péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Nem, nem és nem – mondják a szülők, de mi van akkor, ha egyszer jön az igen? – Igen nap (Yes Day, Netflix – 2021) kritika

Alapvetően nagyon szeretem Jennifer Garner-t. Nem tudom megmondani, hogy miért, hiszen bevallom, hogy nincs kiemelkedő munkássága, még ha fiatalként szerettem is az Alias című sorozatban, vagy minden alkalommal táncoltam a Hirtelen 30 Thriller jelenetén, mikor leadták (jó, de hát ki nem?). A nyilatkozatai és az instagramja alapján amúgy nagyon szimpatikus, imádom a főzős videóit, vagy ahol simán kifigurázza saját magát is, szóval ha még nem követed, akkor most tedd meg!

Igen nap
Igen nap: Jennifer Garner (Allison Torres). Kredit: Matt Kennedy/NETFLIX © 2021

Most, hogy elárultam titkos Garner „imádatomat”, gondolom senki sem csodálkozik, hogy szívesen néztem meg a Netflix új családi vígjátékát az Igen nap-ot, amit nemes egyszerűséggel hívjunk családi vígjátéknak. Mert ez az a film, amit együtt megnézhet a család, jót nevetnek rajta, a gyerekek ötletet gyűjthetnek és persze a végén megvan a maga kis tanulsága és a happy end is.

Allison (Jennifer Garner) és Carlos (Edgar Ramirez) régen nagyon jó fej emberek voltak, mindenre „igen”-t mondtak, jókat szórakoztak, ám amikor gyerekeik lettek, eljött a „nem” korszaka. Vége lett a jófejségnek és kezdődhetett a nevelés, amit persze egyik gyerek sem szívlel. És ekkor jött az „Igen nap” ötlete: vajon kibírják-e a szülők, hogy egy teljes napig mindenre igent mondanak és azt csinálják, amit a gyerekek szeretnének?

Igen nap
Igen nap: Jennifer Garner (Allison Torres), Edgar Ramirez (Carlos Torres). Kredit: Matt Kennedy/NETFLIX © 2021

Az ötletet a 2009-es „Igen nap” című könyv adta, amit Amy Krouse Rosenthal írt, Tom Lichtenheld pedig illusztrált. A könyvet egyébként Jennifer Garner is olvasta és kipróbálta az „Igen napot” a saját gyerekivel, így nem meglepő, hogy producerként is jegyzi a filmet. A rendezői székbe Miguel Arterta (Mint egy főnök – 2020) ült, míg az apát a venezuelai Edgar Ramirez (Holtpont, Arany) játssza, aki a film forgatása után szintén kipróbálta az Igen napot a családjával, ráadásként kipipálhatta a bakancslistájáról, hogy megevett egy hatalmas tál fagylaltot reggelire, ami még gyerekkori álma volt – bár valljuk be, kinek nem?

Igen nap
Igen nap: Edgar Ramirez (Carlos Torres). Kredit: Matt Kennedy/NETFLIX © 2021

Azt azért le kell szögeznem, hogy néhány vígjáték után már az elejétől a végéig tisztában vagyunk a történettel, újdonságra nem kell számítani, ha csak az alapötletet nem vesszük annak. Egyes része kifejezetten aranyos, vicces és csak néha válik kínossá vagy kevésbé szórakoztatóvá. Itt maga az ötlet az, ami nagyon jó és persze Jennifer Garner játéka. Róla minden percben elhiszem, hogy igazából is egyszerre kontrollmániás „nem” szülő és az aki aztán lehúzott ablakkal végig megy az autómosón egy fogadás kedvéért.

Igen nap
Igen nap: Jenna Ortega (Katie Torres). Kredit: NETFLIX © 2021

Gyerek nélkül azt mondom, hogy az „Igen nap” egyébként nagyon jó ötlet és tök menő lenne ilyet tartani, amikor lesznek gyerekeim. Ugyanakkor az akár több gyerekes szülők most lehet, hogy a fejüket fogják, hogy a gyereküknek milyen új ötletei támadnak a filmnek köszönhetően? Ha így alakul, akkor bocsi mindenkitől. Aki viszont egy jót nevet rajta és kikapcsolódik kicsit, akkor már elérte a célját, a szórakoztatást.

Az „Igen nap” március 12-től szinkronosan megtekinthető a Netflix-en.


Cím: Igen nap (Yes Day)

Megjelenés: 2021. március 12.

Műfaj: családi, vígjáték

Rendezte: Miguel Arteta

Írta: Justin Malen, Amy Krouse Rosenthal és Tom Lichtenheld regénye alapján

Szereplők:

  • Jennifer Garner (Allison Torres)
  • Edgar Ramírez (Carlos Torres)
  • Jenna Ortega (Katie Torres)
  • Julian Lerner (Nando Torres)
  • Everly Carganilla (Ellie Torres)

Producer: Lawrence Grey, Ben Everard és Jennifer Garner

Zeneszerző: Michael Andrews

Fényképezete: Terry Stacey

Vágó: Jay Deuby

Produkciós cég: Grey Matter Productions é Entertainment 360

Forgalmazza: NETFLIX


Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.