Az öngyilkos stúdió: The Suicide Squad – Az Öngyilkos Osztag (The Suicide Squad, 2021 – Warner) kritika (Spoilermentes)

A DC valószínűleg igazi megváltássztorit várt, amikor felkérte James Gunn rendezőt a Suicide Squad folytatásához, de vajon beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket?

Amikor pár éve kitört a social media botrány James Gunn körül, a Disney nem volt rest és az imázsuk megőrzése érdekében szinte azonnal eltávolították a rendezőt a Galaxis Őrzői harmadik részének direktori székéből. A konkurens Warner Brothers sem volt rest és egyből lecsapott az alkalomra, hogy talán James Gunn képes némileg feldobni az amúgy egyre keszekuszább DCEU-t. Ez az önmagában is komikus felállás pedig akkor vált igazán viccessé, amikor a Suicide Squad trailerében megjelent „A Galaxis Őrzői rendezőjétől” felirat.

Suicide Squad
Suicide Squad: Idris Elba, mint Bloodsport; Joel Kinnaman, mint Rick Flag és Peter Capaldi, mint Thinker. Kredit: © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Nem fogok hazudni, Gunn nem fogja megváltani a DC filmes világát, de rengeteg jó döntést hozott a film sikerének érdekében, az egyik ezek közül, hogy ez egy teljesen saját lábon álló mozi, nem akar sem a botrányosan pocsék előző részre utalgatni, sem a többi DC-filmhez kapcsolódni, egyszerűen elvan magában. Olyannyira, hogy talán folytatásnak sem érdemes nevezni, hiszen érdemben csak három dolog került át az első filmből: az alapfelállás, miszerint a kormány szupererejű bűnözőket küld titkos küldetésre, akikért nem kár, ha odavesznek, Amanda Waller (Viola Davis alakításában), a kormány kijelölt bábmestereként, illetve a közönségkedvenc Harley Quinn (Margot Robbie).

Suicide Squad
Suicide Squad: Joel Kinnaman, mint Rick Flag; Margot Robbie, mint Harley Quinn; Idris Elba, mint Bloodsport; John Cena, mint Peacemaker és Peter Capaldi, mint Thinker. Kredit: Jessica Miglio/© 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All rights reserved.

Meg merném kockáztatni, hogy a Warner kifejezetten kérte James Gunnt, hogy a Suicide Squad esetében menjen kicsit a biztosra, hiszen gyakorlatilag ugyanazt hozta magával, amit A Galaxis Őrzői során. Egy bandába tömörített egy rakás Zs-kategóriás karaktert, akik mind érzelmi roncsok és nagyon laza a kapcsolatuk a valósággal, hiszen ezek a karakterek kifejezetten jó táptalajt biztosítanak a rendező beteg humorához és a sötét akcióhoz is. Szerencsére ehhez továbbra is jól ért, így karakterek terén remek pillanatokat kapunk, és valóban nagyon el van találva a mozi humora.

Suicide Squad
Suicide Squad: Joel Kinnaman, mint Rick Flag; Margot Robbie, mint Harley Quinn; Mayling Ng, Mongal; Michael Rooker, mint Savant; Nathan Fillion, mint T.D.K.; Pete Davidson, mint Blackguard; Rey Hernandez, mint Teniente és Sean Gunn, mint Weasel. Kredit: Jessica Miglio/© 2019 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

A színészi teljesítmény nagy vonalakban elég magasan van, Gunn mindenkiből kihozta a maximumot, egyedül Idris Elba tűnik sótlannak, de könnyen lehet, hogy csak a többi szereplő beteg annyira, hogy mellettük nem tud érvényesülni. Természetesen igazán kiemelkedő alakítást Margot Robbie nyújt Harley Quinnként, végre sikerült a csúcsra járatni a karaktert, és simán elhiszem a nőről, hogy egy pszichopata. Quinn mellett a főbb karakterek is tudnak érvényesülni, Cápakirály (King Shark / Sylvester Stallone), Patkányfogó (Ratcatcher / Daniela Melchior), Peacemaker (John Cena) és Polka Dot (David Dastmalchian) mind igazi szerethető idióták.

A történet faék egyszerű, nem nehéz követni, ugyanakkor a magasabb korhatár-besorolás és a black op/háborús műfaj kifejezetten jót tesz James Gunn kreativitásának, még ha technikailag nem is virít akkorát a mozi.

A The Suicide Squad igazi nyári kaland-limonádé, szerethető, de kétlem, hogy bárki sokáig őrizgetné a szívében. Ha James Gunn-filmként tekintünk rá, gyenge, de ha a DC-univerzum részeként, akkor egy lépés a jó irányba, és újra drukkolok a stúdiónak, hogy talpra tudjon állni szuperhős fronton.

Friss

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...