csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

25 érdekesség a 25 éves Space Jam – Zűr az űrben című filmről és annak hamarosan érkező folytatásáról, a Space Jam – Új örökségről

Idén mutatták be 25 éve a Space Jam – Zűr az űrben című filmet, melynek július 15-én érkezik a folytatása, a Space Jam – Új örökség. Ennek kapcsán pedig összegyűjtöttünk 25 érdekességet mind a klasszikus első részt, mind pedig a folytatást illetően. Nosztalgikus hangolódásra fel!

1. A bemutatóval egyidőben, 1996-ban készítettek egy weboldalt a filmhez, ami meglepő, de mind a mai napig üzemel, ráadásul azóta nem is változtattak rajta semmit.

2. Ebben a filmben láthattuk először Lola nyuszi karakterét, aki egyből olyan kultfigurává vált, mintha mindig is a Bolondos dallamok csapatát erősítette volna.

3. A 80 millió dolláros büdzsé akkoriban kiemelkedően magasnak számított. Összehasonlításképpen a szintén akkor tájt készülő Az elveszett világ: Jurassic Park 73, A függetlenség napja pedig 75 millió dollárból készült. De a befektetés megtérült, hiszen világszinten 230 millió dolláros összbevételre tett szert, amivel a mai napig ez a legsikeresebb kosárlabda témájú alkotás.

4. Ritka az olyan eset, amikor egy amúgy is sikeres film betétdalait tartalmazó lemez magánál az alkotásnál is sikeresebb lesz. A Space Jam estében azonban ez történt, ugyanis a film zenéje hatszoros platina lemez lett.

5. A Warner Bros. Michael Jordan kérésére külön építtetett egy kosárlabdapályát, hogy a legendás játékos a forgatás alatt is formában maradhasson és gyakorolhasson a meccsei előtt.

6. A film vége felé Dodó kacsa megkérdezi Bill Murray-től, hogy hogyan jutott át a flúgos firkák világába, mire a színész azt válaszolja: ”A producer régi haverom”. Ezzel Ivan Reitman-re utalt, aki a film egyik producere volt és a Szellemirtók forgatása óta jó barátja Murray-nek.

7. Michael Jordan gyerekeit, ahogy a filmben úgy a valóságban is Jeffrey-nek, Marcus-nak és Jasmine-nek hívják.

8. A Bolondos dallamok szereplőinek edzőterme a Leon Schlesinger Gym névre hallgat, amivel az első Bolondos dallamok kisfilmek producere, Leon Schlesinger előtt tisztelegtek.

9. Habár a filmben nem említik, de mind az öt űrlénynek volt neve. A narancssárgát Pound-nak, a zöldet Bang-nek, a magenta színűt Nawt-nak, a lilát Bupkus-nak, a kéket pedig Blanko-nak hívták.

10. A nagy összecsapás lelátóján több ezer rajzolt figurát láthatunk, de valójában ennek csak a töredékét rajzolták meg és azt másolták egymás mellé, ezzel nem kevés pénzt és persze időt spórolva.

11. Bill Murray azért is vállalta a felkérést, mert megbánta, hogy korábban visszautasított a szintén animációs-élőszereplős hibrid, a Roger nyúl a pácban főszerepét.

12. A rendező eredetileg Michael J. Fox-ot szerette volna Stan szerepére, de a színész akkoriban elérhetetlen volt annyi ajánlatot kapott különféle stúdióktól. Ezután Jason Alexander (Steinfeld) és Chevy Chase (Vakáció-filmek) neve is felmerült, de végül Wayne Knight (Jurassic Park) lett a befutó.

13. A film rendezőjeként hivatalosan Joe Pytka egyedüliként van feltüntetve, azonban több stábtag is megerősítette, hogy Pytka “csak” az animációs részeket rendezte, az élőszereplőseket viszont Ivan Reitman (Szellemirtók, Ikrek).

14. A 80-as évek végén a Disney azzal kereste meg a Warner-t, hogy néhány Bolondos dallamok karaktert hadd szerepeltethessenek a Roger nyúl a pácban című filmjükben. A Warner ennek akkor eleget is tett, ezért remélték, hogy a Space Jam esetében a Disney is kölcsön ad nekik néhány karaktert (többek között Miki egeret), de az egeres cég nemet mondott.

15. A Space Jam világpremierje 1996. november 10-én volt Kaliforniában, nálunk azonban csak a rákövetkező év februárjában került bemutatásra.

16. A Space Jam – Új örökséget eredetileg Justin Lin (Halálos iramban 3-6, Star Trek: Mindenen túl) rendezte volna, de ő kiszállt a projektből, hogy megredezhesse a Halálos iramban franchise kilencedik, valamint tizedik részét.

17. A folytatásban Zendaya szólaltatja majd meg Lola nyuszi karakterét, aki pont abban az évben született (1996), amikor a karakter bemutatkozott a filmvásznon.

18. Lola dialógusait egyébként eredetileg azzal a Kath Soucie-val rögzítették, aki az első részben is a hangját kölcsönözte neki, de ismeretlen okból kifolyólag az utómunkálatok folyamán lecserélték és újra vették őket Zendaya-val.

19. A folytatás ötlete már nagyjából az első film bemutatója után felvetődött, de különböző okokból ezek elég hamar füstbe mentek. Az egyik terv szerint Michael Jordan visszatért volna a firkák közé, hogy ezúttal egy Berserk-O nevű szörny csapattal kűzdjön meg. De volt egy Skate Jam és egy Spy Jam névre keresztelt filmterv is. Előbbiben Tony Hawk játszotta volna a főszerepet, míg utóbbiban Jackie Chan.

20. Az első film 88 perces játékidővel rendelkezett, ezzel szemben a folytatás már 120 perces hosszal vág majd neki a moziknak, ha lehet hinni az előzetes híreszteléseknek.

21. Az Új örökségben nem csak a Bolondos dallamok figurái kapnak szerepet, hanem más, a Warner Bros. filmstúdió alá tartozó filmek, valamint sorozatok karakterei is. Az előzetesekben például egy-egy képkockára már ki is szúrhattuk többek között King Kong-ot, a Maszk-ot, Pennywise-t, Frédi és Béni-t, Joker-t és a Mechanikus narancs drúgjait is.

22. A gyártó Warner Bros. nagyon bízik az Új örökség sikerében, ugyanis nem kevesebb, mint 150 millió dollárt költöttek rá. Ekkora összegből készült egyébként többek között Harry Potter és a tűz serlege, a Wonder Woman, a Ready Player One és Mátrix: Újratöltve is.

23. A film egyik producere az Oscar jelölt Ryan Coogler volt, aki olyan filmeket rendezett korábban, mint a Creed: Apollo fia, vagy a Fekete Párduc.

24. Az eredeti film sok rajongója felháborodott, amikor kiderült, hogy Pepe lö Pici jelenetét kivágták a kész alkotásból, mondván karaktere a szexuális erőszakot jelképezi. Egyes pletykák szerint a jelenetben Pepe kiszemeltje lekevert volna egyet a kéretlen udvarlónak és LeBron James is kioktatta volna őt, hogy nem viselkedhet így a nőkkel, de a rendező ennek ellenélre sem érezte úgy, hogy helye lenne az alkotásban.

25. Az Új örökség főgonoszát alakító Don Cheadle szerint Michael Jordan is visszatér majd, de nem teljesen olyan szerepben, mint az elsőre gondolnánk. Hogy ezalatt pontosan mit értett az hamarosan kiderül…

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/