vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Fagyból a mediterrán felé – Az Úr sötét anyagai, 2. évad premier (His Dark Materials, HBO – 2020) kritika

A cikk spoilereket tartalmaz az első évad cselekményével kapcsolatban!

Lord Asriel (James McAvoy) az első évad utolsó részének talán legkomolyabb fordulatát hozta: kutatásai hasonló gyakorlatokhoz vezettek, akárcsak Marisa Coulter-é (Ruth Wilson) és ez Roger tragikus halálához vezetett. A kísérlet a világok közti átjáró megnyílásával járt, amin a Lord nemes egyszerűséggel átsétált, a saját tettét a „nagyobb jó” köntösével legitimálva. Lyra (Dafne Keen) végső elkeseredését leküzdve követi apját a kapun keresztül, hogy egy olyan helyszínen találjuk magunkat, ami kiragad minket a már megismert univerzumból, ezzel kicsit ki is húzva a stabilitás érzetét a lábunk alól. 

Hirtelen egy mediterrán jellegű városkában találjuk magunkat, ami a fagyos Észak kietlensége után meglehetősen éles váltás, de van a helyszínnek egy további furcsasága: csak gyerekek lakják. A lurkók nem túl barátságosak vagy informatívak az új jövevényekkel szemben, így egyelőre a felnőttek hiánya csak bővíti a rejtélyek listáját. Az új környezet egyik fő varázsa, hogy Pan (szink.: Kit Connor) végre sokkal több játékidőt kap, valamint sor kerül Lyra és Will (Amir Wilson) első találkozására. Will hiába talpraesett és életrevaló srác, Lyra mellett mégis egészen esetlennek tűnik, mindazonáltal mókás figyelni, ahogy próbálják megérteni a másik valóságát.

Az Úr sötét anyagai
Forrás: HBO

Számomra szintén meglepetés volt, hogy a két fiatal egy harmadik világban találkozik, mikor átlépték a kapukat, az volt a benyomásom, hogy egyszerűen helyet cserélnek és még jó darabig nem szereznek tudomást egymás létezéséről. Az első évad során nem igazán értettem a jeleneteit, egész véletlenszerűnek tűntek, de már az évadnyitó van olyan szíves és ad némi útmutatást, hogy mi lehet a srác szerepe a nagyobb történetben.

Az első rész jóval kevesebb karakterre fókuszál, de az ismerős arcok vannak túlnyomó többségben, akik hozzák az eddigi magas színvonalat. Az új karakterek közül a városka gyermek-lakóit mintha most annyira nem sikerült volna eltalálni, mint a korábbi fiatal szereplőket, viszont a nyitóepizód során nem is volt alkalmuk igazán kibontakozni, így nem is szeretném leírni őket.

Az Úr sötét anyagai
Forrás: HBO

Izgalmasan kezdődik a második évad, ha nem akar túl nagyot marni és az eddig megszokott tempóban adagolja az impulzusokat, akkor már csak a történeten és a forgatókönyvön múlik a második évad sorsa.

Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.