péntek, június 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Ördögből Isten, Istenből Pszichológus: Lucifer (Lucifer, 2021 – Netflix) 6. évad kritika

A Lucifer című sorozat a hatodik évaddal befejezi pályafutását és lezárul a mindig élvezeteket hajhászó, mindig szexi ördög története. Az isteni szerepet elnyerő Lucifert (Tom Ellis – Hát nem romantikus?) csak a koronázás választja el attól, hogy valóban istenné váljon. A dátum azonban egyre csak tolódik és Lucifer mindig egy újabb különleges estével szeretné befejezni földi pályafutását. 

Így egy kissé érthetetlen, nem túlmagyarázott helyzetbe csöppenünk nézőként. Nem tisztázott az oka, hogy pontosan miért is halogatja a nagy napot főszereplőnk. Ez zavaró lehet, ha valaki nem ismeri a sorozatot. A legtöbb évad fokozatosan építkezik és mindennek célja van. Jelen esetben mindenki lezárást kap…

Lucifer
Lucifer (B-J): Lauren German, mint Chloe Decker és Tom Ellis, mint Lucifer Morningstar. Kredit: JOHN P. FLEENOR/NETFLIX © 2021

Önmegvalósulás

Valamilyen úton-módon mindenki a helyét keresi az utolsó évadban. Van, aki az emberségét, van olyan, aki a szerelmet és a hovatartozást, van, aki az apját és van, aki a hivatását. A végén pedig minden a helyére kerül. 

A sorozat pont emiatt kifejezetten lassan indul be. Vázolják a helyzetet, látunk sok bizonytalanságot, kétséget és félelmet, ám a legtöbb egy-két részen belül tisztázódik. Ella (Aimee Garcia – Dexter, Robocop, Addams Family) nyit és teret enged a szerelemnek. Maze (Lesley-Ann Brandt – Spartacus, Gotham) szintén megnyílik és még emberibb démon lesz, mint ezelőtt. Dan (Kevin Alejandro – Arrow, Trueblood) őszinte lesz önmagával és szembenéz bűntudatának forrásával. Amanediel (D.B. Woodside – 24, Buffy a vámpírok réme) bátorságot vesz önmagán és végre a valódi vágyának szenteli magát.

Ezek a sztorik viszik el a sorozat egy részét. A másik azonban Chloe (Lauren German – Séta a múltba, A texasi láncfűrészes mészárlás), Lucifer és közös jövendőbeli gyermekük kapcsolatának rendezése, illetve saját szerepük megtalálása a családjuk életében.

Lucifer
Lucifer (B-J): Lauren German, mint Chloe Decker és Tom Ellis, mint Lucifer Morningstar. Kredit: NETFLIX © 2021

Az új Biblia

Mivel ez a történet utolsó része, így érdemes még egy bekezdést szánni annak és az előtte lévő öt évadnak. Hat évad alatt mindenki óriási változásokon megy keresztül, de a legszembetűnőbb nem túl meglepő módon a főszereplő, Lucifer. Egy önző, öntelt, már-már nárcisztikus, mélyen sebzett fiúból felnőtt férfi vált. A család, a béke és a szeretet, a mások iránt való szimpátia került a főbb jellemzői közé. Ezt tökéletesen példázta, amikor lányával az elviekben a Földön töltött utolsó napját tölti: szex és alkohol helyett sorozat, sütemények és strand szerepelt az epizódban. 

Karakteridegennek kellett volna lennie, de mégsem volt az.

Hiszen a történet arról szól, hogy a menthetetlennek tűnő, örök bűnös és lázadó, bukott angyal meg tud változni. Ha pedig ő meg tud változni, aki mindenki képes rá. Csak fel kell oldoznunk magunkat a saját fájdalmunk, sérelmeink és bűntudatunk alól. A sorozat képes még a legtaszítóbb emberben is emberséget találni. Képes empátiát kelteni bennünk azok felé, akik gonoszok. Azzal, hogy bemutatják az évad legelső gonoszának gyerekkori traumáját, egy kijelentést tesznek: 

Az ember eredendően nem bűnös. Magunkat tesszük bűnössé.

Lucifer
Lucifer: Dennis Haysbert, mint Isten. Kredit: JOHN P. FLEENOR/NETFLIX © 2021

Lezárás

A lezárás valószínűleg sokakban aggodalmat keltett, és ahogy haladtunk a történet vége felé, egyre aggasztóbbá vált a dolog. 

„Be merik vállalni a szomorú befejezést? Annak nem örülnék, de ha nem vállalják be, akkor csalódott leszek, mert megijedtek…”

Ennek ellenére az alkotók hihetetlenül jól lavíroztak olyan kritikus pontok körül, mint az időutazás, az idilli szerelem megszakítása vagy a halál. Végül mindent tökéletesen megoldottak, és feltehetőleg minden oldal elégedetten kapcsolta ki a stáblista alatt a televíziót.

Lucifer
Lucifer: D.B. Woodside, mint Amenadiel. Kredit: JOHN P. FLEENOR/NETFLIX © 2021

S lőn világosság

A kép, a hang, sőt a humor minősége miatt sem kell aggódni, mivel a sorozat hozta a tőle megszokottat. Olyannyira, hogy egészen Ádámig és Éváig visszamentek a humor érdekében…

Maze továbbra is hódít extrábbnál extrább ruháiban, a helyszínek sokszor varázslatosak, mégis otthonosak. Az effektekkel nem estek túlzásba ebben az évadban, de ami van, az szép és látványos.

Zenei téren mind a mai napig képes meglepni a sorozat. Hihetetlenül jól választanak zenei aláfestést, szinte olyanok a dalok, mintha a sorozathoz íródtak volna. Pedig sokszor igazi klasszikusokról van szó. Újra és utoljára hallhattuk Lucifer Morningstar elbűvölő hangját a zongora mögött. A lányával énekelt dal olyannyira megható volt, hogy azt a pillanatot csak a Chloe-val töltött utolsó este tudta felülmúlni. A korábbi évadból visszaköszönő Heart & Soul című szám ezúttal a mosoly mellé még könnyeket is csalt.

Lucifer
Lucifer: Lauren German, mint Chloe Decker. Kredit: JOHN P. FLEENOR/NETFLIX © 2021

Búcsú

Ezennel azonban ténylegesen búcsúzni kell a sokszor újraélesztett és szeretett sorozattól. Az ördög története lezárult, és ha valóban igazi rajongók vagyunk, ezzel meg is elégedtünk. A végén pedig annyi, vagy még több tudással távozunk, mintha kezünkben forgattuk volna a mindentudó apuka kézikönyvét, a Bibliát.

Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.