mozgat, még sincs benne elnyomva egyikőjük se. A hősök közel ugyanannyi időt vannak jelen a vásznon és mindegyikőjük fontos szerepet tölt be az események alakulásában (igen még Sólyomszem is!). A csapat dinamika pedig sosem működött még ennyire jól egyetlen látványfilmben sem. Az utolsó harmadban lezajló város rombolás, pedig joggal vonult be a filmtörténelem leglátványosabb jelenetei közé.

Érdekesség: Robert Downey Jr., ételt rejtett el a díszletek közé és ha kedve támadt csak előkapott valamit és elkezdett enni. Egy ilyen jelenet benne is maradt a filmben, ami természetesen nem volt előre megírva. Egész egyszerűen csak megéhezett a színész, a rendezőnek pedig annyira tetszett, hogy bent hagyta a kész filmben.

IMDb: 8.1 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 69 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 80.5%

6. Fekete Párduc (2018)

Na itt jön be a képbe az, hogy az én saját és a kritikusok többségének véleménye erőteljesen ütközik. Így, a listán talán egyedüliként a Fekete Párduc helyezésével nem értek egyet. Ryan Coogler profin vezényelte le a filmet, az antagonistát alakító Michael B. Jordan remekel a szerepében, Wakanda csodálatosan részletgazdag és összességében jó film a Fekete Párduc, DE NEM ENNYIRE! A 96%-os Rotten Tomatoes és a 88 pontos Metacritic értékelést teljes egészében eltúlzottnak érzem és van egy olyan sanda gyanúm, hogy csak a polkorrektség miatt születtek ilyen magas számok, mert a Fekete Párduc csak néhány hajszállal jobb, mint egy átlagos szuperhős mozi.

Érdekesség: Michael B. Jordan a forgatási szünetekben amennyire csak lehetett próbálta távol tartani magát a többi színésztől. Erre azért volt szükség, mert filmbéli karaktere szinte mindenkivel konfrontálódik és így, hogy a többi színészhez nem fűzték érzelmi szálak, ezt könnyebben vissza tudta adni.

IMDb: 7.3 / Rotten Tomatoes: 97% / Metacritic: 88 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 81%

5. Amerika Kapitány: Polgárháború (2016)

10 évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy egyszer láthatjuk ahogy Amerika Kapitány, Vasember és a többi hős egymásnak feszül a vásznon. Szerencsére a Polgárháborúnak köszönhetően megkaptuk, amire titkon minden képregény rajongó vágyott. A Russo fivérek, a Tél katonája után ezúttal is ügyesen keverik a megható, drámai pillanatokat a grandiózus akciójelenetekkel. Az Amerika Kapitány és Vasember közti, szóbeli és fizikai adok-kapok során pedig szem nem marad szárazon. A befejezés viszont némiképp haza vágja az addig szépen felépített és kibontakozott konfliktus helyzetet.

Érdekesség: A Pókember szerepére esélyes színészeknek külön teszt jelenetet kellett forgatniuk Robert Downey Jr.-al és Chris Evans-el, hogy a producerek lássák milyen a kémia a három színész között. Végül Tom Holland lett a befutó.

IMDb: 7.8 / Rotten Tomatoes: 91 / Metacritic: 75 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 81%

4. Bosszúállók: Végtelen háború (2018)

A Bosszúállók – Végtelen háború sikeresen épít a Marvel moziuniverzum elmúlt évtizedére. Egy rémisztően érdekes főgonosszal és komplex gondolatokkal egészíti ki bombasztikus látványát, miközben remekül egyensúlyoz a jelenlévő karakterekkel, néhol esve csak logikai és aránybeli hibákba. Szórakoztató, látványos és sokszor meghökkentő. (Georgiadisz Leonidas)

Érdekesség: 321 milliós költségvetésével a Végtelen háború nem csak a Marvel-moziuniverzum, de a filmtörténelem legdrágább szuperhősmozija címével is büszkélkedhet. Emellett viszont – egy tucat – bevételi rekord is fűződik a nevéhez, többek között ez volt az első és jelen pillanatban az egyetlen olyan szuperhős mozi, amelynek sikerült elérnie a 2 milliárdos álomhatárt.

IMDb: 8.5 / Rotten Tomatoes: 83% / Metacritic: 68 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 81%

3. A galaxis őrzői (2014)

A galaxis őrzőit egyáltalán nem ismertem a film bemutatója előtt. Szerencsére az előzetesek némi segítséget nyújtottak, hogy legalább nagyjából sikerüljön belőnöm mire számítsak majd a moziban, de amit ott láttam arra nem voltam felkészülve, persze ezt teljsen pozitív értelemben értem. James Gunn a szívét-lelkét beleadta ebbe a produkcióba és ez minden egyes másodpercen meg is látszódik. Vicces, gyönyörűen kivitelezett űropera, fantasztikus filmzenével megtámogatva.

Érdekesség: Bradley Cooper (Mordály hangja az eredeti változatban) elárulta, hogy nagyobb gázsit kapott ezért a szerepért, mint a Napos oldal és a Másnaposok című filmekért együttvéve.

IMDb: 8.1 / Rotten Tomatoes: 91% / Metacritic: 76 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 82%

2. Vasember (2008)

Ez részemről nem is lehetett kérdés, ugyanakkor meglepődtem, hogy a kritikusok nagy része a mai napig a Vasember első részét tartja az egyik legjobb Marvel filmnek. Ezzel az alkotással indult el egy olyan sikertörténet, amikre senki sem számított. Ez a film definiálta, milyen is egy Marvel mozi. Könnyed, szórakoztató, látványos, de ha kell komoly is tud lenni. Robert Downey Jr. pedig a filmtörténelem egyik – ha nem – legjobb castingja Tony Stark-ként. Rátermettségével és humorával képes az egész filmet elcipelni a hátán, ami nem kis teljesítmény tőle.

Érdekesség: A forgatás megkezdésekor még nem volt teljesen kész a forgatókönyv, mivel a stúdió inkább az akció jelenetek megírásával törődött mintsem a dialógusokkal. Szerencsére a színészek elemükben voltak a forgatás során és a párbeszédek jó részét improvizálták.

IMDb: 7.9 / Rotten Tomatoes: 93% / Metacritic: 79 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 84%

1. Bosszúállók: Végjáték (2019)

A Végjáték első két-két és fél órája sem szűkölködik a látványos akció jelenetekben, de az utolsó fél órában lezajló összecsapásra tényleg nincs jobb szó az EPIKUS-nál. Csak úgy tobzódik az álleesős és karfába markolóan izgalmas pillanatokban. A befejező tíz percben pedig garantáltan mindenki a könnyeivel fog küzködni, annyira megható képsoroknak lehetünk szemtanúi, de szerencsére ekkor sem fordul át giccsbe. Egyedüli negatívumként talán azt tudnám felróni a filmnek, hogy a Végtelen háború-hoz képest Thanos karaktere talán kissé háttérbe szorult.

Érdekesség: Az IMDb oldalán jelen pillanatban minden idők 19. legjobb filmjének számít, olyan alkotásokat megelőzve, mint például a Star Wars IV. – Egy új remény, A bárányok hallgatnak, a Ryan közlegény megmentése, a Casablanca, vagy az Aranypolgár.

IMDb: 8.6 / Rotten Tomatoes: 94% / Metacritic: 78 / Filmsomnia: 90% / Összesen: 87%Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/