fbpx
17.7 C
Budapest
vasárnap, május 16, 2021
KezdőlapHBOEgy város, egy csapat, egy bűntény: Mi vagyunk a medvék minisorozat (Björnstad...

Egy város, egy csapat, egy bűntény: Mi vagyunk a medvék minisorozat (Björnstad / Beartown, HBO – 2019) kritika

A Fredrik Backman regényéből készült ötrészes svéd sorozat szerintem szenzációsra sikeredett. Öt rész, és nem ül le, úgy megy előre, mint valami drámavonat, holott nincsenek benne gyilkosságok, véres jelentek, semmi skandi-krimi vonal. Vagyis helyesbítek: skandi-dráma vonal van benne rettentően jól felépítve, pontosan megszerkesztve, úgy hagyva a nézőt az egyes epizódok végén, hogy „na, gyerünk tovább”.A történet egy rendkívül okos kérdést feszeget: mennyit ér egy közösség sorsa az egyén sorsáshoz képest?  Hát, ez derüljön ki annak, aki megnézi majd ezt a sorozatot. Adott egy kisváros, Björnstad. Egyetlen értéke egy jégcsarnok és benne két hokicsapat. Ez az érték éppen darabokra hullik, hiszen mindkét csapat a kiesés szélén tántorog, a szponzorok éppen behúzzák pénztárcájuk zipzárját, szóval elég nagy a baj.

Mi vagyunk a medvék
Fotó: Niklas Maupoix/ HBO Nordic

Ekkor megérkezik a városba – hívták – az amerikai bajnokságban (NHL) is játszott Peter Andersson, aki innen jutott el a világot jelentő jégpályákig. Peter kezébe veszi az ifiket és meglehetős gyorsasággal eredményeket produkál. A Medvék megvetik a lábukat és kapaszkodni kezdenek a bajnokságban. Eddig akár amerikai is lehetne a film. De nem az. Mert Anderssonék szomszédja egy régi ellenség, akinek fia, Kevin, a legígéretesebb játékos a csapatban. Peter fiaként kezeli a játékost, de a valódi papa nem nagyon örül ennek. A város eközben boldog, de persze nem mindenki, hiszen az eddigi edző hirtelen segédedzővé válik, és különben is, errefelé kemény az élet, ha egy kölyköt nem tesz a pályára az edző, akkor a szülő ott helyben kérdőre vonja a mestert.

Mi vagyunk a medvék
Fotó: Niklas Maupoix/ HBO Nordic

A csapat küzd, Kevin klasszisként játszik és mellesleg ott legyeskedik Peter lánya, Maya körül, és amikor az elődöntőn a Medvék győzedelmeskednek, mindenki boldog: a város megmenekülni látszik. Csakhogy történik valami az elődöntő utáni bulin. Kevin olyat tesz Mayával, amit büntetnek a törvények.

Ez már régen nem skandi-krimi, pedig a valódi történések most kezdődnek. Vajon kinek van igaza? Mayának, Kevinnek? Hogy reagál a város? Ki mellé állnak az emberek? Ki hogy használja ki az új helyzetet? Ki kit tart bűnösnek? Mi a válasza Peternek minderre, nem beszélve a feleségéről vagy a csapatba beválasztott színesbőrű játékosról?

Mi vagyunk a medvék
Fotó: Niklas Maupoix/ HBO Nordic

Túl sok kérdés, és a történések peregnek tovább. Sajnálod a várost, Mayát, Petert, Kevint, és tudod, hogy mit kellene tenni, forr benned az igazságérzet, de közben megérted azokat is, akik nem azt teszik, amit kéne. Mindez hóban, hidegben, hokiütővel, kisvárosi indulatokkal. Ez a sorozat remek. Igazi átgondolt skandi-dráma. Pedig nincs is benne gyilkosság.


Hírdetés

KI NE HAGYD!