szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

TÜRKíz – Türk népek kortárs filmjei az Urániában (2020. augusztus 26. – szeptember 15.)

Az eredetileg 2020. március 18. és május 27. közötti időpontra meghirdetett TÜRKíz vetítéssorozatot a kormány által elrendelt veszélyhelyzethez igazodva új időpontban,
2020. augusztus 26. és szeptember 15. között rendezik meg.

Ha a türk népekről van szó, a legtöbb európai a törököket nevezi meg, holott a türk népek lakta régió hatalmas. Az Eurázsiai térségben a Kaukázus, Közép-Ázsia és Szibéria is otthont ad a türk népeknek. Ide tartozik például Törökország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Tatársztán, Jakutföld.

A fent említett régió nem csupán földrajzilag, de kulturálisan is egy rendkívül izgalmas, mozgalmas, pezsgő terület. Nem csoda, hiszen a fent említett országok közül számos nemrég nyerte el autonómiáját, így politikai, kultúrpolitikai, társadalmi, vallási, gazdasági kihívások tengere ostromolja nap, mint nap az alkotók, és így a filmesek érzékenységét. Az iszlám, a modern társadalmi berendezkedés, a sok helyen középkorból konzerválódott gazdasági és szociális viszonyok hatalmas erővel feszülnek egymásnak, és természetesen mélyen érintik azokat, akik mindezen kérdéseket a művészet eszközeivel próbálják megragadni, napvilágra hozni.

Talán ennek köszönheti a régió, hogy filmművészete egyre komolyabb nemzetközi elismeréseket kap.

Az Urániában megtekinthető válogatást tehát sok jelzővel lehet majd illetni, de az unalmassal semmiképpen.

Hogy milyen filmekre számíthatunk? Íme a kínálat:

2020. augusztus 26., szerda 18:00 – nyitóvetítés
A FÉNY ŐRZŐJE (Siraksi)
Kazahsztán, 2019, r: Jermek Turszunov, 95 perc
Kazah nyelven, magyar és angol felirattal
Egy kazah katona a háború után hazatér, minden vagyona egy vetítőgép pár filmmel. Vándormozisként elkezdi járni a környéket.

augusztus 31., hétfő 18:00
A HEGYEK KIRÁLYNŐJE (Kurmanzsan Datka)
Kirgizisztán, 2014, r: Szadik Ser-Nijaz, 137 perc
Kirgiz nyelven, magyar felirattal
Történelmi dráma egy határozott, erős akaratú asszonyról, aki népe vezére lett a 19. század elején, és megmentette azt a pusztulástól.

szeptember 2., szerda 18:00
CÁRMADÁR (Car-ptyica, Tojon Kiil)
Oroszország/Jakutföld, 2018., r: Eduard Novikov, 80 perc
Jakut nyelven, magyar és orosz felirattal
Jakutföld, 1930-as évek. A távoli tajgában élő idős házaspárhoz egy napon berepül egy sas. Nem merik elűzni. (Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, 2018: Fődíj)

szeptember 9., szerda 18.00
A MULLA (Mulla)
Oroszország/Tatársztán, 2018, r: Amir Galiaszkarov  121 perc
Tatár nyelven, magyar felirattal
A bűnös életéből kitörni vágyó Aszfandijar váratlan ajánlatot kap egy jóakarójától: Mulla lehetne egy faluban.

szeptember 11., péntek 18:00
FORRÓ KENYÉR (Issiq Non)
Üzbegisztán, 2018, r: Umid Hamdamov, 87 perc
Üzbég nyelven, magyar és angol felirattal
Zulfija anyja váratlanul egy másik városba megy dolgozni. Kamaszlányát falun élő anyjára és sógornőjére bízza. Zulfiának sok keserűséget okoz az új környezet, lázong a nők szerepét behatároló hagyományok ellen. (Kinosok Fesztivál, 2019: Fődíj)

szeptember 15., kedd 18:00 – MŰSORVÁLTOZÁS!
A MANKURT (Mankurt) című film helyett az ÉDESANYÁM SEBHELYE című török filmet tűzzük műsorra.
ÉDESANYÁM SEBHELYE
Törökország, 2016, r: Ozan Aciktan, 120′
Török nyelven, magyar felirattal
Salih, a bosnyák lány 18 évesen kikerül az árvaházból és szülei után kezd nyomozni. Kiderül, hogy apja egy szerb katona volt, aki annak idején megerőszakolta édesanyját.

Jegyár: 1600 Ft
Kedvezményes jegyár: 1200 Ft

Kedvezménytípusok:
Diák-, pedagógus-, nyugdíjaskedvezmény (a pénztárban érvényesíthető).

További információ: http://urania-nf.hu/esemenyek/1775/2020/08/26/turkiz-kostolo-a-turk-nepek-kortars-filmjeibolVarga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!