szombat, május 18, 2024
KezdőlapTörténetek a Fehér HázbólTörténetek a Fehér Házból: 8+1 film az amerikai választásokról

Történetek a Fehér Házból: 8+1 film az amerikai választásokról

Az Egyesült Államokban szinte minden pozícióról szavazás útján döntenek, a kisvárosok sheriffjeitől kezdve egészen az állam kormányfőjéig, vagyis az elnökig. Ebben az országban a választás már nem csupán egy demokratikus döntéshozatali mód, hanem egyfajta show, amit az egész világ lélegzet-visszafojtva vagy gúnyolódva figyel.

-

Néhány filmenítében a szavazás témája nem több mint háttér egy korszellem megjelsére (Election Day, Shampoo). Bizonyos alkotások a demokrácia intézményét vizsgálják, ugyanis a választás súlyától függetlenül (Gimiboszi) az oda vezető út mindig hasonló. Ebben a listában igyekeztünk olyan filmeket összegyűjteni, amik talán Magyarországon kevésbé ismertek, ugyanakkor mégis kiemelkedőek, akár filmesztétikai, akár politológiai szempontból.


1
Az ország állapota (State of the Union , 1948)

választás
Forrás: In The Good Old Days Of Classic Hollywood

Rendezte: Frank Capra

A vagyonos Kay Thorndyke (Dame Angela Lansbury) eltökélt szándéka, hogy szeretőjéből, Grant Matthews-ból (Spencer Tracy) az USA következő elnökét faragja. Bár Grant az ötletet illetően szkeptikus, végül Thorndyke képes meggyőzni, hogy próbálja ki magát egy kampánykörúton. Népszerűsége biztosításaképp az elnökaspiráns megpróbálja rendbe hozni kapcsolatát feleségével, Maryvel (Katharine Hepburn). Ahogy a férfi egyre népszerűbb lesz és rögeszméjévé válik az elnökség, menthetetlenül pártja és kampánystábja játékszerévé válik.

A film bemutatásakor regnáló elnök, Harry Truman még nem döntötte el, hogy újra indul-e a posztért, mivel a pártja és a legtöbb elemző biztos volt vereségében. Bevallása szerint az alkotás megtekintése is segítette a döntés meghozatalában, mivel a filmben elhangzik egy mondat, amely Truman biztos győzelmét jósolja, akár még pártja támogatása nélkül is.

 

Tóth Ábris
Tóth Ábris
Sziasztok, Ábris vagyok! A film gyerekkorom óta szerves része az életemnek. (Varda-t idézve : “Cinema is my home. I think I’ve always lived in it”) Számomra a mozgókép a csúcs,ami képes magába foglalni a többi művészeti ágat és önmagában is rendkívül sokszínű megjelenési formával bír. Alapvetően szerzői filmeket nézek ugyanakkor rajongok a klasszikus amerika filmekért kezdve a pre code korszaktól.
- Advertisment -

Must Read

Ne játssz a tűzzel (Playing with Fire – 2019) [Kritika]

0
Nem John Cena az első világhírű pankrátor, aki filmes babérokról álmodozott, miután kinőtte a Ringet. Volt, akinek bejött a váltás, mint például Dwayne „The...