Életjelek. Egy igaz emberi történet: Megdöbbentő erejű dokumentumfilm egy spanyol kórházról a vilájárvány idején

Az Életjelek. Egy igaz emberi történet mélyrehatóan, megrendítően és felemelően mutatja be egy Barcelona tartományban működő kórház mindennapjait a Covid-19 járvány legnehezebb időszakában. Az egyedülálló, háromrészes sorozat megvilágítja, hogy milyen fizikai és érzelmi kihívásokkal kell megküzdeniük a betegeknek és az egészségügyi dolgozóknak, nemcsak az intézményben, hanem otthon, családjuk és szeretteik körében is. A rendező, Fèlix Colomer a szereplők személyes történetein keresztül emlékeztet minket arra, hogy az emberi szeretet és jóság még a legnehezebb körülmények között is utat törhet magának. Az HBO Europe számára az El Terrat (The Mediapro Studio) és a Forest Film Studios gyártásában készült sorozat február 7-én debütál az HBO GO kínálatában.

Az előzetes itt tekinthető meg.

Az Életjelek a Sabadell városában található Parc Taulí Kórház betegeit és dolgozóit követi több héten keresztül 2020 márciusa és júniusa közt, a járvány első hullámának legnehezebb időszakában. A dokumentumsorozat szakít azzal, hogy a betegeket pusztán statisztikai adatokként kezeljük, és arra bátorítja a nézőt, hogy ismerkedjen meg a járvány érintettjeivel.

A kórházi szituációk bemutatása mellett, a kórház falai közül kilépve az Életjelek stábja elkísérhette az egészségügyi dolgozókat az otthonaikba is. Tanúi voltak annak, hogy micsoda örömöt jelentett a kórházi dolgozók számára, amikor újra együtt lehettek a családjukkal, ugyanakkor annak is, hogy mennyire frusztráló volt számukra a külvilág gyakran tapasztalható közönye. Az Életjelek bemutatja azt is, hogy a betegek családtagjai hogyan küzdenek meg a megrendítő beszélgetésekkel, videohívásokkal és a fájdalmas búcsúval.

A Covid-19 krízis kezdete óta a politikusok és a média adatokkal árasztanak el bennünket. Minden nap 500 halott, 2000 megbetegedés, 300 új beteg az intenzív osztályon, 200 kórházi dolgozó, akire még szükség lenne… csupa szám. Az Életjelek. Egy igaz emberi történet félreteszi a számokat és az emberekkel foglalkozik. Megismerjük például Alfredót és Matildét, akik 50 év után is éppen úgy szeretik egymást, mint aznap, amikor összeismerkedtek, látjuk Sílviának és Isának, két kórházi ápolónak a hihetetlen elhivatottságát, és meghallgatunk olyan betegeket, akik az elkerülhetetlen halállal néznek szembe. Mind életjeleket adnak. És életjeleik számunkra is létfontosságú dolgokat tanítanak” – mondja Fèlix Colomer, a sorozat alkotója.

Hanka Kastelicová, az HBO Europe dokumentumfilmekért felelős vezetője és a sorozat executive producer elmondta: „A rendező, Fèlix Colomer bemutatja az ember törékenységét, ugyanakkor a szeretet és a család hihetetlen erejét is, emellett az egészségügyi dolgozók szakmai és személyes elkötelezettségét egy olyan helyzetben, amikor egy ismeretlen ellenséggel kell szembeszállniuk. Az Életjelek. Egy igaz emberi történet páratlan betekintést nyújt szereplői életének legszemélyesebb pillanataiba és egyedi dokumentuma lesz ennek a kitörölhetetlen időszaknak.”


Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Dühödt taxisok, robbanásveszélyes politikai krízis és 56-os golyózápor a Blokád új előzetesében

Alig több mint egy hónap múlva, október 20-án már a mozikban lesz látható az...

Tom Cruise mégsem távozik a Mission: Impossible-ből?

Eddig úgy volt, hogy a Mission: Impossible 7-8. része után Tom Cruise kiválik a szériából, Christopher McQuarrie rendezőnek...