Fekete telefon kritika (The Black Phone – 2022): Gyere, gyere rossz kisfiú várok rád!

A Fekete telefon című novella Joe Hill tollából származik, ahogyan a NOS4A2 és A kulcs a zárját (Lock&Key) is. A sok sikeres Stephen King adaptáció után úgy néz ki, hogy az ifjabbik Kingre is egyre nagyobb figyelem irányul. A Fekete telefon után pedig egyre biztosabb, hogy elkezdett kilépni az apja arányékából, hiszen a novellából készült adaptáció hatalmas sikernek örvend és ez nem véletlen. Lássuk, hogy miért is működik igazán Scott Derrickson legújabb rendezése.

A történet főhőse Finney (Mason Thames – For All Mankind), aki édesapjával Terrence-el (Jeremy Davis – A ház, amit Jack épített) és húgával Gwennel (Madeleine McGrawA Mitchellék a gépek ellen) éli mindennapjait. Közel sincs egyszerű élete, hiszen az iskola lúzerének számít, a családon belül is vannak problémák, ráadásul még a Portyázó (Ethan HawkeAz Északi, Holdlovag) nevű gyerekrabló is fogjul ejti. Vajon sikerül megszöknie Finney-nek? Vajon időben megtalálják őt a nyomozók? Vajon ki lesz a fekete telefon tulsó oldalán, amikor megcsörren? Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk.

Fekete telefon kritika
Fekete telefon (B-J): Ethan Hawke, mint a Portyázó és Mason Thame, mint Finney Shaw. Kredit: © 2022 UNIVERSAL STUDIOS

Scott Derrickson újfent nagyot rendezett. Megannyi középszerű film (Ördögűzés: Emily Rose üdvéért, Amikor megállt a Föld) után a Sinister hozta meg számára a hírnevet és a sikert. Olyannyira, hogy egészen a Marvel Filmes Univerzumig repült és ő rendezhette Doctor Strange eredet sztoriját. A második filmből már távozott személyes okokra hivatkozva, de a későbbiekben kifejtette, hogy személyes vonzatok miatt inkább a Fekete telefon megrendezése mellett döntött.

És milyen jó döntés volt, hiszen a filmen maximálisan érződik az a fajta odaadás és érzékenység, ahogy a témához nyúl. Realista ábrázolásmódja, hihetetlenül erős és nyomasztó atmoszférát teremt. Azonban mivel egy King adaptációrol beszélünk így a misztikum sem maradhatott ki a történetből, így ez egy kicsi reményt biztosít mind a főhősnek, mind pedig a nézőnek, ezzel pedig enyhít is egy kicsit az alkotás sötét hangulatán. Olykor azonban a frászt hozza ránk egy-egy pazarul elhelyezett és alkalmazott jumpscarrel.

Fekete telefon kritika
Fekete telefon (B-J): Mason Thame, mint Finney Shaw és Madeleine McGraw, mint Gwen Shaw. Kredit: © 2022 UNIVERSAL STUDIOS

A szereplőkre sem lehet panasz. Egy jó King adaptációhoz híven ismét nagyon jó gyerek karaktereket kapunk, pazar színészi alakításokkal. A Finney-t játszó Mason Thames minden megmozdulása hiteles. Az alkoholista apát alakító Jeremy Davis is talán joggal lehet azt mondani, hogy élete alakítását nyújtja. A Portyázó szerepében Ethan Hawke lubickol és végre igazán megmutathatta, hogy mire is képes. Nem volt könnyű dolga, hiszen az egész film alatt maszkban van a karakter, mégis olyan kiszámíthatatlan és pont emiatt végtelenül vérfagyasztó a jelenléte. Ettől függetlenül nem szabad elmenni a Fekete telefon igazi sztárja mellett. Madeleine McGraw, amellett, hogy irtózatosan aranyos és a történet egyik fő mozgatórugója, neki írták a legtökösebb és legviccesebb szövegeket. Rendkívül szórakoztató nézni minden megmozdulását/megszólalását.

Sajnos azonban nem minden arany, ami fénylik és ennek a mozinak is megvan a maga gyermekbetegsége. Ez pedig nem más, mint a végtelenül együgyü és végtelenül sztereotíp nyomozópáros, akik olyan jellegetlenek és keveset vannak használva, hogy nélkülük is simán működhetett volna a film. Ezt leszámítva a Fekete telefon egy pazar film lett és műfajának talán az egyik legjobbja. Mindenképpen érdemes megnézni. Ezt a Sávval Szembenes srácok is megerősítik, hiszen 25 perces podcast adásukban a film mélyére ásnak.

Fekete telefon kritika pontozó thumbnail
Fekete telefon
Összességében
A Fekete telefon egy feszült, nyomasztó hangulatú misztikus thriller, horror elemekkel fűszerezve, mely műfajának az egyik legjobbja.
Rendezés
8
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7.5
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
7.5
8

Friss

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....

Sikoly VI. kritika (Scream VI, 2023) – Ghostface New Yorkban

2022-ben több, mint egy évtizedes álmából keltették fel a Sikoly franchise-t. A Wes Craven...
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....