Loki! Mit műveltél?: Mi lenne,ha…? (What if…?, 2021 – Disney+) évadnyitó kritika (Spoilermentes!)

Az MCU első animációs sorozata a játékos címmel könnyen azonosuló, gyermeki hangulatban indul, Peggy Carter karakterét pedig mindig szívesen látjuk.

Bármennyire sejthető volt, hogy a What if…? az MCU szerves része, ez teljes bizonyosságot csak a Loki évadzárója után nyert, ami után az is gyorsan egyértelművé vált, hogy nemcsak annak a következményeit láthatjuk rajzfilmes változatban, hanem egyenesen a folytatását (bizonyos értelemben).

Az összes MCU-adaptáció közül viszont ennek a sorozatnak van a legkönnyebb dolga abban a tekintetben, hogy ahhoz, hogy hűen kövesse az alapjául szolgáló képregényt, mindössze annyit kell tennie, hogy a mozifilmekből ismert eseményeken csavar egyet, megváltoztat valamit és teljesen új irányba vezeti a történetet egy ismerős környezetben. Ezt viszont remekül csinálja. A játékidő miatt a történet kapkod picit, ez a sorozat azonban amúgy is a hardcore rajongók számára készült leginkább, akik a következő egy hétben minden párhuzamot ki fognak listázni és összevetik az első Amerika Kapitány-filmmel.

What if...?
Hayley Atwell, mint Carter kapitány és a Howling Commando. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Hayley Atwell Carter ügynöke ugyanolyan szerethető, mint az eddigi kalandjai során. Carter az MCU fősodrában is mindig több tudott maradni, mint Steve Rogers szerelme, és talán ő az egyik legjobban megírt női mellékszereplő a Marvel filmes világában. Szuperhősként most végre van alkalma a frontvonalból kiállni a saját értékei mellett, és ha egy egész estés filmet nem is tudna megtölteni, ez a fél óra a What if…? nyitányaként remek szórakozás vele.

Carter mellett Steve Rogers (Josh Keaton) is remekel az évadnyitóban. A srác Brooklynból szuperkatona-szérum nélkül sem tud vesztesként elballagni a naplementében, inkább új módokon mutatja meg, hogy eredendően lakozik benne valami különleges. Történjen akármi, Rogers minden verziójában megvan a nagyság. 

What if...?
Josh Keaton, mint Steve Rogers. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Valahol kézenfekvő, hogy az animáció elkerülhetetlenül hajaz a klasszikus Disney-mesékre, és ez nagyon fura egyveleget alkot a Marvel karaktereivel. Bele fog telni egynéhány epizódba, amíg megbarátkozik vele az ember, és sajnos ez a fajta Disney-hatás a történet folyamán többször egyértelművé teszi, hogy a cég hol és mikor kötötte meg az írók kezét, hogy gyerekbarát maradhasson a sorozat.

What if...?
Jeffrey Wright, mint The Watcher. Kredit: ©Marvel Studios 2021

A What if…? első része egy nagyon szerethető alkotás, rengeteg beleölt szeretettel és kreatív munkával, biztosan nagy közönségkedvenc lesz az évad végére. Vannak hibái, de a hangulata beszippantja a nézőt és előhozza a gyermeket. Egyedül azt sajnálom, hogy egyelőre nincs olyan szeglete a multiverzumnak, ahol Peggy és Steve leélhet egy életet tragédiák nélkül.

Friss

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...