szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Marvel Kapitány (Captain Marvel – 2019) [Kritika]

A Marvel filmes univerzum hamarosan tíz éves történet mesélésének a végéhez ér. Idén áprilisban lezárul egy éra és, ahogy az ilyenkor lenni szokott elkezdtek megágyazni a további folytatásoknak, történet szálaknak és az olyan stafétát átvevő hősöknek, mint például Doctor Strange, Pókember vagy Fekete Párduc. Az egyik nagyágyút viszont eddig még nem láthattuk, csak utaltak rá a Végtelen háborúban, most azonban bemutatkozik teljes életnagyságban is. Ugyanis végre megérkezett a régóta várt Carol Danvers, vagyis Marvel Kapitány.

Carol Danvers (Brie Larson) egy baleset folytán életveszélybe kerül és pár Kree megmenti az életét. Ezután csatlakozik egy Kree-k elit csapatához melynek célja megmenteni egy hadifoglyot a Skrullok fogságából. A félre sikerült akció után Carol a Földön köt ki, ahol találkozik a fiatal Nick Fury-val (Samuel L. Jackson). De ekkor azonban még egyikük sem sejti, hogy a Skrullok követték őt a bolygónkra, ezzel belekeverve minket a már régóta tartó Kree-Skrull háborúba.A történet a kilencvenes években játszódik, ezért a filmet nagyon jól eltalált és jó arányban adagolt nosztalgikus atmoszféra járja át. A ruhák, a kocsik, az épületek és üzletek mind korhűen vannak ábrázolva. A választott zenékről nem is beszélve. Érdekes látni, hogy milyen precizitással sikerülimplementálni ezt a korszakot az MCU-ba. Ebben az időben még Furynak meg volt mind két szeme, Coulson ügynök is életben volt és még a Blockbuster videókölcsönző láncot sem zárták be. Persze nem szabad kihagyni Hala-t, a Kree fővárost sem, amiből sokat ugyan nem kapunk, de vezetőjét és hierarchiáját nagyjából megismerhetjük, valamint apró szeletkéket is mutatnak belőle, ami nagyon megnyerően sikerült a jövőre nézve.

A Marvel Kapitány egy nem természetes értelemben vett eredettörténet, mivel a készítők csavartak egy picit a recepten, a múltat ugyanis ezúttal inkább a történet folyamán flashback jelenetek formájában ismerhetjük meg, ami olykor igazán ötletesen van megoldva. A film legfőbb kérdése az, hogy kicsoda Carol Danvers és ahogy egyre több kirakós darab kerül a helyére, úgy tudunk meg egyre többet hősünkről. Afelett sem szabad elsiklani, hogy ez a Marvel első olyan filmje, aminek a címszereplője egy hősnő, ezzel pedig egy teljesen új színt adtak hozzá az MCU filmek széles palettájához. Természetesen nem maradhattak ki a stáblista utáni jelenetek sem, ezekből kettő is van. Ebből az egyik hozzákapcsolja a filmet a következő Bosszúállókhoz, a másik pedig a fix vicces jelenet.

Marvelék megint nem tudtak hibázni a casting esetében sem. Brie Larson nagyon jól működik, mint Marvel Kapitány minden rezdülését át lehet érezni. Samuel L. Jackson-t és Clark Gregg-et (Coulson ügynök) is sikerült profin megfiatalítani, egyáltalán nem lóg ki a lóláb. Jackson pedig hozza az általa megszokott profizmust. Van még további két visszatérő is: Lee Pace (Ronan) és Djimon Hounsou (Korath), akik a Galaxis őrzőiből lehetnek ismerősek, valamint szereztek újabb zseniális színészeket is: Jude Law, Anett Benning és Ben Mendelsohn személyében, akik szintén remekül játszanak. Egy cuki cicát is sikerült behozniuk a történetbe, aki a Goose névre hallgat és Furyn kívül Ő szállítja a legjobb poénokat. Szokásos Marvel betegség, hogy a mellékkarakterek és a főellenfelek nincsenek teljesen kidolgozva, és ezért kellő időt sem kapnak arra, hogy kibontakozhassanak, a főhősbe fektetett energiák miatt.

A Marvel Kapitány megágyazott az elkövetkezendő idők Marvel mozijainak azzal, hogy merte bővíteni azt a kozmikus univerzumot, amit már a Galaxis őrzői, a Thor, a Hangya-filmek, valamint a Doctor Strange is elkezdett kiépíteni. Egyértelműen kezd kirajzolódni az új irány, de hogy ez jó vagy rossz lesz-e az már a jövő zenéje. Egyelőre egy valami biztos: Thanos retteghet, mert igen erős kihívóra akadt Marvel Kapitány személyében.


Marvel Kapitány
Összességében
A Marvel Kapitány ismételten új színt visz a Marvel már meglévő filmes univerzumába és talán az eddig legerősebb hőssel teszi mindezt. Igazi nosztalgia, humor és látványbomba, amit mindenképpen megéri megnézni!
Pozitívumok
Brie Larson, mint Marvel Kapitán
Nick Fury és Goose duója
Remek technikai megoldások
Marvel szinten formabontó történetvezetés
Negatívumok
A tipikus Marvel betegség: A mellékszereplőkre nem jut elég idő
Halaból kaphattunk volna egy kicsivel többet
90
Értékelés
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.