Fekete telefon kritika (The Black Phone – 2022): Gyere, gyere rossz kisfiú várok rád!

A Fekete telefon című novella Joe Hill tollából származik, ahogyan a NOS4A2 és A kulcs a zárját (Lock&Key) is. A sok sikeres Stephen King adaptáció után úgy néz ki, hogy az ifjabbik Kingre is egyre nagyobb figyelem irányul. A Fekete telefon után pedig egyre biztosabb, hogy elkezdett kilépni az apja arányékából, hiszen a novellából készült adaptáció hatalmas sikernek örvend és ez nem véletlen. Lássuk, hogy miért is működik igazán Scott Derrickson legújabb rendezése.

A történet főhőse Finney (Mason Thames – For All Mankind), aki édesapjával Terrence-el (Jeremy Davis – A ház, amit Jack épített) és húgával Gwennel (Madeleine McGrawA Mitchellék a gépek ellen) éli mindennapjait. Közel sincs egyszerű élete, hiszen az iskola lúzerének számít, a családon belül is vannak problémák, ráadásul még a Portyázó (Ethan HawkeAz Északi, Holdlovag) nevű gyerekrabló is fogjul ejti. Vajon sikerül megszöknie Finney-nek? Vajon időben megtalálják őt a nyomozók? Vajon ki lesz a fekete telefon tulsó oldalán, amikor megcsörren? Ezekre a kérdésekre mind választ kapunk.

Fekete telefon kritika
Fekete telefon (B-J): Ethan Hawke, mint a Portyázó és Mason Thame, mint Finney Shaw. Kredit: © 2022 UNIVERSAL STUDIOS

Scott Derrickson újfent nagyot rendezett. Megannyi középszerű film (Ördögűzés: Emily Rose üdvéért, Amikor megállt a Föld) után a Sinister hozta meg számára a hírnevet és a sikert. Olyannyira, hogy egészen a Marvel Filmes Univerzumig repült és ő rendezhette Doctor Strange eredet sztoriját. A második filmből már távozott személyes okokra hivatkozva, de a későbbiekben kifejtette, hogy személyes vonzatok miatt inkább a Fekete telefon megrendezése mellett döntött.

És milyen jó döntés volt, hiszen a filmen maximálisan érződik az a fajta odaadás és érzékenység, ahogy a témához nyúl. Realista ábrázolásmódja, hihetetlenül erős és nyomasztó atmoszférát teremt. Azonban mivel egy King adaptációrol beszélünk így a misztikum sem maradhatott ki a történetből, így ez egy kicsi reményt biztosít mind a főhősnek, mind pedig a nézőnek, ezzel pedig enyhít is egy kicsit az alkotás sötét hangulatán. Olykor azonban a frászt hozza ránk egy-egy pazarul elhelyezett és alkalmazott jumpscarrel.

Fekete telefon kritika
Fekete telefon (B-J): Mason Thame, mint Finney Shaw és Madeleine McGraw, mint Gwen Shaw. Kredit: © 2022 UNIVERSAL STUDIOS

A szereplőkre sem lehet panasz. Egy jó King adaptációhoz híven ismét nagyon jó gyerek karaktereket kapunk, pazar színészi alakításokkal. A Finney-t játszó Mason Thames minden megmozdulása hiteles. Az alkoholista apát alakító Jeremy Davis is talán joggal lehet azt mondani, hogy élete alakítását nyújtja. A Portyázó szerepében Ethan Hawke lubickol és végre igazán megmutathatta, hogy mire is képes. Nem volt könnyű dolga, hiszen az egész film alatt maszkban van a karakter, mégis olyan kiszámíthatatlan és pont emiatt végtelenül vérfagyasztó a jelenléte. Ettől függetlenül nem szabad elmenni a Fekete telefon igazi sztárja mellett. Madeleine McGraw, amellett, hogy irtózatosan aranyos és a történet egyik fő mozgatórugója, neki írták a legtökösebb és legviccesebb szövegeket. Rendkívül szórakoztató nézni minden megmozdulását/megszólalását.

Sajnos azonban nem minden arany, ami fénylik és ennek a mozinak is megvan a maga gyermekbetegsége. Ez pedig nem más, mint a végtelenül együgyü és végtelenül sztereotíp nyomozópáros, akik olyan jellegetlenek és keveset vannak használva, hogy nélkülük is simán működhetett volna a film. Ezt leszámítva a Fekete telefon egy pazar film lett és műfajának talán az egyik legjobbja. Mindenképpen érdemes megnézni. Ezt a Sávval Szembenes srácok is megerősítik, hiszen 25 perces podcast adásukban a film mélyére ásnak.

Fekete telefon kritika pontozó thumbnail
Fekete telefon
Összességében
A Fekete telefon egy feszült, nyomasztó hangulatú misztikus thriller, horror elemekkel fűszerezve, mely műfajának az egyik legjobbja.
Rendezés
8
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7.5
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
7.5
8

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

Branagh, Poirot és a kisértetek – Szeánsz Velencében (A Haunting in Venice, 2023) kritika

Poirot, Kenneth Branagh jóvoltából most Velence csodálatos kulisszái között nyomoz miközben néha a nézők...

Rózsaszínbe borult a világ – Barbie (2023) kritika

A Barbie-t senkinek nem kell bemutatni. Több évtizede már, hogy kislányok ezekkel a babákkal...