péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

„Do ya really wanna, do ya really wanna taste it?”: Peacemaker – Békeharcos 1. évad (Peacemaker, 2022 – HBO Max) kritika

Peacemaker karaktere a tavalyi James Gunn által vezényelt, a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztagban mutatkozott be. Sokakat, többek között engem is meglepett, hogy már a film premierje előtt kiderült, hogy a John Cena által megformált szupergonosz saját sorozatot fog kapni. Bevallom Cena mindig is fekete bárány volt a számomra, hiszen soha nem tudott meggyőzni arról, hogy helyet érdemel a szerethető hollywoodi melákok (Dwayne „The Rock” Johnson, Dave Bautista és Jason Momoa) panteonjában. Egészen mostanáig, hiszen az HBO Max hazai startjával egyetemben, megjelent a Peacemaker – Békeharcos 1. évada és idáig az idei egyik legkellemesebb meglepetést szállította.

A sorozat egy rövid összefoglaló után (Peacemaker összes meghatározó jelenete az új Suicide Squad-ból) egyből belecsap a lecsóba és az említett film stáblistás jelenete után veszi fel a fonalat. Christopher Smith, azaz Békeharcos (John Cena) nem kicsit halálos sérülését, valamilyen forgatókönyvírói csoda folytán túléli és új megbizatást kap Clemson Murn-től (Chukwudi Iwuji). Főhősünk legnagyobb örömére új küldetése és főnöke mellé kap egy gittegyletet is Leota Adebayo (Danielle Brooks), Emilia Harcourt ügynök (Jennifer Holland) és John Economos (Steve Agee) személyében, amely idővel kiegészül Peacemaker enyhén pszichopata haverjával Vigilante-vel (Freddie Stroma). Feladatuk pedig nem más, mint magas pozícióban lévő emberek levadászása és a Pillangó-projekt megfékezése.

James Gunn igazi csodabogár, hiszen képes a leglehetetlenebb projektekből is közönségkedvenc darabokat varázsolni. Elég csak belegondolni, hogy mekkora siker és rajongótábor övezi A galaxis örzői szériát, holott eleinte a rajongók egy lyukas garast nem tettek volna rá, hogy ebből a koncepcióból bármi jó fog kisülni. Ennek tetejében pedig feltámasztotta és ezzel együtt visszaállította a renoméját a David Ayer által vezényelt és 2016-ban konszolidáltan földbeállt Suicide Squad – Öngyilkos osztag című filmet. Gunn talán legnagyobb varázsa az, hogy maximálisan kiszolgál minden igényt és ennek ellenére nem fél viccelni az érzékenyebb témákkal sem. Ez a Peacemakeren is meglátszik, hiszen a mai trendeknek megfelelően egyszerre szociálisan, valamint társadalmilag érzékeny, ugyanakkor meg hihtetetlenül nyers és otromba módon humorizál a manapság tabunak számító témákkal.

Peacemaker kritika
Peacemaker és legjobb barátja Eagly. Kép: MAXBLIZZ

Eszméletlenül jól balanszolt a sorozat, ezáltal nézeti is magát. Már-már mondhatnánk azt is, hogy olyan, mint egy jó könyv, amit nem lehet letenni, bár az költői túlzás lenne. Kellőképpen adagolja a drámát (igen még ez is belefért Békeharcos és a gittegylet kis kalandjába) és a humort, valamint John Cena mindenki legnagyobb meglepetésére minden komolyabb és bravúrosabb feladatot teljesített is. Ebben a szériában megmutathatta végre, hogy igenis van keresni valója a színészi pályán. Láthattuk, hogy tud táncolni, jócskán kivette a részét az alkotói folyamatokból, sokat improvizált és még az is kiderült, hogy zongorázni is tud.

Ki hitte volna, hogy a színészi pályán idáig csetlő-botló ex-pankrátor ennyi kreatív potenciált rejt magában. Persze, ha valaki mégis kételkedne benne, hogy valóban ő játszik a hangszeren abban a bizonyos jelentben, azoknak James Gunn instagram oldalán ott bizonyíték és most már itt is, hogy igenis muzikális a pali.

A Peacemaker annak ellenére, hogy a története nem túl erős – sőt egy-két csavartól eltekintve a cselekménye is kiszámítható – azért szórakoztató és szerethető, mert van lelke. Ez a lélek pedig maga a főhősünk, hiszen gyarló elvrendszere nem ok nélkül jött létre. Ahogy egyre haladunk előre az események sodrában úgy ismerjük meg egyre jobban Békeharcos múltját: a gyermekkorát, az apjához való viszonyát és az életét behálózó tragédiáét. Ezt pedig John Cena a lehető leghitelesebben le is hozza. Sokszor szakad majd meg a szívünk vívódásán, amíg egyszer csak nem jön egy ormótlan, övön aluli poén, ami meglepő módon még ül is. Innen volt szép nyerni, hiszen Gunn-nak sikerült a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag egyik legutáltabb karakterét (hozzáteszem, hogy okkal) az egyik legszerethetőbbé varázsolnia.

A mellékszereplők is remekül muzsikálnak. A gittyegylet (Task Force X) tagjai egytől egyig érdekes karakterek és rendkívül jól működnek főhősünkkel. A Harcourt ügynököt alakító Jennifer Holland – aki nem mellesleg James Gunn jelenlegi mennyasszonya – igazi femme fatale, akiről idővel kiderül, hogy mégis csak érzékeny lélek. Adebayo karaktere is rendkívül érdekes a családi drámájával. Ahogy a vezető Murn karaktere is tartogat megleptéseket. John Economos pedig csak a kötelező comic relief, akinek az esetében egyetlen fontos kérdés merül fel az egész széria alatt: Vajon festi a szakállát vagy sem? Azonban hiába az érdekesek csappattagok, ha Cena-án kívül még ott van Vigilante és Peacemaker neo-náci apja Auggie Smith, azaz Fehér Sárkány (Robert Patrick), akik nem kicsit lopják a showt.

Peacemaker kritika
Peacemaker v. Judomaster. Kép: FilmyHype

Technikai szempontból sem nagyon lehet kivetni valót találni a sorozatban. A speciális effekteken egyáltalán nem látszik, hogy egy streamingre gyártott sorozat költségvetéséből dolgoztak volna. Egyáltalán nem lóg ki a lóláb. És ez igaz a dallistára is, hiszen Gunn ismételten megvillantotta zenei ízlését és sok rock klasszikus csendül fel a szezon 8 része alatt. A harcok koreográfiájára sem lehet panaszunk és ez kiváltképp igaz a végső összecsapásra, ami piszok mód szórakoztatóra és látványosra sikerült. És ha már koreográfia, akkor nem mehetek el szó nélkül a Peacemaker intrója mellett. A rendező úgy hivatkozott rá, hogy olyan főcímet próbáltak összerakni, ami „áttekerhetetlen” lesz, mert mindenki imádni fogja és milyen igaza volt. Egyszerűen nem tudom mikor láttam ennyire zseniális főcímet, ami szórakoztató és elég korrekt képet ad arról hogy mit lehet várni a sorozattól, ha belevág az ember. Álljon is itt, mert minden kattintást megérdemel:

Azonban nem mind arany, ami fénylik és ez igaz a Békeharcosra is. Az egyik legnagyobb negatívum, hogy a Pillangók közel sem bizonyultak méltó ellenfélnek és igazából a nyomzós szál sem működött úgy igazán. Egyszerűen annyira a hőseinkre, a személyes drámáikra, valamint a csapattá válásukra fókuszált Gunn, hogy mintha elfeljtett volna nyomozó karaktereket írni és motivációt az ellenfeleknek. Erre ékes példa Judomaster karatere (Nhut Le), akiről szintén nem tudunk meg semmit csak azt, hogy profi harcművész. Természetesen itt is található gyöngyszem ő pedig nem más, mint Caspar Locke rendőrfőkapitány, akit Christopher Heyerdahl alakít. Heyerdahlnak nagyon brutális az arcjátéka és általa születtek talán legbizarrabb és leghidegrázósabb jelenetek. De eme kis kitérő dícséret után térjünk még vissza egy kicsit a negatívumokhoz. Mondjuk ez már inkább személyes preferencia, de például a Peacemaker humora nem biztos, hogy az érzékenyebb nézők számára működni fog. Ez akár váló ok is lehet a sorozattal, de nem mindenkinek.

Úgy néz ki, hogy kezdik megtalálni a Warnernél, hogy mi is a helyes irány a DC filmes univerzumuknak, hiszen itt is feltűnik szám szerint három cameo szereplő, hogy hozzácsatolják a szériát az élvonalhoz. Mindenesetre a legújabb Batman, az új Suicide Squad film és a Peacemaker sorozat végre kecsegtet valami pozitívval a jövőre nézve. Ne felejtsetek el maradni a részek végéig, hiszen minden epizód végén egy stáblista utáni blooper jelenettel ajándékozzák meg a nézőket. Természetesen kilátásban van a második évad, amit kiváncsian várunk.

Peacemaker kritika pontozó thumbnail
Peacemaker - Békeharcos 1. évad (Peacemaker, 2022 - HBO Max)
Összességében
A Peacemaker közel sem tökéletes, viszont iszonyatosan szerethető. John Cena rajongóknak kötelező, valamint azoknak, akik szeretik kreatív intrókat és tökös humort.
Rendezés
8
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
7
Fényképezés
7
Filmzene/Hang/Effektek
9
8
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.