csütörtök, június 13, 2024

Trending

Hasonlóak

A sorozat, amit tönkretett a teória gyártás: WandaVízió (WandaVision, 2021 – Disney+) 1. évad kritika

Bárhogyan lehet szépíteni, az MCU egy-egy epizódját általában nem a frappáns történetvezetés miatt szokás szeretni. A stúdió gyakran hoz rossz döntéseket a filmek során a nagyobb narratívának áldozva, ugyanakkor a karaktereikhez mind könnyű kötődni és hosszú távon nagyon szép íveket futnak be a szereplők. A WandaVízió szereplői sem kivételek a séma alól, hiszen a kilenc epizód során a néző sokkal inkább érezhette magát közel a karakterekhez, mint a történethez. A címszerepeken túl a korábbi filmekből visszahozott figurák is szerethető elemeivé váltak a sorozatnak, nem egy kedves pillanatot hagyva maguk mögött.

WandaVízió
WandaVízió (WandaVision): Evan Peters, mint Ralph Bohner/Pietro. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Az internet azonban nagyon aláaknázott a WandaVízió megítélésének, gyakorlatilag nincs olyan végkimenetel, ami ne háborított volna fel bizonyos rétegeket. Egyik oldalról 2021-ben képtelenség úgy filmet/sorozatot alkotni, hogy a nézők ne harapjanak rá minden apróságra és duzzasszák fel a saját elvárásainak megfelelően, másik oldalról Matt Shakman döntései sem segítettek az elvárásokat reális keretek közé szorítani. Hiába volt merész és ötletes húzás Evan Peters egész Pietro alakítását egy átverésre építeni, a színész X-Men filmekbeli szereplése révén elkerülhetetlen volt, hogy a rajongók ne vágyakozzanak a multiverzum tényleges bevezetésén és valószínűleg ezzel a direktor is számolt. Ugyanakkor sok tézisbe nem a stúdió hajtotta bele a közönségét, hivatalos oldalról senki nem tett említést Mephisto, vagy Reed Richards felbukkanásáról, ezeket az elvárásokat a rajongók táplálták magukba.

WandaVízió
WandaVízió (WandaVision): Kathryn Hahn, mint Agatha Harkness. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Természetesen a járványhelyzet sem kímélte a szériát és ez főleg az utolsó részek alatt bontakozott ki. Kathryn Hahn (Agnes/Agatha) hiába remekelt a szerepében és kapott egy remek lezárást az évadzáróban, a leleplezését követően nagyon kapkodva, keszekuszán kezelték a történetét, főleg a fináléban. Az évad másik nagy vesztese pedig Josh Stamberg (Tyler Hayward) , aki részeken keresztül csak stagnált. Hiába volt a levegőben, hogy több szerepe van a dolgok alakulásában, mint amennyi betekintést engednek, az indítékai és machinációi mind elsikkadtak és nagyon hirtelen lett a néző arcába robbantva, hogy végig hazudott Wanda látogatásáról a SWORD intézetében.

A sorozat igazi ékköve természetesen Elizabeth Olsen, jó volt végre központi karakterként látni, hiszen az eddigi MCU szerepeiben eddig végig a háttérbe kényszerült.

WandaVízió
WandaVízió (WandaVision): Elizabeth Olsen, mint Wanda és Paul Bettany, mint Vízió. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Technikai részről nem érheti sok panasz a kilenc részt, kifejezetten dícséretes, hogy a sitcom epizódokat mind korabeli technikákkal és trükkökkel hívták életre, végig tiszteletben tartva a műfaj hagyományait. Ezek a megoldások vezettek az igazán kreatív ötletek meglépéséhez, ami az egyik legegyedibb MCU produktum megszületéséhez vezetett. A kamerakezeléstől a filmzenéig végig tudatos és koherens marad az összkép és ez igazi csapatmunkáról árulkodik.

A WandaVízió első évada talán egy epizóddal lehetett volna hosszabb, a finálénak tényleg jobban állt volna, ha nem kapkodik ennyire és elegánsabban tudja elvarrni az összes szálat. Azóta persze kiderült, hogy ez a kapkodás sajnos a covid megjelenésének és a határidők betartásának együttes következménye, aminek a nézők itták meg a levét, mindazonáltal borzalmasnak így sem nevezném a végeredményt, mindössze nagyon átlagosnak.

WandaVízió
WandaVízió (WandaVision): Elizabeth Olsen, mint Wanda; Evan Peters, mint Pietro; Jett Klyne, mint Tommy és Julian Hilliard, mint Billy. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Ha egy tanulságot le lehet vonni a WandaVízió szériából, az az, hogy nekünk, nézőknek kell újra megtanulni azért értékelni egy művészeti terméket, ami, nem pedig a fejünkben élő verzió alapján. Lehet szubjektíven értékelni egy sorozatot, de a WandaVízió tökéletes példa arra, hogy hogyan tudjuk saját magunknak tönkretenni az élményt. Természetesen ez a sorozat objektív szemmel nézve sem kimagasló, amitől nem védik meg a külső és belső behatások sem, de hatalmas szíve van, szétrobban a kreatív energiáktól, technikailag és színészileg nagyon magasra teszi a lécet és messze bátrabb, mint eddig bármelyik Marvel produktum. Ha ez a legrosszabb, amit a stúdió mostanában ki tud adni a kezei közül, akkor rengeteg szórakozásban lehet részünk a következő hónapokban.


Cím: WandaVízió (WandaVision)

Premier: 2021. január 15.

Finálé: 2021. március 5.

Műfaj: sitcom, akció, dráma

Rendezte: Matt Shakman

Írta: Jac Schaeffer

Szereplők:

  • Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff/Skarlát Boszorkány)
  • Paul Bettany (Vízió)
  • Kathryn Hahn (Agnes)
  • Teyonah Parris (Monica Rambeau)
  • Kat Dennings (Dr. Darcy Lewis)
  • Randall Park (Jimmy Woo)

Producerek: Kevin Feige, Matt Shakman és Jac Schaeffer

Zeneszerzők: Christophe Beck és Alex Kovacs

Fényképezete: Jess Hall

Vágók: Zene Baker, Nona Khodai, Tim Roche és Michael A. Webber

Produkciós cég: Marvel Studios

Forgalmazza: Disney+Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.