Természetfeletti Sherlock Holmes történet tinikkel: A Baker Street-i vagányok (The Irregulars 2021 – Netflix) évadnyitó kritika

Újabb Sherlock Holmes feldolgozás, de ezúttal nem Sherlock-on van a hangsúly.

A Baker Street-i vagányokról már Sir Arthur Conan Doyle 1887-ben megjelent A bíborvörös dolgozószoba című könyvében olvashattunk. Ők egy csapat utca kölyök, akik segítettek Holmes-nak és Watsonnak olyan információkhoz jutni, amikre szükségük volt a nyomozásokhoz vagy éppen más ügyekkel voltak elfoglalva és rájuk bíztak pár kisebb esetet.

A Netflix úgy tűnik látott fantáziát Tom Bidwell forgatókönyvében, ahol a hangsúly az utcakölykökön van és nem a nyomozópároson – legalábbis az első rész alapján ezt mondanám. A Végezt: A Winx saga-hoz hasonlóan a könyvbéli gyerekek helyett most fiatal felnőttekkel találkozunk, akik maguk is nyomoznak és kutatnak az ügyben, amit Watson rájuk bízott.

A tinédzserekből álló csoport az árva Bea-ből (Thaddea Graham), beteges nővéréből, Jess-ből (Darci Shaw), a sima beszédű Spancer-ből (McKell David) és a forrófejű Billy-ből (Jojo Macari) áll, akik a túlélésért küzdenek minden nap a viktoriánus London rosszabb és igen szegényes oldalán. Őket keresi fel Dr. Watson (Royce Pierreson – Judy) miután megmagyarzáhatatlan módon több csecsemőt elrabolnak a városból. Watson kezdetben egy tanú felkutatásával bízza meg a bandát, de ahogy haladunk előre a cselekményben, egyre több és több információra, majdhogynem megoldásra van szüksége a fiataloktól. A hétköznapi bűncselekmények és titkok helyett a tinédzserek természetfeletti eseményekkel találják szembe magukat, amiben az ifjú Leo (Harrison Osterfield) segít nekik, aki valójában a Buchkingham palotából meglógott Leopold herceg.

A Baker Street-i vagányok
A Baker Street-i vagányok: Royce Pierreson (Dr. John Watson) Kredit: Matt Squire/Netflix

Az utóbbi két Sherlock történettel ellentétben (Sherlock és Watson; Sherlock) úgy tűnik, hogy szereplőink most valóban szembekerülnek majd a természetfelettivel is, így a sorozat nem csak egy sima young adult történet, hanem egyben misztikus dráma is lesz epizódikus ügyekkel, amik megoldásra várnak. Bár az első részben még nem találkoztunk Sherlock Holmes-szal, biztos vagyok benne, hogy hamarosan ő is felbukkan majd.

A Baker Street-i vagányok
Vajon miben settenkedik a Baker Street-i vagányok ellenlábása? Kredit: Matt Squire/Netflix

A kezdet ígéretes, a hangulat és a megközelítés friss és a szereplők is jónak tűnnek, vagyis kíváncsian várom, hogy a fennmaradó részekben mi fog még történni és vajon tényleg természetfelettivel állunk-e szemben, mint a Stranger Things-ben, vagy lesz egy logikus magyarázat, ahogy azt a Sherlock művekben megszokhattuk.

A Baker Street-i vagányok összes része március 26-tól elérhető a Netflixen.  

Friss

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

A titokzatos nő kritika (Decision to Leave/Heojil kyolshim, 2022) – A bűn, és a szerelem összefonódása

Ez az alkotás, annak a Park Chan-wooknak a legújabb műve, akinek az életművében már...

Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...

A mackó 1. évad kritika (The Bear, 2022 – Disney+/Star/FX) – Kibírhatatlanul feszült sorozat a szakácsok életéről, de legfőképpen rólunk

Sosem ásott még mozgókép, annyira mélyre a vendéglátás poklába, mint az idei év egyik...