„Ez most egy szép álom volt.”: Hihetetlen Pókember ksz. 2021/3 (Kingpin, 2021) kritika

Az Életút egy különleges Pókember történet, hiszen valós időben kíséri végig Peter Parker történetének hatvan évét és dolgozza fel életének legfontosabb állomásait.

A Hihetetlen Pókember idei harmadik különszáma talán még a Tökéletes Pókember történeténél is nagyobb dobás a falmászó jelenleg is elérhető történetei közül. Hacsak nem kerülte el a figyelmem, az Életút (Life Story) nem kapott különösebb hírverést vagy reklámot, szép csendben elbújt a havi kiadások között, hogy meglepje az olvasókat. 2019-es megjelenése révén nem is számítottam rá, hogy itthon ilyen gyorsan kézbe vehetjük.

Hihetetlen Pókember
A 60-as évek fiatal Pókembere találkozik Amerika Kapitánnyal (forrás: Kingpin)

Valószínűleg borzalmas marketinges lennék, mert minden laikus ismerősömnek azt szoktam mondani, hogy folyamatában minden szuperhős (képregény)sorozat szemét. A szereplők halhatatlan jellege miatt képtelenség tartani bármilyen színvonalat, így ezek a szériák folyamatosan ingáznak akár az olvashatatlanul borzalmastól, a teljesen átlagoson keresztül a kiválóig. Itthon annyival szerencsésebb talán a helyzet, hogy már eleve egy szűrőn keresztül válogatják a történeteket.

Ezért is különleges az Életút, hiszen valós időben kíséri végig a Pókember-képregények kiadásának nagyobb mérföldköveit. A történet négy évvel a pókcsípést követően veszi fel a fonalat, a 60-as években, és minden rész egy évtizedet ugrik, napjainkig.

Hihetetlen Pókember Kraven
A Kraven utolsó vadászata is helyet kapott a hat szám egyikében (forrás: Kingpin)

A koncepció jellegéből fakadóan rengeteg esemény esett át teljes fazonírozáson, ellenben sokkal logikusabban és szorosabban fonódnak össze a szálak, mint a folyamatos kiadás esetében. Ezek a variálások viszont rengeteg meglepetést is okoznak majd, hiszen ami apróságnak vagy elnagyoltnak tűnik kezdetben, az egészen váratlan pontokon köszönhet vissza. Ilyen pl. Gwen Stacy halála, ami gyakorlatilag teljesen eltér az eredeti sztoritól, a Polgárháború és Morlun szálak a kétezres évekből, vagy akár a nemrég megjelent Tökéletes Pókember-sztori is teljesen új megvilágításba kerül.

Hihetetlen Pókember Venom
Erre a képre nem pont így emlékezhetnek a rajongók… (forrás: Kingpin)

Ennyi szálat és eseményt feldolgozni elkerülhetetlenül azzal jár, hogy egyben olvasva ez a kötet nagyon tömény. Hat évtizednyi Pókembert belepréselni nem könnyű feladat, ezért ekkora terjedelemben esély sem volt a szellős történetvezetésre, Chip Zdarsky író mégis érdekesen, erőlködés nélkül viszi végig a hat számot. Talán az univerzum nagyobb részére kikacsintgató információk kicsit zavarosak lehetnek, és mintha Pókfej humorát sem sikerült volna elcsípni, de cserébe kapunk egy folyamatosan egyre érettebb és komolyabb Peter Parkert, amire korábban ritkán volt példa.

Mivel a Csodálatos Pókember második sorozatán (Ultimate Spider-Man) nőttem fel, lehetetlen, hogy Mark Bagley rajzai ne keltsenek bennem szentimentális érzéseket. A rajzai és panelelrendezései a mai napig nagyon szépek, és hiába tudom, hogy gyakran ismétli magát egy-egy pózzal vagy arccal, nem tudom nem szeretni a munkáit.

Hihetetlen Pókember Morlun
Morlun és Ben Reiley története is egészen másképpen alakul ebben a kötetben (forrás: Kingpin)

A Hihetetlen Pókember idei harmadik különszáma számomra az év meglepetése. Izgalmas, megható és fordulatos összegzése ez Pókember hat évtizedének, ami sokak szívébe fogja belopni magát. Mindezt természetesen a Kingpintől megszokott magas minőségben.

Író: Chip Zdarsky

Rajzoló: Mark Bagley

Kihúzó: John Dell / Andrew Hennessy 

Színek: Frank D’Armata

Betűk: Seprényi Zoltán

Forító: Markó István

Friss

Egy igazi Netflix romantika, sorozat formában – Puszi: Kitty 1. évad (XO, Kitty – 2023, Netflix) kritika

Az igazi Netflix romantika már-már saját fogalommá nőtte ki magát az évek alatt a...

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Most jó Pókember rajongónak lenni: A 10 legjobb Pókember történet itthon

Előszedtük az idén hatvan éves Pókember legjobb -hazánkban megjelent- kalandjait az elmúlt húsz évből. Igencsak...

Villámkritikák 1 – Kingpin kiadó év eleji képregényszemle

Első Villámkritikák gyűjteményünkben az elmúlt időszak képregény terméséből szemezgetünk. Y: az utolsó férfi 17 (Kingpin...

Tarolt a magyar mozikban a Venom 2. – Vérontó

Megjött a szörny, és nyomot hagyott a világon. Múlt csütörtökön került sor a Venom...