fbpx
-2.7 C
Budapest
kedd, március 9, 2021
Kezdőlap Film Kritikák Ne játssz a tűzzel (Playing with Fire - 2019)

Ne játssz a tűzzel (Playing with Fire – 2019) [Kritika]

Nem John Cena az első világhírű pankrátor, aki filmes babérokról álmodozott, miután kinőtte a Ringet. Volt, akinek bejött a váltás, mint például Dwayne „The Rock” Johnsonnak és így több szuperprodukcióban is kipróbálhatta már magát. Volt, akinek felemásan sikerült a filmes karrierje, mint Hulk Hogan, ő hiába szerepelt a klasszikusnak számító Rocky III.-ban Sylvester Stallone oldalán, nevéhez inkább az egykori tékák hátsó soraiban porosodó alkotások köthetőek. John Cena neve fénykorában egyet jelentett a modern kori pankrációval. Így nem volt meglepő, hogy csak idő kérdése, mikor lép mozivászonra. Első komolyabb szerepét A tengerészgyalogos című 2006-os moziban kapta meg, de a film még jóindulattal sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pedig egy erős belépő a filmes világba sok ajtót kinyithat. De a következő filmek sem lettek túl sikeresek Cena életében: Családi meló, vagy a Kész katasztrófa. Hiába van meg benne az, ami kiemelhetné a B-C kategóriás színészek táborából, valahogy a hozzáillő szerepek és a filmek nem igazán találják meg. A Megjött apuci két részében is a nagydarab izomkolosszust testesített meg, de egyik moziban sem tudott igazán kiteljesedni. Ezek ellenére még mindig van akkora húzóneve, hogy becsalogassa a nézőket a moziba.2020-ban (a tengerentúlon 2019 végén) pedig egy olyan alkotással érkezett meg újra, mely biztosra vehetően megosztó lesz a nézők körében. A Ne játssz a tűzzel egy olyan családi vígjáték, melyet attól függően tudunk bekategorizálni, hogy milyen szemmel, illetve milyen célközönségnek címezve nézünk. Ha a felnőttek szórakoztatását tűznénk ki célul, akkor valószínűleg több kéz lenne az arcokba temetve a mozitermekben az első 20 perc után, mint a popcornos vödrökben. Ha főleg az ifjúságot és leginkább a Nicelodeon törzsközönségét vesszük alapul, akkor laza másfél órás kikapcsolódást kapnánk. Nehéz helyzet ez, hisz akinek ténylegesen szórakozást nyújthat ez a film, az nem ülhet be arra kísérő nélkül. Igazi ördögi kör, de hát tudjuk, a szülőknek néha fel kell áldozniuk pár agysejtjüket, hogy a gyerkőc önfeledt szórakozásban részesülhessen. Aki ismeri a Nicelodeon filmeket, az nem fog meglepődni a hirtelenjében vett operatőri premierplan zoomolásoktól illetve beállásoktól. Főleg a film elején lehet fura és némileg idegesítő, de aztán megszokja az ember. Ami pozitívumként biztosan kiemelhető, hogy a sok hiperszuperhős film között végre találkozhatunk igazi, hús-vér hétköznapi hősökkel is a filmvásznon. Megmutatják a gyerekeknek, hogy nem csak kifordított alsónadrágos, köpenyes bácsik, meg nyálkás trutyit a tenyerükből dobáló maszkos alakok menthetnek világot, hanem köztünk járnak a névtelen életmentők is, konkrétabban a tűzoltók, jelen esetben a füstugrók.

A Ne játssz a tűzzel tehát egy aranyos “nicelodeonos” képi világú családi vígjáték. Se több, se kevesebb. Ha nem vesszük túl komolyan még élvezhető is lehet, de inkább a gyerekeknek. A történetben van 4 tűzoltó, akik erdei depójukban töltik dolgos napjaikat. Egyik este egy lángoló faházhoz hívják őket, ahol Jack Carson parancsnok (John Cena) és csapata kimentenek a tűzből egy 3 fős testvérpárt. Mivel a szabályzat úgy tartja, hogy ez esetben, ha nincs elérhető közelségben felnőtt korú hozzátartozójuk, a tűzoltóság munkatársainak kell ideiglenes befogadásról gondoskodniuk. Nem nehéz kitalálni, hogy a három eleven lurkó nem épp kompatibilis a szigorú szabályokkal rendelkező Főnök állomásával. Ebből pedig megannyi vicces szituáció kerekedik. A poénok is inkább a fiatalabb korosztály számára lesznek igazán élvezhetőek, a felnőtteknek mélyen elő kell venniük gyermeki énjüket, hogy a vicces szituációk úgy hassanak rájuk is. A film rendezője az az Andy Fickman, akitől nem állnak távol az ilyen fajta bohókásabb vígjátékok. Olyan produkcióban ült már a rendezői székben, mint a Micsoda srác ez a lány!, A Boszorkány-hegy vagy a Pláza ásza Vegasban. John Cena-n kívül még találkozhatunk nevesebb színészekkel. Ilyen például John Leguizamo, akinek karaktere az egyik legkedvelhetőbb ebben a filmben. Őt is láthattuk már megannyi nagysikerű moziban, mint a Rómeó és Júlia, a John Wick, vagy a Moulin Rouge. A női vonalat pedig Judy Greer képviseli, aki feltűnt a Halloween 2018-as folytatásában, illetve játszott a 27 idegen igen és a Jurassic Worldben is.

A Ne játssz a tűzzel című filmmel Cena egyre inkább a már említett „Hogan-irány” felé halad, ami a filmes karrierjét illeti. Az amerikai filmesek előszeretettel nyúlnak a tűzoltós történetekhez komoly drámákban és vígjátékokban egyaránt, úgy mint most is. Pozitívuma a mozinak, hogy a főleg fiataloknak szóló film belső üzenete a „merj változtatni az életeden” és „engedd le a pajzsot” jelmondatokon kívül a lánglovagok előtti tisztelgést is magában rejti. Viszont helyenként annyira erőltetettnek tűnő poénok vannak, melyek az idősebb korosztály számára már nem biztos, hogy 96 percen át elég kikapcsolódást fognak nyújtani. Így a célközönség inkább a 12 év körüli gyerekek, akik számára a Nicelodeon stílusát végig hűen követő családi vígjáték adhat örömteli pillanatokat.

[letsreviewuserrating postid=”21070″ id=”7827″ title=”Neked mennyire tetszett a film?” content_title=”Olvasói értékelés” image=”21076″ format=”1″ design=”1″ score_box=”off” skin=”2″][/letsreviewuserrating]

Hírdetés

KI NE HAGYD!