vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

Könyörtelen lelkek: TOP 10 film sorozatgyilkosokról

Engem személyesen a Tökéletes másolat (Copycat) című, mára kissé avíttnak ható, de amúgy nagyszerű thriller fordított a sorozatgyilkosok kiismerhetetlen, félelmetes, de ugyanakkor távolról nézve nagyon is izgalmas világa felé. Sokszor gondolkodtam el azon, hogy hogyan képes egy ember teljes érzelmi nihillel és puszta kíváncsisággal, esetleg szexuális izgalommal tekinteni leendő áldozatára.
Meglehetősen érdekes ez olyasvalakitől, aki amúgy élvonalbeli empata és képes elsírni magát a 101 kiskutyán.

Persze nem törvényszerű ez az érdeklődés, hiszen van, aki még csak a lehetőség gondolatától is távol tartaná magát, hogy ilyen emberek léteznek.
Nekik nem ajánlom ezt az összefoglalót, mert a következő filmek kizárólag azt bizonyítják, hogy ezek a szörnyetegek köztünk járnak.

Jöjjön 10 nagyszerű film, ami sorozatgyilkosok életét és tetteit dolgozza fel.

 

1, Tökéletes másolat (1995)

A film egy kriminálpszichológus, Helen Hudson megpróbáltatásain keresztül világít rá néhány ismert sorozatgyilkos ténykedésére. Úgymond „kedvcsinálónak” tökéletes.
Garantálom, hogy sokkal többet akarsz majd megtudni a Zodiákus, Albert DeSalvo, Bianchi és Buono, Gacy, Ramirez, Berkowitz, Dahmer, Peter Kürten és Ted Bundy „munkásságáról”, miután láttad ezt a filmet.
Nem mellesleg Sigourney Weaver (Alien, Aliens, Avatar), Holly Hunter (Zongoralecke), Dermot Mulroney (Álljon meg a nászmenet) játéka csak még jobbá teszik az 1995-ös thriller hangulatát.
Megannyi hibájával együtt remek szórakozás.
Figyelmeztetés: A mai tempóhoz és izgalmakhoz képest nehezen éri el az ingerküszöböt, de azért csak adjatok neki egy esélyt.

TOP 10

2, X polgártárs (1995)

Egy szintén 1995-ös alkotás, ami azért is érdekes lehet számunkra, mert nálunk forgatták. De ezen túl egy – nagyon egyedi jelenség miatt – hosszú évekig hajszolt orosz sorozatgyilkos, Andrei Chikatilo rémtetteit mutatja be. Chikatilo-t 52 gyerek meggyilkolása miatt ítélték el.
A hasonlóság a 44. gyermek című filmmel nem véletlen. Habár ott a gyilkos személyét több sorozatgyilkosból gyúrták össze és kizárólag Oroszország bigott, bürokratikus kommunizmusa volt a főszereplő inkább, nem egy beteg elme vérgőzös tettei. Szóval, ha érdekel Chikatilo is, akkor inkább az X polgártárs a te filmed.

TOP 10

3, M – Egy város keresi a gyilkost (1931)

Fritz Lang klasszikusa bizonyítja nekünk, hogy már a 20. század elején is nagyon izgalmas volt az emberek számára ez a téma. Peter Kürten-t 1931. július 2.-án végezték ki. Az általa inspirált film, a Fritz Lang által rendezett M – Egy város keresi a gyilkost című alkotása 1931 augusztusában debütált.
S mondjuk ez a film is kicsit kilóg a megígért listából, de nagyon szépen példázza, mennyire megragadta már a korai filmkészítőket is ez a téma. Ami sajnos azóta is kifogyhatatlan forrásnak bizonyul.

TOP 10

4, Zodiákus (2007)

A Zodiákus kiléte mindmáig ismeretlen. 37 gyilkosságot vallott be a rendőrségnek küldött levelekben. A rendőrség 9 gyilkosságot tart számon a bűnlajstromán, s 1968 és 1969 közé datálja a „működését”. Levelei alapján már 1963 óta szedte áldozatait. Mivel 1969 után abbamaradtak a gyilkosságok, így a rendőrség elakadt a nyomozással és azóta sem derült fény a Zodiákus személyére. Habár voltak gyanúsítottak és a rendőrség 2018-ban újra elővette a leveleket, hogy egy fejlettebb technikával megpróbáljon DNS mintát kinyerni, az ügy azóta is megoldatlan.
Ezt a fojtott tehetetlenséget remekül adja vissza David Fincher 2007-es mozija.

TOP 10

5, A rém (2003)

A film, ami bebizonyította, hogy Charlize Theron nem csak a szépségével képes becsalogatni a nézőket a mozikba. Meghízott és leborotválta a szemöldökét, hogy minél hitelesebben tudja eljátszani Aileen Wuornos-t.
Aileen az egyetlen nő a listámon  ami – nem is véletlen, hiszen ez a sorozatgyilkososdi egy meglehetősen elférfiasodott „szakma” –, így az egyetlen olyan alkotás, ami nem is az áldozatok iránti együttérzéssel, mint inkább a főszereplő szinte elviselhetetlen sorsával csinál ki! Ettől függetlenül nagyon is érdemes.

TOP 10

6, Gacy (2003)

Oké, eddig kizárólag olyan emberekről írtam, akik mind több, mint 3 ember haláláért felelősek és legtöbbjük még élvezte is, amit csinált. De John Wayne Gacy nem csak egy félelmünkre lehet hatással. Mert nem elég, hogy több, mint 30 áldozata volt 1972 és 1975 között, de ráadásul 1975-ben csatlakozott a Jolly Joker bohóc klubhoz és megalkotta Pogó bohóc karakterét, amivel zsúrokon, politikai partikon és gyermekkórházakban szórakoztatta a nagyérdeműt. Mindeközben egy-egy ilyen összejövetelen kinézte áldozatait, akik rendre 15 és 21 közöttiek voltak.
Szóval ha egy igazán félelmetes filmet akarsz egy gyilkos bohócról, akkor felejtsd el az összes Joker és Az remake-et, ez lesz a te filmed.

TOP 10

7, A pokolból (2001)

Mikor még Johnny Depp sztárstátuszban tündökölt és nem csak a rendezők és sminkesek próbababája volt, csinált egy filmet Hasfelmetsző Jack-ről, ami meglehetősen izgalmasan adja át a 19. század egyik legnagyobb rejtélyét, amit azóta sem sikerült felderíteni.

TOP 10

8, Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány (2019)

Avagy amikor Zac Efron bebizonyíthatta, hogy tud színészkedni is, nem csak kockás hasa és helyes pofija van. S ha valaki csodálkozna azon, hogy miért a High School Musical egykori sztárja kapta ezt a szerepet, amellett, hogy Hollywood szeret szépíteni a megtörtént esetek szereplőin, a 70-es évek férfiideáljának tökéletesen megfelelő, sima modorú, kifejezetten intelligens Ted Bundy szerepét igenis egy szépfiúra kellett kiosztani. A film féldokumentarista stílusban mutatja be bűneit és a média megvezetését, amit kizárólag megnyerő stílusával és jóképűségével tudott elérni.
Emellett készült egy majd 4 órás dokumentumsorozat Conversation with a Killer: The Ted Bundy Tapes címmel, ami igen átfogó betekintést enged a Ted Bundy-ügybe.
A két filmet ugyanaz a Joe Berlinger rendezte. Sejtésem szerint előbbit – ami azért könnyebben befogadható – azért, hogy kedvet csináljon az utóbbinak.

TOP 10

9, A bárányok hallgatnak (1991)

Nem maradhatott le a listánkról, mert egyrészt a 90-es évek legjobb (akkor még horrornak titulált) thrillere, másrészt a film gyilkosát a valóság ihlette.
Ugyan több sorozatgyilkosból gyúrták össze:

Jerry Brudos, aki megfojtotta az áldozatait, felöltözött a ruháikba és megtartotta a cipőiket
Ed Gein, aki lámpákat, ruhákat és maszkokat készített emberi bőrből
Ted Bundy, aki sebesültnek tettette magát és segítséget kért az áldozataitól
Gary M. Heidnik, aki elrabolt, megerőszakolt és megölt 6 nőt, akiket egy gödörben tartott fogva
Gary Ridgway, aki szintúgy a folyóba dobta az áldozatait és idegen tárgyakat rejtett el bennük

…de ettől lett olyan hiteles és félelmetes Buffalo Bill karaktere.
Persze Dr. Hannibal Lecter sokkal népszerűbb lett, és a filmet megelőző Embervadászon kívül megélt még 3 mozit (Vörös Sárkány, Hannibal, Hannibal ébredése), valamint egy sorozatot a karaktere, ezzel is bizonyítva, hogy az emberek valami furcsa vonzódást éreznek a szociopata zsenik iránt.

TOP 10

10, Mindhunter (2017- )

S mi sem bizonyítja jobban a legutóbbi állításom, mint egy sorozat, ami azt a folyamatot mutatja be, hogy hogyan alakult ki maga a profilozás (a bűnügyi profilalkotás az a folyamat, amely során egy adott bűntényről vagy tetthelyről rendelkezésre álló információk alapján pszichológiai-szociológiai portré készíthető a bűntény ismeretlen elkövetőjéről). Egy igazán kimért, de feszültséggel teli sorozat arról a hosszú és rögös útról, míg két FBI-ügynök eljutott az első sorozatgyilkossal (Edmund Kemper) történt interjútól a profilozás alapjainak megfogalmazásáig.
Nem fogok hazudni, ez egy igencsak lassú sorozat. Cserébe viszont olyan tűpontos karakterábrázolással mutatja be a meginterjúvolt gyilkosokat, hogy ennél hitelesebben már csak az archív felvételek mutatják be őket.
Szóval kizárólag a feketeöves fanoknak ajánlom. Bár nekik talán már nem is kell.

Sajnos egy friss Fincher interjú szerint nem lesz folytatása a sorozatnak, mert elképesztő összegeket emészt fel.
Más forrásból az a hír járja, hogy csak „szabadon engedték” a színészeket (azaz nem köti őket szerződés a produkcióhoz), míg Fincher nem ér rá ezzel a sorival foglalkozni.
Én mindenesetre szorítok, hogy tovább forogjon ez a pazar összefoglaló a közeljövőben.

TOP 10

Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke, Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem! Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte! De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni. Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda