hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

A Multiverzum kora: Loki (2021, Disney+) évadzáró kritika (Spoilermentes)

Jó Marvel módra kifejezetten sűrűre sikeredett az évadzáró Loki-epizód, ami egyúttal a sorozat legerősebb darabja is lett. A finálé egyúttal okos magyarázatot is adott a multiverzum eddigi hanyagolására, és érdekes helyen hagyja a karaktereit.

Habár joggal gondolhattuk, hogy a WandaVízió fogja igazán bevezetni a multiverzum fogalmát, a sorozat inkább csak intróként szolgál a negyedik fázis központi témájához és a Loki-szériának sikerült igazán beletenyerelnie, a hullámvasút innentől kezdődhet. Loki és Sylvie végre elérik a céljukat és megtalálják a TVA szálait mozgató rejtélyes figurát, aki egy személyben felel a Szent Idővonal kordában tartásáért.

Loki
Loki: Sophia Di Martino, mint Sylvie és Tom Hiddleston, mint Loki. Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

Rengeteg találgatás volt a bábmester személyét illetően, de még a legközelebbi tippek is csak részigazságnak bizonyultak, amolyan „hoztam is ajándékot és nem is” módon. A TVA feje Lokira és Sylvie-re szeretné hagyni a birodalmát, mert belefáradt a végeláthatatlan munkába. Elég bohókás lett ez a karakter, de kifejezetten mókás és szerethető, a humoros jellege ellenére pedig mégis van benne valami fenyegető, egészen addig a pontig, amíg szóról szóra ismeri a találkozás menetét.

Mobius eközben belülről próbálja bomlasztani a szervezetet és összetűzésbe keveredik Ravonna-val. Owen Wilson játéka továbbra is zseniális, nem lehet eléggé méltatni a teljesítményét, jó húzás volt, hogy nem írták ki végleg.

Loki
Loki: Tara Strong, mint Ms. Minutes és Gugu Mbatha-Raw, mint Ravonna Renslayer. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Gugu Mbatha-Raw is brillírozhatott végre egy kicsit, az utolsó epizódnak sikerült egészen érdekesre formálnia a figurát és az indítékai is világossá váltak.

A Loki fináléjában a háttérmunka is nagyon odatette magát, a zene grandiózus, és nagyon epikussá sikerült faragni a fő motívumot, az effektek és a látvány gyönyörűek, és nagyon szépen van világítva a fő helyszín.

A Loki-évadzáró remek élmény, és ahogy minden jó sorozat, ez is rengeteg kérdést hagy maga után, amiből sokat a következő MCU-projektek fognak megválaszolni. Ezzel a Marvel szintet lép a történetmesélésben, és a továbbiakban már abban sem lehetünk biztosak, hogy egy-egy film vagy sorozat tényleg a fő idővonalon játszódik-e.

Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.