Célegyenesben a 9. Fűrész-epizód: ízelítő és plakát is van már hozzá

Május 14-én debütál a leghosszabb ideje futó horrorfranchise címet birtokló sorozat, mi pedig összeszedtük, mi mindent tudunk eddig az újonnan érkező epizódról.

A horror kedvelőinek egyszerre dobbant nagyot a szíve, amikor 2019-ben befutott a váratlan hír: 2017-es nyolcadik epizódja után újabb bőrt készülnek lehúzni a titokzatos(nak már nem igazán mondható, éppen ezért indokolatlannak és izzadságszagúnak tűnő) Fűrész-sztoriról. Ismerve a legutolsó részt és annak fogadtatását, elég lemondó reakciók születtek, sokan máris temetni készültek a dolgot. Majd jött a hír, ami a még nagyobb megdöbbenést okozta, miszerint az immár kilencedik epizód alapötletét az egyébként humorban utazó Chris Rock jegyzi, amit nagy hirtelen még a más műfajokban is sűrűn forgolódó nézők se igazán tudtak hova tenni. 

A legfrissebb előzetes

A rendező Darren Lynn Bousman lesz, annak idején ugyancsak ő dirigálta a 2., 3. és 4. részt is, a 2. epizódnak a forgatókönyvét is jegyzi, így a széria legújabb tagja nem lesz teljesen idegen a többihez képest. A Spirál: Fűrész hagyatéka címre keresztelt film Ezekiel „Zeke” Banks nyomozó (Rock) és újonc társa, William Schenk (Max Minghella) körül forog majd, akik egy hátborzongató gyilkossági nyomozásba keverednek. Bár a Fűrész-franchise középpontjában javarészt John Kramer, alias Kirakós/Fűrész áll, aki rémisztően bonyolult tervei révén terrorizálja a népet, a Spirál a hobbihóhér baljós örökségét fogja feltárni.

Chris Rock, aki a főszerep mellett produceri feladatokat is ellát, egy korábbi interjúban elmondta, hogy szereti a Fűrészt, de humornak a nyomát sem látta benne, pedig néha indokoltnak érzett volna egy-két csípősebb mondatot. Ugyanakkor megnyugtatta a rajongókat, elmondása szerint „ez még mindig a Fűrész. Kegyetlen, véres, de nyomokban humort is tartalmaz majd. Nem alakítjuk át, ez nem Horrorra akadva. Ez a Fűrész.” Az is bizakodásra adhat okot, hogy viszonylag hamar, Zeke Banks apjaként csatlakozott a gárdához Samuel L. „motherfucker” Jackson is, így talán tényleg egyszerre lesz fájdalmas és helyenként fanyarul vicces, mégis ütős a soron következő film.

Friss ízelítő a várható hangulatból

A Fűrész 9. legújabb előzetese – ami egyébként meglehetősen ütősre sikerült – Banks-et helyezi a kifacsart igazságérzetű gyilkos csavaros játékának középpontjába. Megjelenik a már ismert piros szimbólum is, mely egyszerre a gyilkos tetthelyének kézjegye és az emberi létet átható gonoszság hátborzongató emlékeztetője is. Bár Kirakós a Fűrész 3. végén Jeff Denlon (Angus Macfadyen) keze által lelte halálát, torz ambíciói számos tanítványa mesterkedésein keresztül tovább éltek. 

Úgy tűnik, hogy a Spirál gyilkosának nagyon is konkrét indítéka van, valamiért kifejezetten a rendfenntartó erők embereit veszi célba. A Kirakós utánzójaként ügyködő új, még azonosítatlan gyilkos a franchise-ban látottakat idéző groteszk kelepcéket állít fel, többek között székcsapdát egy lepukkant aluljáróban. Ezen kívül a trailer egy Billy-re hasonlító bábut is felvillant, amely látszólag ugyan Billy-re hasonlít, de könnyen lehet, hogy ez majd lecserélődik, esetleg háttérbe szorul, mivel a gyilkos láthatóan saját stílust, kézjegyet és modus operandit szeretne kialakítani, miközben a módszereit Kirakós mintájára alkalmazza.

Bár még túl korai lenne találgatni a gyilkos kilétéről – ahogy az a trailerben is elhangzik, bárki lehet, bárhol lehet –, a közösségi médiában olyan elméletek keringenek, amelyek szerint elképzelhető, hogy a gyilkos nő. Ezt a feltételezést valószínűleg azok a találgatások alapozzák meg, amit azok az éles fülű nézők indítottak útnak, akik hallani vélik, hogy az előzetesben hallható torzított üzenetek magasabb hangot ütnek meg. 

Az előzetesben felcsendülő dalt 21 Savage jegyzi

Természetesen, ha a legújabb Fűrész-mozi csak fele annyira jó, mint annak idején az első néhány epizód volt, akkor minden lehetséges, illetve annak az ellenkezője is, így nem érdemes előre messzemenő következtetéseket levonni. A legfrissebb hangulatfokozó videó pedig valószínűleg még az alvó rajongókat is felébreszti, és most, hogy a mozik részlegesen már befogadhatnak nézőket, van rá esély, hogy nagy vásznon láthassuk, ahogy a rejtélyes igazságosztó (vagy legalábbis annak utánzója) praxisba lendül. 

Mi már nagyon várjuk!

Friss

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

A titokzatos nő kritika (Decision to Leave/Heojil kyolshim, 2022) – A bűn, és a szerelem összefonódása

Ez az alkotás, annak a Park Chan-wooknak a legújabb műve, akinek az életművében már...

Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású...

Az ember, akit Ottónak hívnak kritika (A Man Called Otto, 2022) – Egy svéd film nem „svédelt” változata

Ha valaki olvasta Fredrik Backman „Az ember, akit Ovenak hívnak” cím könyvét, az valószínűleg...
Majer Judit
Majer Judit
Műfajtól függetlenül képes vagyok rajongani filmekért és sorozatokért, igyekszem bennük meglátni a jót, és szeretem őket részletekbe menően is elemezni. Objektív kritika nem létezik, de törekedni kell rá.

Hasonlóak

Így lett vírusvideó a gyilkos robot tánca

Elárvul egy kislány, Cady, ám nagynénje, Gemma szerencsére robotmérnök és feltaláló, ezért összeszerkeszt neki...

Díjeső hullhat a Babylonra

Öt Arany Glóbuszra jelölték a Babylon című gigantikus filmeposzt – több mint háromórás időtartamával, a nagyszabású...

A Vérapó kihagyhatatlan, mert a Mikulás drágán adja az életét

Bevallottan a Drágán add az életed! volt az egyik ihletforrás a Vérapó című vidám karácsonyi gyilkolászás alkotói számára:...