Valakinek mégis a kedvenc Bosszúállója: Sólyomszem (Hawkeye, 2021 – Disney+) évadnyitó kritika

A Sólyomszem sorozat puszta létezése kapcsán is sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy ez most ténylegesen kell-e nekünk? Ugyan az Ultron kora és a Ronin vonal hoztak némi színt Jeremy Renner szerepébe, de még ez sem tette igazán érdekfeszítővé a nyilas Bosszúállót. Szerencsére a sorozat mókásabb, mint amilyennek elsőre tűnik, még akkor is, ha kicsit felvizezett Fenegyerek hangulata van a dolognak. 

Mivel a Negyedik Fázis egyik központi témája a stafétabot átadása már a nyitójelenetben a fiatal Kate Bishop (Hailee Steinfeld) szemén keresztül láthatjuk az első Bosszúállók eseményeit. Családja számára az idegenek inváziója tragédiába torkollik, a fiatal Kate-re mégis nagy hatást gyakorol az akciózó Sólyomszem. A Marvel nem először foglalkozik a kérdéssel, hogy milyen lehet a Bosszúállók univerzumában felnőni és ebben a tekintetben most is kiváló munkát végeztek.

Sólyomszem
Sólyomszem: Hailee Steinfeld, mint Kate Bishop és Jeremy Renner, mint Clint Barton/Sólyomszem. Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

A dupla évadnyitó elején Kate és Clint természetesen még nem ismerik egymást, a találkozásuk mégsem a véletlen műve. Kate egy tehetős embereknek rendezett partira látogat édesanyjával, ahol a társaság egy része feketepiaci kegytárgyakra licitál, illegálisan. Az egyik árverésre bocsátott holmi Clint korábbi Ronin álruhája. A Csettintés után Clint ebben a szerelésben irtotta a legvadabb alvilági alakokat, így érthető, hogy rengeteg ellenséget szerzett. Némi bonyodalmat követően a lány magára ölti a jelmezt, ezáltal pedig Clint ellenségeinek célkeresztjébe kerül.

Sólyomszem mindeközben igyekszik rendes családi életet élni és New Yorkba látogat a gyerekekkel a karácsonyi ünnepek előtt. Fura módon Rennernek legalább az apuka szerep jól áll, egész aranyosan elvan a gyerkőcökkel. A gond sajnos akkor kezdődik, mikor ő is beszáll az akcióba, hiszen ugyanolyan sótlan és unalmas, mint bármikor a Bosszúállók oldalán és a hallókészülékére adott rövid magyarázat az MCU idei legidétlenebb hiányossága.

Sólyomszem
Sólyomszem: Jeremy Renner, mint Clint Barton/Sólyomszem; Cade Woodward, mint Nathaniel Barton; Ava Russo, mint Lily Barton és Ben Sakamoto, mint Cooper Barton. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Technikai szempontból erős közepes a sorozat. Látnivaló nem igazán akad, a koreográfiák profik, de elég laposak mondjuk egy Fenegyerek bunyóhoz képest. A zenék kicsit mentik a helyzetet és a második rész cliffhangere reménykedésre ad okot, még bőven lehet akár kiváló is a következő egynéhány epizód.

Egyelőre erős közepes a Sólyomszem első két része (talán icipicit jobb). Jó móka esti lazuláshoz, de még semmi igazán emlékezetessel nem szolgált és ha nem készült volna el sem keletkezne senkiben hiányérzet.

Sólyomszem thumbnail
Sólyomszem (Hawkeye) évadnyitó
Összességében
Ha más nem is, legalább Kate Bishop bírja a Renner által megformált Sólyomszemet.
Rendezés
7
Színészi alakítás
6
Forgatókönyv
6
Fényképezés
7
Filmzene/Hang/Effektek
6.5
6.5

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

A száműzött maffiózó – Tulsa királya 1. évad (Tulsa King Season 1, 2022 – SkyShowtime) kritika

A veterán akciósztár Sylvester Stallone összeállt Taylor Sheridannel, - aki a Sicario írója, valamint...

A gyilkos háziasszony – Szerelem és halál minisorozat (Love & Death Limited Series, HBO Max – 2023) kritika

Az HBO Max idén április végén megjelent sorozata megtörtént esetet dolgoz fel. Hiszen a...

Elveszett próféciák 2. évad (Good Omens Season 2, 2023 – Prime Video) kritika

A filmkritikák 80%-a mostanában úgy kezdődik, hogy „Körmünket könyékig rágva vártuk már a Cápaevő...