Hogyan készítsünk minőségi folytatást: Hang nélkül 2 (A Quiet Place 2. – 2021) kritika

John Krasinski ismét egy izgalmas, feszült filmmel rukkolt elő, mely garantáltan a fotelhez szögez.

Folytatást készíteni sosem egyszerű dolog. Az első részek népszerűsége után mindig nehéz dolog úgy továbbszőni egy történetet, hogy az minőségileg tudja hozni az eredeti színvonalát, vagy legalább csak megközelítse azt. Tudunk persze ilyen folytatásokat mondani, de azért nem gyakori. A Hang nélkül 2018-ban óriási sikert aratott a mozikban, és miután bejelentették, hogy készül a folytatás, kissé szkeptikusan álltam hozzá, hiszen nem feltétlenül láttam magam előtt, hogy lehet-e ezt az eredeti ötletet érdemben folytatni úgy, hogy ne csak az első rész másolata legyen. A végeredmény azonban minden várakozásomat felülmúlta.

A film nyitánya során visszarepülünk az időben, és láthatjuk, hogyan is kezdődött minden. Ezután ott folytatjuk, ahol az első rész véget ért. A szörnyű eseményeket követően az Abbott család nekivág az ismeretlennek, hogy további túlélőket keressenek.

Hang nélkül 2
Hang nélkül 2.: Millicent Simmonds, mint Regan és Cillian Murphy, mint Emmett. Kredit: Jonny Cournoyer/© 2019 Paramount Pictures. All rights reserved.

John Krasinski ismét hatalmasat alkotott, hiszen az első rész után ezt a felvonást is ő írta és rendezte. Sikerült neki az, ami csak nagyon keveseknek, ugyanis egy minden szempontból kiváló folytatást köszönhetünk neki. A Hang nélkül 2 legnagyobb erénye, hogy nem akarta majmolni az első részt, nem állt szándékában pontosan ugyanazt felszolgálni minimális változtatásokkal, hanem az alapkoncepciót megtartva egy teljesen új, ötletes megközelítéssel állt a történethez.

Itt is csendben kell maradni, hiszen a lények bármikor lecsaphatnak, viszont míg az első rész egy viszonylag szűk környezetben, kevés helyszínen játszódott, most kitárult a világ, hőseink útnak indultak, és más túlélőkkel találkoztak. Mindkét megközelítés izgalmas, hiszen, míg az első rész egyfajta bezártságérzetet idézett elő, ahol az egyetlen opció a túlélésre az volt, ha a házban maradnak, most viszont a veszély minden eddiginél fenyegetőbb volt, hiszen hőseink útja során számos kiszámíthatatlan tényezővel kellett szembenézniük, és ez merőben más hangulatot kölcsönzött a mozinak.

Hang nélkül 2
Hang nélkül 2.: Emily Blunt, mint Evelyn és Noah Jupe, mint Marcus. Kredit: Jonny Cournoyer/© 2019 Paramount Pictures. All rights reserved.

A kiváló koncepció mellé nagyon erős atmoszférát is sikerült teremteni. Szinte minden pillanatban érezzük a veszélyt, hogy bármikor megtörténhet a baj, épp ezért egy pillanatig sem érezzük azt, hogy leülne a film. A jumpscare mint eszköz általában a mai filmek többségénél elcsépelt, túltolt, hatásvadász dolog, ám itt minden esetben működött. Nem vitték túlzásba, ott, és akkor használták, amikor annak létjogosultsága volt.

A színészek egytől egyig hibátlan alakítást hoztak. Emily Blunt szokásához híven hibátlan, ám ebben a részben talán nem olyan fajsúlyos a karaktere, mint az elsőben. Noah Jupe is kissé mellékszereplőként volt működtetve, ám a mozi egyik fő vezérfonalát egyértelműen a Millicent Simmonds karakterével történtek szolgáltatták. Az eredeti caston kívül a mozi fénypontja egyértelműen Cillian Murphy volt, akinek a kislánnyal való közös kalandja hordozta a legtöbb izgalmat.

Hang nélkül 2
Hang nélkül 2.: Cillian Murphy, mint Emmett. Kredit: Jonny Cournoyer/© 2019 Paramount Pictures. All rights reserved.

Az alkotás narratívája nagyon rendben van, mindig akad valami megoldandó feladat, így gyakorlatilag kisebb küldetéseket kell hőseinknek abszolválni a túlélés érdekében. A film néha több szálon is fut párhuzamosan, ám gondosan ügyel arra, hogy egyik se szoruljon feltétlen háttérbe. A szörnyek jelentléte is merőben más, mint az elődjénél. Viszonylag sűrűn, különböző helyzetekben találkozunk velük, és míg az első részben még kissé misztikusan, néha csak pillanatokra láthattuk őket, itt már szerves részét képezték a jeleneteknek, amik kivétel nélkül parádésra sikeredtek.

Mindenképp érdemes kiemelni a film nyitójelenetét. Az a tizenöt perc már önmagában is megadta az alaphangulatot, gyakorlatilag egy rövidfilmként is megállná a helyét. Egyik pillanatról a másikra fordul fel a kisváros élete, és hála ennek a nyitószekvenciának, mi is úgy érezzük, hogy ennek a kisvárosnak vagyunk a lakosai. Látványos, feszült, baljós, pont olyan, amilyennek egy ilyen jelenetnek lennie kell.

Hang nélkül 2
Hang nélkül 2.: Emily Blunt, mint Evelyn. Kredit: Jonny Cournoyer/© 2019 Paramount Pictures. All rights reserved.

Persze az edzettebb nézők sokszor kiszámíthatónak találhatnak bizonyos eseményeket, ám mégsem éreztem úgy, hogy ne érné el a kívánt hatást egy-egy jelenet.

A Hang nélkül 2 iskolapéldája annak, hogy hogyan kell remek folytatást készíteni úgy, hogy az ne az első rész újrázása legyen, hanem egy új, eredeti ötletekkel teli második rész. Az alapkoncepció megmaradt, mégis egy merőben más filmet láthatunk, melynek végig nagyon erős az atmoszférája és rendkívül konzekvensen adagolja számunkra a feszültséget, és az első részhez hasonlóan itt is kapunk némi drámát, még ha nem is olyan mértékben, mint az első rész esetében.

Hang nélkül 2
Hang nélkül 2.: Cillian Murphy, mint Emmett. Kredit: Jonny Cournoyer/© 2019 Paramount Pictures. All rights reserved.

Az első felvonáshoz képest a Hang nélkül univerzuma kitárult, ám Krasinski nem vitte túlzásba, csupán egy mikrokörnyezet bemutatásáig jutottunk, ami valószínűleg a már bejelentett harmadik részben tovább bővül majd. Ha tehetitek, mindenképp moziban, minél nagyobb vásznon tekintsétek meg, mert így tudja elérni azt a hatást, amit Krasinksi megálmodott. Aki az első rész nézése közben nem tudott enni a csönd miatt, az megnyugodhat, ennél a résznél lehet ropogtatni a nasit! Hogy ez jó vagy rossz, azt döntse el mindenki maga!

Friss

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

A titokzatos nő kritika (Decision to Leave/Heojil kyolshim, 2022) – A bűn, és a szerelem összefonódása

Ez az alkotás, annak a Park Chan-wooknak a legújabb műve, akinek az életművében már...

Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású...