vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Ne játssz a tűzzel (Playing with Fire – 2019) [Kritika]

Nem John Cena az első világhírű pankrátor, aki filmes babérokról álmodozott, miután kinőtte a Ringet. Volt, akinek bejött a váltás, mint például Dwayne „The Rock” Johnsonnak és így több szuperprodukcióban is kipróbálhatta már magát. Volt, akinek felemásan sikerült a filmes karrierje, mint Hulk Hogan, ő hiába szerepelt a klasszikusnak számító Rocky III.-ban Sylvester Stallone oldalán, nevéhez inkább az egykori tékák hátsó soraiban porosodó alkotások köthetőek. John Cena neve fénykorában egyet jelentett a modern kori pankrációval. Így nem volt meglepő, hogy csak idő kérdése, mikor lép mozivászonra. Első komolyabb szerepét A tengerészgyalogos című 2006-os moziban kapta meg, de a film még jóindulattal sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pedig egy erős belépő a filmes világba sok ajtót kinyithat. De a következő filmek sem lettek túl sikeresek Cena életében: Családi meló, vagy a Kész katasztrófa. Hiába van meg benne az, ami kiemelhetné a B-C kategóriás színészek táborából, valahogy a hozzáillő szerepek és a filmek nem igazán találják meg. A Megjött apuci két részében is a nagydarab izomkolosszust testesített meg, de egyik moziban sem tudott igazán kiteljesedni. Ezek ellenére még mindig van akkora húzóneve, hogy becsalogassa a nézőket a moziba.


2020-ban (a tengerentúlon 2019 végén) pedig egy olyan alkotással érkezett meg újra, mely biztosra vehetően megosztó lesz a nézők körében. A Ne játssz a tűzzel egy olyan családi vígjáték, melyet attól függően tudunk bekategorizálni, hogy milyen szemmel, illetve milyen célközönségnek címezve nézünk. Ha a felnőttek szórakoztatását tűznénk ki célul, akkor valószínűleg több kéz lenne az arcokba temetve a mozitermekben az első 20 perc után, mint a popcornos vödrökben. Ha főleg az ifjúságot és leginkább a Nicelodeon törzsközönségét vesszük alapul, akkor laza másfél órás kikapcsolódást kapnánk. Nehéz helyzet ez, hisz akinek ténylegesen szórakozást nyújthat ez a film, az nem ülhet be arra kísérő nélkül. Igazi ördögi kör, de hát tudjuk, a szülőknek néha fel kell áldozniuk pár agysejtjüket, hogy a gyerkőc önfeledt szórakozásban részesülhessen. Aki ismeri a Nicelodeon filmeket, az nem fog meglepődni a hirtelenjében vett operatőri premierplan zoomolásoktól illetve beállásoktól. Főleg a film elején lehet fura és némileg idegesítő, de aztán megszokja az ember. Ami pozitívumként biztosan kiemelhető, hogy a sok hiperszuperhős film között végre találkozhatunk igazi, hús-vér hétköznapi hősökkel is a filmvásznon. Megmutatják a gyerekeknek, hogy nem csak kifordított alsónadrágos, köpenyes bácsik, meg nyálkás trutyit a tenyerükből dobáló maszkos alakok menthetnek világot, hanem köztünk járnak a névtelen életmentők is, konkrétabban a tűzoltók, jelen esetben a füstugrók.

A Ne játssz a tűzzel tehát egy aranyos „nicelodeonos” képi világú családi vígjáték. Se több, se kevesebb. Ha nem vesszük túl komolyan még élvezhető is lehet, de inkább a gyerekeknek. A történetben van 4 tűzoltó, akik erdei depójukban töltik dolgos napjaikat. Egyik este egy lángoló faházhoz hívják őket, ahol Jack Carson parancsnok (John Cena) és csapata kimentenek a tűzből egy 3 fős testvérpárt. Mivel a szabályzat úgy tartja, hogy ez esetben, ha nincs elérhető közelségben felnőtt korú hozzátartozójuk, a tűzoltóság munkatársainak kell ideiglenes befogadásról gondoskodniuk. Nem nehéz kitalálni, hogy a három eleven lurkó nem épp kompatibilis a szigorú szabályokkal rendelkező Főnök állomásával. Ebből pedig megannyi vicces szituáció kerekedik. A poénok is inkább a fiatalabb korosztály számára lesznek igazán élvezhetőek, a felnőtteknek mélyen elő kell venniük gyermeki énjüket, hogy a vicces szituációk úgy hassanak rájuk is. A film rendezője az az Andy Fickman, akitől nem állnak távol az ilyen fajta bohókásabb vígjátékok. Olyan produkcióban ült már a rendezői székben, mint a Micsoda srác ez a lány!, A Boszorkány-hegy vagy a Pláza ásza Vegasban. John Cena-n kívül még találkozhatunk nevesebb színészekkel. Ilyen például John Leguizamo, akinek karaktere az egyik legkedvelhetőbb ebben a filmben. Őt is láthattuk már megannyi nagysikerű moziban, mint a Rómeó és Júlia, a John Wick, vagy a Moulin Rouge. A női vonalat pedig Judy Greer képviseli, aki feltűnt a Halloween 2018-as folytatásában, illetve játszott a 27 idegen igen és a Jurassic Worldben is.

A Ne játssz a tűzzel című filmmel Cena egyre inkább a már említett „Hogan-irány” felé halad, ami a filmes karrierjét illeti. Az amerikai filmesek előszeretettel nyúlnak a tűzoltós történetekhez komoly drámákban és vígjátékokban egyaránt, úgy mint most is. Pozitívuma a mozinak, hogy a főleg fiataloknak szóló film belső üzenete a „merj változtatni az életeden” és „engedd le a pajzsot” jelmondatokon kívül a lánglovagok előtti tisztelgést is magában rejti. Viszont helyenként annyira erőltetettnek tűnő poénok vannak, melyek az idősebb korosztály számára már nem biztos, hogy 96 percen át elég kikapcsolódást fognak nyújtani. Így a célközönség inkább a 12 év körüli gyerekek, akik számára a Nicelodeon stílusát végig hűen követő családi vígjáték adhat örömteli pillanatokat.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés6 Votes
70
Ne játssz a tűzzel
Összességében
Nem valószínű, hogy klasszikussá fogja kinőni magát, sőt inkább a felejtősebb alkotások táborát bővíti majd. Egyszer meg lehet nézni... ha már nagyon nincs más.
Pozitívumok
Olyan hősöket állít főszereplőnek a film, akik valós, hétköznapi emberek és követendő példák lehetnek a gyerekek számára
Kimondottan fiatalabb korosztálynak okozhat vidám perceket
Aki szereti a Nicelodeon típusú filmeket, annak ez a mozi is ínyére lehet
Negatívumok
Felnőttek számára inkább fárasztó, olykor bugyuta poénok
Tipikusan az a mozi, amiben az előzetesben ellőtték a legjobb jeleneteket
Néha érezni a színészeken is, hogy nem találják a helyüket sem a filmben, sem a karakterükben
45
Értékelés
Dörgő Dániel
Dörgő Dániel
A filmek, a mozik mindig is kiemelt részét képezték életemnek. Lassan huszadik éve lesz, hogy belekerültem a filmkészítés világába. Megannyi élmény ért ezalatt a két évtized alatt, sok produkcióban részt vehettem, világsztárokkal forgathattam. Majd jött egy lehetőség, hogy írhatnék kritikákat is. Számomra fontos szempont, - hogy sokakkal ellentétben- én nem akarom megmondani a nézőnek, hogy egy film jó-e vagy sem, kell-e szeretni vagy sem. Hanem, minél objektívebb alapon bemutatni egy alkotást, hogy az olvasó maga döntse el, az adott mozi számára mit nyújthat. Persze a kritikaírás tartogat magában szubjektivitást is, de minden embernek mások az igényei, így inkább az adott film érdekességeire, valamint az azzal kapcsolatos, fontosabb információkra helyezem a hangsúlyt. Hisz mindenki el tudja maga dönteni, hogy az neki tetszett-e vagy sem. Műfajban vannak prioritást élvező filmek számomra is, de szívesen megtekintek olyan alkotásokat is, melyeket alapból lehet nem néznék meg. Volt erre is példa már és rájöttem, minden filmből lehet tanulni, minden műfajra nyitottnak kell lenni. Így fejleszthetjük ismereteinket és önmagunkat is. Örömmel tölt el, hogy egy olyan nagyszerű csapat tagjaként, mint az Artsomnia, oszthatom meg filmes véleményem a közönséggel.