15 meglepő tény az 1999-es Mátrixról

Izgalmas ez a december, igazi csemegék várnak ránk filmek terén! Mindközül kiemelkedik a 18 évnyi pihenésből visszatérő Mátrix: Feltámadások.

1999-ben technikailag és témájában is nagyot robbant a Mátrix (The Matrix), ami egyszerre csodásan megkoreografált harcjelenetekkel teletűzdelt akciófilm és borús jövőt ábrázoló utópisztikus scifi. Bár a nézők egy része bevallottan nem értette – vagy akár még ma sem érti, a mozinak hatalmas sikere volt – 463,5 millió dollárt szedett össze világszerte. A Wachowski testvérek filmje nagyot robbant, amit később két folytatással is megkoronáztak, igaz ezt sokan sajnálkozva fogadták. 2003. májusában érkezett a Mátrix – Újratöltve (The Matrix Reloaded) és még az év októberében a Mátrix – Forradalmak (The Matrix Revolutions). A folytatások bár anyagilag sikeresek voltak, a rajongók és kritikusok részéről is sok ellenérzést váltottak ki. Wachowskiék többek között két nagyszabású produkcióval jelentkeztek az elmúlt években: a csúfos bukást megélt Jupiter felemelkedésével (Jupiter Ascending 2015) és a sztárokkal teletűzdelt, ugyanakkor kicsit nehezebben emészthető Felhőatlasszal (Cloud Atlas 2012).

Pár év hallgatás következett, majd derült égből jött a hír, hogy Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss is visszatér egy negyedik Mátrix filmben, amivel Lana Wachoswski folytatja a trilógiát Mátrix: Feltámadások (The Matrix Resurrection) címen.  

Mielőtt belemerülhetnénk az újabb computer – világba, minden bizonnyal nem mi vagyunk az egyetlenek, akik újranézik a korábbi filmeket és felfrissítik tudásukat, ezért időszerű, hogy mutassunk 15 meglepő tényt a 1999-es Mátrix-ról, amit talán még nem tudtál vagy már rég elfelejtettél a filmről!

1. A Mátrix eredetileg képregénynek készült. A rendezők Lana és Lilly (régen Larry és Andy) ugyanis korábban a Marvelnek írtak képregényeket.

2. A Mátrixban megjelenő névtelen város igazából Sydney. Wachowskiék a produkciós költségek miatt minden jelenetet – külső és belső egyaránt – Ausztráliában forgattak. Az utcanevek viszont Chicagóiak, mert Lana és Lilly ott nőtt fel.

3. Azt, hogy Will Smith visszautasította Neo szerepét, hogy helyette a Wild Wild West-ben szerepeljen, szinte mindenki tudja. Azt már talán kevesebben, hogy Nicolas Cage is visszadobta a szerepet. Állítólag felmerült még Leonardo Di Caprio, Tom Cruise és Johnny Depp neve is.

4. Hugo Weaving nem ment messzire inspirációért, szimplán a Wachowski testvéreket vette alapul Smith ügynök hangjánál.

5. A Warner eredetileg 80 millió dolláros költségvetést adott a produkcióra, amit Wachowskiék elköltöttek a film Trinity-s nyitójelenetére. Ez elég kockázatos volt, de bevált és kaptak pénzt a befejezésre.

6. Hat hónap kiképzés és négy forgatási nap eredménye a nyitójelenetet. Ez azért wow!

7. A film első 45 percében csak 80 sora van Neo-nak, ebből 44 kérdés volt.

8. A Neo név a „one” (angolul egy) anagrammája, ami remek áthallás, hiszen ő a kiválasztott.

9. A főszereplők négy hónapon keresztül minden nap edzettek a harcjelenetekre, mert a rendezők azt szerették volna, hogy élethűek legyenek a jelenetek és ne kaszkadőrök csináljanak mindent.

10. Carrie-Anne Moss kificamította a bokáját a forgatáson és komoly fájdalmai voltak, de titokban tartotta, mert félt, hogy lecserélik. Később a csípője is megsérült.

11. További esetek is történtek: Hugo Weaving-nek a csípője sérült meg az egyik jelenetben és műteni is kellett, ami miatt a forgatási ütemen is módosítottak. A harcjelenetei a forgatás végére csoportosították, hogy addig fel tudjon gyógyulni. Laurence Fishburne-nek fejsérülése volt és a szemhéját is megvágták.

12. Keanu Reeves-nek még a tréning időszak előtt nyaki gerincműtéten kellett átesnie, ami megnehezítette a felkészülést. Az edzési időszakot nyakmerevítőben csinálta végig, így nem tudott hatékonyan rúgni. Ezt figyelembe véve Yuen Woo-ping megváltoztatta az akciójelenetek koreográfiáját. Ha megfigyeled, Neo alig rúg a kész filmben!

13. Neo és Trinity 3 perces akciójelenetét a lobbyban 10 napig forgatták. Nem használtak CGI-t, minden golyó és robbanás valódi volt.

14. Mindenki egyedileg tervezett napszemüveget visel a filmben, amit Richard Walker, a Blinde Design tulajdonosa készített személyre szabottan a neveik alapján. Az Arnette és a Ray-Ban kiesett a versenyből…

15. Amikor Neo még Mr. Andersonként menekül az ügynökök elöl az irodaházban és kimászik az ablakon, azt valóban Keanu Reeves csinálta, nem volt dublőre. Ráadásként a 34. emeleten (és ablakban) vették fel a jelenetet!

És most irány, jöhet a trilógia újrázása, december 23-tól pedig a Mátrix: Feltámadások, kizárólag a mozikban!

Friss

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...

Összezárva a szörnyeteggel: Fekete madár évadkritika (Black Bird, 2022 – Apple TV+)

Augusztus ötödike óta már megtekinthető az Apple TV+-on az év egyik, hanem a legmegrázóbb...

Magyar film világpremierje Miskolcon!

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mindig büszke volt rá, hogy a legnagyobb nemzetközi fesztiválsikerek...

Varga József Zsolt kiállításán jártunk az Aranytíz Kultúrházban

Különös világgal találja magát szemközt az, aki felsétál az Aranytíz Kultúrház felső emeletére. Varga...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...

Star Wars maratont tartanál? Íme a teljes idővonal, hogy biztosan a helyes sorrendben nézd a filmeket és sorozatokat!

Az Artsomnia szerkesztősége úgy döntött ad egy kis támpontot azoknak, akik szeretnék ledarálni a...

110 érdekesség a Harry Potter és a Legendás állatok filmekről

Már-már ijesztő bele gondolni abba, hogy az első Harry Potter film több, mint húsz...