vasárnap, július 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Elvis kritika (Elvis – 2022): A Király felemelkedése

Elvis Presley a popkultúra egyik legismertebb alakja. Életútja abszolút méltó arra, hogy megfilmesítsék, és természetesen már meg is tették a múltban, ám ilyen minőségben még nem láthattuk. A rendező az a Baz Luhrmann, aki anno A nagy Gatsbyt hozta el nekünk, így egyértelmű volt, hogy stílusból és látványból nem lesz hiány.

A történet Elvis (Austin Butler – Volt egyszer egy…Hollywood) karrierjének kezdetéhez visz el minket, ahol bontogatni kezdte szárnyait. A sztori elsősorban menedzsere, Tom Parker (Tom Hanks) szemszögéből meséli el a történetet, és a Király egész életén át elkalauzol minket.

Elvis kritika
Elvis: Austin Butler, mint Elvis. Kredit: © 2022 Warner Bros. Entertainment Inc.

A mozi legnagyobb erénye a látványvilág, és az, ahogy a zenéket használja. Az egész film egy nagy videoklip, némi történettel megfűszerezve. A rendező kézjegye minden képkockán érezhető. Csakúgy, mint például A nagy Gatsby esetében, itt is érződik egyfajta giccs és cukormáz, ám ez az a fajta giccs, ami szükséges és abszolút jól működik.

A film másik nagy erőssége a színészi alakítás. Austin Butler kiváló választás volt a szerepre, mind külsőleg, mind a hangjának tónusa szempontjából. Persze az éneket Elvis szolgáltatja, de a beszédhangját a különböző évtizedeken át nagyon jól lehozta Butler. Tom Hanks a pénzhajhász menedzser szerepében szintén hibátlan.

Elvis kritika
Elvis (B-J): Tom Hanks, mint Tom Parker és Austin Butler, mint Elvis. Kredit: © 2022 Warner Bros. Entertainment Inc.

A mozi kicsit talán hosszú lehet egyeseknek, de legnagyobb hibája nem ez, hanem az, hogy bár nagyon látványos és élvezhető a film, mint életrajzi mű, nem sikerült a legjobban. Elvis egy nagyon érdekes, titokzatos karakter volt, és ez a film meghagyta ugyanennek. Személyiségéből, jelleméből nem kaptunk semmi extrát, és a drámaibb pillanatokból is lehetett volna több, hiszen az életútja bővelkedett ilyen pillanatokból.

Elvis kritika
Elvis (B-J): Austin Butler, mint Elvis és Helen Thomson, mint Gladys. Kredit: © 2022 Warner Bros. Entertainment Inc.

Az Elvis nem egy hibátlan film, de rendkívül élvezhető, jó hangulatú mozi lett, zseniális színészi alakításokkal. Austin Butler szerintem be fog húzni egy Oscar-jelölést, ám még a végső sikeren sem lepődnék meg, de még hosszú az év, meg kell nézni a teljes felhozatalt a díjszezon előtt. Nagyon jó kis film, de volt már jobb a műfajban, például a Johnny Cash életéből készült, A nyughatatlan című film, mely sokkal több drámát és emóciót váltott ki belőlem.

Elvis kritika pontozó thumbnail
Elvis
Összességében
Elvis rajongóknak kötelező darab, de aki nem annyira ismerte ezt a nem mindennapi karriert, annak is megéri megnézni, mert a lényegi eseményeket megismeri belőle az ember.
Rendezés
8
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
7.5
Fényképezés
9
Filmzene/Hang/Effektek
10
8.5
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.