vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

10 érdekesség a 20 éves Herkulesről

Kereken 20 évvel ezelőtt (1997. Június 27-én) mutatták be az amerikai mozikban a Herkules című animációs filmet, ami véleményem szerint az egeres cég egyik legjobban sikerült alkotása a mai napig. Ennek apropóján következzen most 10 érdekesség, amit talán még nem tudtál erről a filmről.

1. Hádész-t, James Woods (az eredetiben ő volt a karakter szinkronhangja) életművének egyik kedvenc szerepeként tartja számon. Sőt a forgatás alatt annyira megszerette ezt a karaktert, hogy amikor a Disney csökkentette a film költségvetését, a színész ingyen fejezte be a munkálatokat.

2. Az animátorok átlagosan 6 és 14 óra hosszáig rendereltek egy-egy képkockát, amin a Hydra látható. A munkaorák száma attól is függött, hogy éppen hány darab fejjel kellett ábrázolni a szörnyet.

3. Eredetileg a készítők, a Spice Girls-t szemelték ki a múzsák szerepére, de időpont egyeztetési nehezségek miatt végül nem jött össze a dolog.

4. Philoktétész fizikai megjelenéséhez sokat merítettek Danny DeVito kinézetéből, aki egyébként a karakter hangját kölcsönzi az angol verzióban.

5. Jack Nicholson, David Bowie és Willem Dafoe is esélyesek voltak Hádész szerepére, sőt John Lithgow már le is szerződött a produkcióhoz, de később mégis James Woods kapta meg a szerepet.

6. Az 1988-as Olivér és társai óta a Herkules volt az első olyan Disney film, ahol a gonosz karakter nem énekelt.

7. Zeusz szerepére többek között John Goodman, James Belushi és Patrick Stewart voltak a legesélyesebbek. Az alábbi színészek végül mindannyian szinkronizáltal egy karaktert a Disney későbbi filmjeiben.

8. Magyarországon csak 5 hónappal az amerikai premiert követően mutatták be a mozikban. Egészen pontosan, 1997. November 27-én.

9. Herkules Zeusz fia, Zeusz testvére Poszeidon, Poszeidonnak van egy Triton nevű fia, Triton pedig Ariel édesapja, tehát tulajdonképpen Ariel és Herkules másodunokatestvérek.

10. Amikor Hercules, Phil és Pegazus a tengerparton edzenek a film egyik jelenetében az utalás az 1984-es, A karate kölyök című filmre.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/