vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Egy város, egy csapat, egy bűntény: Mi vagyunk a medvék minisorozat (Björnstad / Beartown, HBO – 2019) kritika

A Fredrik Backman regényéből készült ötrészes svéd sorozat szerintem szenzációsra sikeredett. Öt rész, és nem ül le, úgy megy előre, mint valami drámavonat, holott nincsenek benne gyilkosságok, véres jelentek, semmi skandi-krimi vonal. Vagyis helyesbítek: skandi-dráma vonal van benne rettentően jól felépítve, pontosan megszerkesztve, úgy hagyva a nézőt az egyes epizódok végén, hogy „na, gyerünk tovább”.A történet egy rendkívül okos kérdést feszeget: mennyit ér egy közösség sorsa az egyén sorsáshoz képest?  Hát, ez derüljön ki annak, aki megnézi majd ezt a sorozatot. Adott egy kisváros, Björnstad. Egyetlen értéke egy jégcsarnok és benne két hokicsapat. Ez az érték éppen darabokra hullik, hiszen mindkét csapat a kiesés szélén tántorog, a szponzorok éppen behúzzák pénztárcájuk zipzárját, szóval elég nagy a baj.

Mi vagyunk a medvék
Fotó: Niklas Maupoix/ HBO Nordic

Ekkor megérkezik a városba – hívták – az amerikai bajnokságban (NHL) is játszott Peter Andersson, aki innen jutott el a világot jelentő jégpályákig. Peter kezébe veszi az ifiket és meglehetős gyorsasággal eredményeket produkál. A Medvék megvetik a lábukat és kapaszkodni kezdenek a bajnokságban. Eddig akár amerikai is lehetne a film. De nem az. Mert Anderssonék szomszédja egy régi ellenség, akinek fia, Kevin, a legígéretesebb játékos a csapatban. Peter fiaként kezeli a játékost, de a valódi papa nem nagyon örül ennek. A város eközben boldog, de persze nem mindenki, hiszen az eddigi edző hirtelen segédedzővé válik, és különben is, errefelé kemény az élet, ha egy kölyköt nem tesz a pályára az edző, akkor a szülő ott helyben kérdőre vonja a mestert.

Mi vagyunk a medvék
Fotó: Niklas Maupoix/ HBO Nordic

A csapat küzd, Kevin klasszisként játszik és mellesleg ott legyeskedik Peter lánya, Maya körül, és amikor az elődöntőn a Medvék győzedelmeskednek, mindenki boldog: a város megmenekülni látszik. Csakhogy történik valami az elődöntő utáni bulin. Kevin olyat tesz Mayával, amit büntetnek a törvények.

Ez már régen nem skandi-krimi, pedig a valódi történések most kezdődnek. Vajon kinek van igaza? Mayának, Kevinnek? Hogy reagál a város? Ki mellé állnak az emberek? Ki hogy használja ki az új helyzetet? Ki kit tart bűnösnek? Mi a válasza Peternek minderre, nem beszélve a feleségéről vagy a csapatba beválasztott színesbőrű játékosról?

Mi vagyunk a medvék
Fotó: Niklas Maupoix/ HBO Nordic

Túl sok kérdés, és a történések peregnek tovább. Sajnálod a várost, Mayát, Petert, Kevint, és tudod, hogy mit kellene tenni, forr benned az igazságérzet, de közben megérted azokat is, akik nem azt teszik, amit kéne. Mindez hóban, hidegben, hokiütővel, kisvárosi indulatokkal. Ez a sorozat remek. Igazi átgondolt skandi-dráma. Pedig nincs is benne gyilkosság.


Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!