csütörtök, június 13, 2024

Trending

Hasonlóak

15 meglepő tény az 1999-es Mátrixról

Izgalmas ez a december, igazi csemegék várnak ránk filmek terén! Mindközül kiemelkedik a 18 évnyi pihenésből visszatérő Mátrix: Feltámadások.

1999-ben technikailag és témájában is nagyot robbant a Mátrix (The Matrix), ami egyszerre csodásan megkoreografált harcjelenetekkel teletűzdelt akciófilm és borús jövőt ábrázoló utópisztikus scifi. Bár a nézők egy része bevallottan nem értette – vagy akár még ma sem érti, a mozinak hatalmas sikere volt – 463,5 millió dollárt szedett össze világszerte. A Wachowski testvérek filmje nagyot robbant, amit később két folytatással is megkoronáztak, igaz ezt sokan sajnálkozva fogadták. 2003. májusában érkezett a Mátrix – Újratöltve (The Matrix Reloaded) és még az év októberében a Mátrix – Forradalmak (The Matrix Revolutions). A folytatások bár anyagilag sikeresek voltak, a rajongók és kritikusok részéről is sok ellenérzést váltottak ki. Wachowskiék többek között két nagyszabású produkcióval jelentkeztek az elmúlt években: a csúfos bukást megélt Jupiter felemelkedésével (Jupiter Ascending 2015) és a sztárokkal teletűzdelt, ugyanakkor kicsit nehezebben emészthető Felhőatlasszal (Cloud Atlas 2012).

Pár év hallgatás következett, majd derült égből jött a hír, hogy Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss is visszatér egy negyedik Mátrix filmben, amivel Lana Wachoswski folytatja a trilógiát Mátrix: Feltámadások (The Matrix Resurrection) címen.  

Mielőtt belemerülhetnénk az újabb computer – világba, minden bizonnyal nem mi vagyunk az egyetlenek, akik újranézik a korábbi filmeket és felfrissítik tudásukat, ezért időszerű, hogy mutassunk 15 meglepő tényt a 1999-es Mátrix-ról, amit talán még nem tudtál vagy már rég elfelejtettél a filmről!

1. A Mátrix eredetileg képregénynek készült. A rendezők Lana és Lilly (régen Larry és Andy) ugyanis korábban a Marvelnek írtak képregényeket.

2. A Mátrixban megjelenő névtelen város igazából Sydney. Wachowskiék a produkciós költségek miatt minden jelenetet – külső és belső egyaránt – Ausztráliában forgattak. Az utcanevek viszont Chicagóiak, mert Lana és Lilly ott nőtt fel.

3. Azt, hogy Will Smith visszautasította Neo szerepét, hogy helyette a Wild Wild West-ben szerepeljen, szinte mindenki tudja. Azt már talán kevesebben, hogy Nicolas Cage is visszadobta a szerepet. Állítólag felmerült még Leonardo Di Caprio, Tom Cruise és Johnny Depp neve is.

4. Hugo Weaving nem ment messzire inspirációért, szimplán a Wachowski testvéreket vette alapul Smith ügynök hangjánál.

5. A Warner eredetileg 80 millió dolláros költségvetést adott a produkcióra, amit Wachowskiék elköltöttek a film Trinity-s nyitójelenetére. Ez elég kockázatos volt, de bevált és kaptak pénzt a befejezésre.

6. Hat hónap kiképzés és négy forgatási nap eredménye a nyitójelenetet. Ez azért wow!

7. A film első 45 percében csak 80 sora van Neo-nak, ebből 44 kérdés volt.

8. A Neo név a „one” (angolul egy) anagrammája, ami remek áthallás, hiszen ő a kiválasztott.

9. A főszereplők négy hónapon keresztül minden nap edzettek a harcjelenetekre, mert a rendezők azt szerették volna, hogy élethűek legyenek a jelenetek és ne kaszkadőrök csináljanak mindent.

10. Carrie-Anne Moss kificamította a bokáját a forgatáson és komoly fájdalmai voltak, de titokban tartotta, mert félt, hogy lecserélik. Később a csípője is megsérült.

11. További esetek is történtek: Hugo Weaving-nek a csípője sérült meg az egyik jelenetben és műteni is kellett, ami miatt a forgatási ütemen is módosítottak. A harcjelenetei a forgatás végére csoportosították, hogy addig fel tudjon gyógyulni. Laurence Fishburne-nek fejsérülése volt és a szemhéját is megvágták.

12. Keanu Reeves-nek még a tréning időszak előtt nyaki gerincműtéten kellett átesnie, ami megnehezítette a felkészülést. Az edzési időszakot nyakmerevítőben csinálta végig, így nem tudott hatékonyan rúgni. Ezt figyelembe véve Yuen Woo-ping megváltoztatta az akciójelenetek koreográfiáját. Ha megfigyeled, Neo alig rúg a kész filmben!

13. Neo és Trinity 3 perces akciójelenetét a lobbyban 10 napig forgatták. Nem használtak CGI-t, minden golyó és robbanás valódi volt.

14. Mindenki egyedileg tervezett napszemüveget visel a filmben, amit Richard Walker, a Blinde Design tulajdonosa készített személyre szabottan a neveik alapján. Az Arnette és a Ray-Ban kiesett a versenyből…

15. Amikor Neo még Mr. Andersonként menekül az ügynökök elöl az irodaházban és kimászik az ablakon, azt valóban Keanu Reeves csinálta, nem volt dublőre. Ráadásként a 34. emeleten (és ablakban) vették fel a jelenetet!

És most irány, jöhet a trilógia újrázása, december 23-tól pedig a Mátrix: Feltámadások, kizárólag a mozikban!

Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.