A Multiverzum kora: Loki (2021, Disney+) évadzáró kritika (Spoilermentes)

Meglepetésekkel és hatalmas cliffhangerrel zárult a Loki első évada, hogy tűkön ülve várhassuk a másodikat.

Jó Marvel módra kifejezetten sűrűre sikeredett az évadzáró Loki-epizód, ami egyúttal a sorozat legerősebb darabja is lett. A finálé egyúttal okos magyarázatot is adott a multiverzum eddigi hanyagolására, és érdekes helyen hagyja a karaktereit.

Habár joggal gondolhattuk, hogy a WandaVízió fogja igazán bevezetni a multiverzum fogalmát, a sorozat inkább csak intróként szolgál a negyedik fázis központi témájához és a Loki-szériának sikerült igazán beletenyerelnie, a hullámvasút innentől kezdődhet. Loki és Sylvie végre elérik a céljukat és megtalálják a TVA szálait mozgató rejtélyes figurát, aki egy személyben felel a Szent Idővonal kordában tartásáért.

Loki
Loki: Sophia Di Martino, mint Sylvie és Tom Hiddleston, mint Loki. Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

Rengeteg találgatás volt a bábmester személyét illetően, de még a legközelebbi tippek is csak részigazságnak bizonyultak, amolyan „hoztam is ajándékot és nem is” módon. A TVA feje Lokira és Sylvie-re szeretné hagyni a birodalmát, mert belefáradt a végeláthatatlan munkába. Elég bohókás lett ez a karakter, de kifejezetten mókás és szerethető, a humoros jellege ellenére pedig mégis van benne valami fenyegető, egészen addig a pontig, amíg szóról szóra ismeri a találkozás menetét.

Mobius eközben belülről próbálja bomlasztani a szervezetet és összetűzésbe keveredik Ravonna-val. Owen Wilson játéka továbbra is zseniális, nem lehet eléggé méltatni a teljesítményét, jó húzás volt, hogy nem írták ki végleg.

Loki
Loki: Tara Strong, mint Ms. Minutes és Gugu Mbatha-Raw, mint Ravonna Renslayer. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Gugu Mbatha-Raw is brillírozhatott végre egy kicsit, az utolsó epizódnak sikerült egészen érdekesre formálnia a figurát és az indítékai is világossá váltak.

A Loki fináléjában a háttérmunka is nagyon odatette magát, a zene grandiózus, és nagyon epikussá sikerült faragni a fő motívumot, az effektek és a látvány gyönyörűek, és nagyon szépen van világítva a fő helyszín.

A Loki-évadzáró remek élmény, és ahogy minden jó sorozat, ez is rengeteg kérdést hagy maga után, amiből sokat a következő MCU-projektek fognak megválaszolni. Ezzel a Marvel szintet lép a történetmesélésben, és a továbbiakban már abban sem lehetünk biztosak, hogy egy-egy film vagy sorozat tényleg a fő idővonalon játszódik-e.

Friss

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek című kiállításán jártunk

Olescher Tamás festő, népművelő emlék kiállítását a Műcsarnokban láthatjuk. A tárlat körülbelül harminc éves...

Repülj vissza az ókori Rómába – Thermae Romae Novae 1. évad kritika (2022 – Netflix)

A Netflix manapság elég híres arról, hogy szinte ontja magából az animéket, a lehető...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Repülj vissza az ókori Rómába – Thermae Romae Novae 1. évad kritika (2022 – Netflix)

A Netflix manapság elég híres arról, hogy szinte ontja magából az animéket, a lehető...

A vízi hobbit kalandjai a legmelegebb égövön: A zászlónk halált jelent 1. évad (Our Flag Means Death, 2022 – HBO Max) kritika

Sok érdekes foglalkozás akad ezen a világon, vannak pl. teherautó-sofőrök, meg HR-esek, meg eladók...

„Do ya really wanna, do ya really wanna taste it?”: Peacemaker – Békeharcos 1. évad (Peacemaker, 2022 – HBO Max) kritika

Peacemaker karaktere a tavalyi James Gunn által vezényelt, a The Suicide Squad - Az...