péntek, május 24, 2024

Trending

Hasonlóak

Természetfeletti Sherlock Holmes történet tinikkel: A Baker Street-i vagányok (The Irregulars 2021 – Netflix) évadnyitó kritika

A Baker Street-i vagányokról már Sir Arthur Conan Doyle 1887-ben megjelent A bíborvörös dolgozószoba című könyvében olvashattunk. Ők egy csapat utca kölyök, akik segítettek Holmes-nak és Watsonnak olyan információkhoz jutni, amikre szükségük volt a nyomozásokhoz vagy éppen más ügyekkel voltak elfoglalva és rájuk bíztak pár kisebb esetet.

A Netflix úgy tűnik látott fantáziát Tom Bidwell forgatókönyvében, ahol a hangsúly az utcakölykökön van és nem a nyomozópároson – legalábbis az első rész alapján ezt mondanám. A Végezt: A Winx saga-hoz hasonlóan a könyvbéli gyerekek helyett most fiatal felnőttekkel találkozunk, akik maguk is nyomoznak és kutatnak az ügyben, amit Watson rájuk bízott.

A tinédzserekből álló csoport az árva Bea-ből (Thaddea Graham), beteges nővéréből, Jess-ből (Darci Shaw), a sima beszédű Spancer-ből (McKell David) és a forrófejű Billy-ből (Jojo Macari) áll, akik a túlélésért küzdenek minden nap a viktoriánus London rosszabb és igen szegényes oldalán. Őket keresi fel Dr. Watson (Royce Pierreson – Judy) miután megmagyarzáhatatlan módon több csecsemőt elrabolnak a városból. Watson kezdetben egy tanú felkutatásával bízza meg a bandát, de ahogy haladunk előre a cselekményben, egyre több és több információra, majdhogynem megoldásra van szüksége a fiataloktól. A hétköznapi bűncselekmények és titkok helyett a tinédzserek természetfeletti eseményekkel találják szembe magukat, amiben az ifjú Leo (Harrison Osterfield) segít nekik, aki valójában a Buchkingham palotából meglógott Leopold herceg.

A Baker Street-i vagányok
A Baker Street-i vagányok: Royce Pierreson (Dr. John Watson) Kredit: Matt Squire/Netflix

Az utóbbi két Sherlock történettel ellentétben (Sherlock és Watson; Sherlock) úgy tűnik, hogy szereplőink most valóban szembekerülnek majd a természetfelettivel is, így a sorozat nem csak egy sima young adult történet, hanem egyben misztikus dráma is lesz epizódikus ügyekkel, amik megoldásra várnak. Bár az első részben még nem találkoztunk Sherlock Holmes-szal, biztos vagyok benne, hogy hamarosan ő is felbukkan majd.

A Baker Street-i vagányok
Vajon miben settenkedik a Baker Street-i vagányok ellenlábása? Kredit: Matt Squire/Netflix

A kezdet ígéretes, a hangulat és a megközelítés friss és a szereplők is jónak tűnnek, vagyis kíváncsian várom, hogy a fennmaradó részekben mi fog még történni és vajon tényleg természetfelettivel állunk-e szemben, mint a Stranger Things-ben, vagy lesz egy logikus magyarázat, ahogy azt a Sherlock művekben megszokhattuk.

A Baker Street-i vagányok összes része március 26-tól elérhető a Netflixen.  

Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.