fbpx
31.7 C
Budapest
szombat, június 19, 2021
KezdőlapFilmKritikákHázimozi: Nyomtalanul (Kvinden i buret - 2013)

Házimozi: Nyomtalanul (Kvinden i buret – 2013) [Kritika]

A Nyomtalanul című dán thriller, Jussi Adler-Olsen könyvíró azonos című regénye alapján készült. Talán ennek a műnek a filmvászonra vitele előtt nem is gondolták a készítők, hogy akkora sikerre számíthatnak, hogy a történetet még 3 folytatás fogja követni. – Bár, azzal, hogy anno rögtön négy részre szerződtették a főszereplőket, valami sejtésük mégis lehetett .- Morck (Nikolaj Lie Kaas – Angyalok és démonok, A 44. gyermek) és Assad (Fares Fares – A 44. gyermek, Zsernyákok) nyomozók karaktereivel még a 2014-es Fácángyilkosok, a 2016-os Palackposta és a 2018-as A 64-es betegnapló című krimik során is találkozhatunk. A főszereplő párosunk munkája leginkább a Döglött akták című amerikai sorozathoz hasonlítható. Hiszen itt is régmúlt, felderítetlen bűnügyeit kellene kezdetben csak papíron összegezve lezárniuk, majd látva azok sikeres felgöngyölítését, végül a Q-ügyosztály részlegének lesz a megoldatlan bűnesetek feltárásának feladata.

Nyomtalanul

A sorozat első részében ismerjük meg a két rendőrünk pályáját, ami aztán az új beosztásukhoz vezetett. Morck egy sikertelenül végződött rajta ütés során súlyosan megsebesül, társai közül ő ússza meg így is a legjobban. Miután véget ér a rehabilitációja, új megbízást kap a parancsnokától, egy új részlegen kell amolyan aktatologatóként, régi megoldatlan, de lezártnak vélt bűnügyek papírjait rendszereznie és dokumentálnia. Ehhez kapja asszisztensnek Assadot. De a két férfi nem elégszik meg a papírmoly feladatokkal a pince alagsorában, az egyik öt éves ügy végére akarnak járni. A feljegyzések szerint egy eltűnéses-öngyilkosság áldozata a mai napig nem került elő. Egyetlen szemtanúja az esetnek pedig az áldozat, öccse, aki csak korlátozottan képes kommunikálni az emberekkel, de azokat is erősen szelektálja, hogy kinek nyíljon meg. Párosunk számára nem marad más, mint a fellelhető bizonyítékokat felhasználva, titkos nyomozást folytatni, hogy se a főnökük, se más nem tudjon akciójukról.

Nyomtalanul

A filmet Mikkel Norgaard rendezte, aki a folytatások terén még a Fácángyilkosok direktori székébe foglalt helyet, majd A 64-es betegnapló forgatókönyvét írta. A forgatókönyvet Jussi Adler-Olsen és Nikolaj Arcel közösen írta. Míg a későbbiekben előbbi ezen kívül A 64-es betegnapló író munkáiban segédkezett, addig Arcel minden folytatásban aktív közreműködője volt a történetírásnak. A 97 perces dán krimi, igazi skandináv remekmű. Aki szereti és ismeri az effajta stílusú alkotásokat, azoknak nem kell bemutatni. A hangulata és képi világa mindvégig a sötét éjszaki tónusokat viszi végig. A kezdetektől érzeni az utolsó kockáig a feszültséget. Van benne bőven izgalom és fordulat, nem lehet tudni ki a gyilkos és mi az indíték, a nyomozókkal együtt jövünk rá ezen kérdések válaszaira. Az Assad és Morck rendőrpáros színészei akkor négy részre írtak alá, mely 2018-ig bezárólag el is készült. Viszont könyv formájában ezt a quartettet még követte három folytatás is. Az 5: Hajtóvadászat, 6: Határtalanul, 7: Szelfik, viszont eddig itthon csak könyv formájában láttak napvilágot.

[letsreviewuserrating postid=”23287″ id=”2106″ title=”Neked mennyire tetszett?” content_title=”Olvasói értékelés” image=”23293″ format=”1″ design=”1″ score_box=”off” skin=”2″][/letsreviewuserrating]

 

Hírdetés

KI NE HAGYD!