Természetfeletti Sherlock Holmes történet tinikkel: A Baker Street-i vagányok (The Irregulars 2021 – Netflix) évadnyitó kritika

Újabb Sherlock Holmes feldolgozás, de ezúttal nem Sherlock-on van a hangsúly.

A Baker Street-i vagányokról már Sir Arthur Conan Doyle 1887-ben megjelent A bíborvörös dolgozószoba című könyvében olvashattunk. Ők egy csapat utca kölyök, akik segítettek Holmes-nak és Watsonnak olyan információkhoz jutni, amikre szükségük volt a nyomozásokhoz vagy éppen más ügyekkel voltak elfoglalva és rájuk bíztak pár kisebb esetet.

A Netflix úgy tűnik látott fantáziát Tom Bidwell forgatókönyvében, ahol a hangsúly az utcakölykökön van és nem a nyomozópároson – legalábbis az első rész alapján ezt mondanám. A Végezt: A Winx saga-hoz hasonlóan a könyvbéli gyerekek helyett most fiatal felnőttekkel találkozunk, akik maguk is nyomoznak és kutatnak az ügyben, amit Watson rájuk bízott.

A tinédzserekből álló csoport az árva Bea-ből (Thaddea Graham), beteges nővéréből, Jess-ből (Darci Shaw), a sima beszédű Spancer-ből (McKell David) és a forrófejű Billy-ből (Jojo Macari) áll, akik a túlélésért küzdenek minden nap a viktoriánus London rosszabb és igen szegényes oldalán. Őket keresi fel Dr. Watson (Royce Pierreson – Judy) miután megmagyarzáhatatlan módon több csecsemőt elrabolnak a városból. Watson kezdetben egy tanú felkutatásával bízza meg a bandát, de ahogy haladunk előre a cselekményben, egyre több és több információra, majdhogynem megoldásra van szüksége a fiataloktól. A hétköznapi bűncselekmények és titkok helyett a tinédzserek természetfeletti eseményekkel találják szembe magukat, amiben az ifjú Leo (Harrison Osterfield) segít nekik, aki valójában a Buchkingham palotából meglógott Leopold herceg.

A Baker Street-i vagányok
A Baker Street-i vagányok: Royce Pierreson (Dr. John Watson) Kredit: Matt Squire/Netflix

Az utóbbi két Sherlock történettel ellentétben (Sherlock és Watson; Sherlock) úgy tűnik, hogy szereplőink most valóban szembekerülnek majd a természetfelettivel is, így a sorozat nem csak egy sima young adult történet, hanem egyben misztikus dráma is lesz epizódikus ügyekkel, amik megoldásra várnak. Bár az első részben még nem találkoztunk Sherlock Holmes-szal, biztos vagyok benne, hogy hamarosan ő is felbukkan majd.

A Baker Street-i vagányok
Vajon miben settenkedik a Baker Street-i vagányok ellenlábása? Kredit: Matt Squire/Netflix

A kezdet ígéretes, a hangulat és a megközelítés friss és a szereplők is jónak tűnnek, vagyis kíváncsian várom, hogy a fennmaradó részekben mi fog még történni és vajon tényleg természetfelettivel állunk-e szemben, mint a Stranger Things-ben, vagy lesz egy logikus magyarázat, ahogy azt a Sherlock művekben megszokhattuk.

A Baker Street-i vagányok összes része március 26-tól elérhető a Netflixen.  

Friss

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

Repülj vissza az ókori Rómába – Thermae Romae Novae 1. évad kritika (2022 – Netflix)

A Netflix manapság elég híres arról, hogy szinte ontja magából az animéket, a lehető...

A vízi hobbit kalandjai a legmelegebb égövön: A zászlónk halált jelent 1. évad (Our Flag Means Death, 2022 – HBO Max) kritika

Sok érdekes foglalkozás akad ezen a világon, vannak pl. teherautó-sofőrök, meg HR-esek, meg eladók...

„Do ya really wanna, do ya really wanna taste it?”: Peacemaker – Békeharcos 1. évad (Peacemaker, 2022 – HBO Max) kritika

Peacemaker karaktere a tavalyi James Gunn által vezényelt, a The Suicide Squad - Az...