A Multiverzum kora: Loki (2021, Disney+) évadzáró kritika (Spoilermentes)

Meglepetésekkel és hatalmas cliffhangerrel zárult a Loki első évada, hogy tűkön ülve várhassuk a másodikat.

Jó Marvel módra kifejezetten sűrűre sikeredett az évadzáró Loki-epizód, ami egyúttal a sorozat legerősebb darabja is lett. A finálé egyúttal okos magyarázatot is adott a multiverzum eddigi hanyagolására, és érdekes helyen hagyja a karaktereit.

Habár joggal gondolhattuk, hogy a WandaVízió fogja igazán bevezetni a multiverzum fogalmát, a sorozat inkább csak intróként szolgál a negyedik fázis központi témájához és a Loki-szériának sikerült igazán beletenyerelnie, a hullámvasút innentől kezdődhet. Loki és Sylvie végre elérik a céljukat és megtalálják a TVA szálait mozgató rejtélyes figurát, aki egy személyben felel a Szent Idővonal kordában tartásáért.

Loki
Loki: Sophia Di Martino, mint Sylvie és Tom Hiddleston, mint Loki. Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

Rengeteg találgatás volt a bábmester személyét illetően, de még a legközelebbi tippek is csak részigazságnak bizonyultak, amolyan „hoztam is ajándékot és nem is” módon. A TVA feje Lokira és Sylvie-re szeretné hagyni a birodalmát, mert belefáradt a végeláthatatlan munkába. Elég bohókás lett ez a karakter, de kifejezetten mókás és szerethető, a humoros jellege ellenére pedig mégis van benne valami fenyegető, egészen addig a pontig, amíg szóról szóra ismeri a találkozás menetét.

Mobius eközben belülről próbálja bomlasztani a szervezetet és összetűzésbe keveredik Ravonna-val. Owen Wilson játéka továbbra is zseniális, nem lehet eléggé méltatni a teljesítményét, jó húzás volt, hogy nem írták ki végleg.

Loki
Loki: Tara Strong, mint Ms. Minutes és Gugu Mbatha-Raw, mint Ravonna Renslayer. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Gugu Mbatha-Raw is brillírozhatott végre egy kicsit, az utolsó epizódnak sikerült egészen érdekesre formálnia a figurát és az indítékai is világossá váltak.

A Loki fináléjában a háttérmunka is nagyon odatette magát, a zene grandiózus, és nagyon epikussá sikerült faragni a fő motívumot, az effektek és a látvány gyönyörűek, és nagyon szépen van világítva a fő helyszín.

A Loki-évadzáró remek élmény, és ahogy minden jó sorozat, ez is rengeteg kérdést hagy maga után, amiből sokat a következő MCU-projektek fognak megválaszolni. Ezzel a Marvel szintet lép a történetmesélésben, és a továbbiakban már abban sem lehetünk biztosak, hogy egy-egy film vagy sorozat tényleg a fő idővonalon játszódik-e.

Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Sárkányok háza 1. rész kritika (House of the Dragon, 2022 – HBO Max)

A Trónok harca előzménysorozata, a Sárkányok háza augusztus 22-től lesz látható a magyar HBO...

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...

Összezárva a szörnyeteggel: Fekete madár évadkritika (Black Bird, 2022 – Apple TV+)

Augusztus ötödike óta már megtekinthető az Apple TV+-on az év egyik, hanem a legmegrázóbb...