péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: Az év legjobb filmjei! (2017)

Szinte hihetetlen, de ismételten eltelt egy év, ami mozis szempontból kifejezetten erősre sikeredett véleményem szerint. Szerkesztőségünk tagjai idén körülbelül 100 filmről írtak, hol pozitív, hol pedig negatív kritikákat és most az év vége közeledtével úgy éreztük, hogy össze kell gyűjtenünk 2017 legjobb valamint legrosszabb filmjeit. De mivel ennyi film közül nehezen tudtunk volna választani, így a saját Filmsomniás értékeléseink mellé segítségül hívtuk az IMDb, a Metacritic és a Rotten Tomatoes pontszámait is, melyek átlagolásából megszületett a Filmsomnia 2017-es legjobb, valamint legrosszab TOP 10-es rangsora.

Tegnap már bemutattuk nektek 2017 tíz legrosszabb filmjét, most pedig ígéretünkhöz híven következzenek az idei év legjobbjai:

10. Nyers

Ezt írtuk róla: A brutalitás és a szexualitás kéz a kézben jár miközben a Nyers a felnőtté érés terheit tárja a néző elé egy mámorítóan kegyetlen és nehezen nézhető történetben, amely igazából egy horrorfilm a felnőtté válásról és a felszín alatt fortyogó nyers indulatokról és ösztönökről. (Georgiadisz Leonidas)

Érdekesség: A Götenborgi Filmfesztiválon tartott vetítés során többen elájultak és hánytak a film felkavaróbb jelenetei közben. A zűrzavar miatt a vetítést félbe kellett szakítani és mentőket hívni a rosszul lett nézőkhöz.

IMDb: 7.0 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 81 / Filmsomnia: 95% / Összesen: 84%

9. Paterson

Ezt írtuk róla: A Paterson egy nyugtató hangvételű, felesleges manírokat mellőző alkotás lett és pont ez az, ami az átlag fölé emeli. Megnézése mindenképpen javasolt. (Jenes Richárd)

Érdekesség: Adam Driver a film kedvéért buszvezető leckéket vett, hogy minél hitelesebb legyen a szerepben.

IMDb: 7.4 / Rotten Tomatoes: 96% / Metacritic: 90 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 85%

8. Thor: Ragnarök

Ezt írtuk róla: A Thor: Ragnarök elődeinek bénító, középszerű láncait letépve egy hangulatokat és hangsúlyokat mesterien ötvöző kozmikus, vibráló kalandra repíti a nézőt, újból bizonyítva, hogy mennyit is számít a megfelelő rendező. Remek alakítások, érdekes karakterek és a gyakran abszurd tonalitás teszi ezt a látvány-fesztet tartalmas szórakozássá. (Georgiadisz Leonidas)

Érdekesség: A dialógusok csaknem 80%-át improvizálták a színészek. Ezt maga rendező, Taika Waititi is megerősítette egy interjúban.

IMDb: 8.1 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 73 / Filmsomnia: 95% / Összesen: 85%

7. Logan Lucky – A tuti belhé

Ezt írtuk róla: A Logan Lucky – A tuti balhé egy sokoldalú történet, okos megoldásokkal, elismert rendezőtől, kiemelkedő színészek előadásában. (Bartalos Attila)

Érdekesség: Michael Shannon és Matt Damon is szerepeltek volna a filmben, de időpont egyeztetési nehézségek miatt ez végül nem valósult meg.

IMDb: 7.1 / Rotten Tomatoes: 93% / Metacritic: 78 / Filmsomnia: 100% / Összesen: 85.5%

6. A remény másik oldala

Ezt írtuk róla: A remény másik oldala egy szórakoztatóan elgondolkodtató, sokunk hozzáállását kritizáló mű, amely remekül megfogja az emberi empátiát, és aki átadja magát száraz humorának és vegyes hangulatának, optimistán és derűlátóan hagyja majd el a mozit. (Georgiadisz Leonidas)

Érdekesség: A film rendezője, Aki Kaurismäki a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medve-díjat.

IMDb: 7.3 / Rotten Tomatoes: 91% / Metacritic: 84 / Filmsomnia: 95% / Összesen: 86%

5. Rögtönzött szerelem

Ezt írtuk róla: A Rögtönzött szerelem nagyon-nagyon szórakoztató, és nem utolsó sorban egy igen kellemes meglepetés is. Karakterei közül senki sem tökéletes, viszont mindegyikük igazán élettel teli és szerethető, talán pont ezért tud mindenki azonosulni valamelyikükkel. Mindenképpen ajánlom ezt a filmet, azoknak, akik szívesen megnéznének egy multikulti romantikus vígjátékot, ami aktuális kérdésekkel foglalkozik és műfajához képest üde, kreatív és mindemellett REMEK poénokkal teletűzdelt. (Korompai Tímea)

Érdekesség: A film Sundance-i bemutatója után valódi licit háború indult, hogy melyik stúdió forgalmazhassa a filmet Amerikában. Kumail Nanjiani a film egyik főszereplője és producere ragaszkodott a mozis forgalmazáshoz, így a Netflix kapáspól kiesett az érdeklődők közül. Végül az Amazon vásárolta meg a jogokat 12 millió dollárért.

IMDb: 7.7 / Rotten Tomatoes: 98% / Metacritic: 86 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 86.5%

4. Szárnyas fejvadász 2049

Ezt írtuk róla: A Szárnyas fejvadász 2049 tökéletes továbbgondolása kultikus elődjének, ám kiválóan működik attól függetlenül is. Minden szinten újat tud mutatni, karakterei, atmoszférája és hangulata újraértelmezik a modern sci-fi definícióját, míg kivitelezésben a filmkészítés magasiskoláját tárja a néző elé. Igazán azonban mély és elgondolkodtató témái emelik az átlag filmélmény feletti magaslatokba. (Kovács ‘Trén’ Dávid)

Érdekesség: Niander Wallace szerepére David Bowie volt a rendező, Denise Villeneuve első számú kiszemeltje, de az énekes/színész sajnálatos módon a forgatás kezdete előtt elhunyt. A szerepet így végül Jared Leto kapta meg.

IMDb: 8.4 / Rotten Tomatoes: 87% / Metacritic: 81 / Filmsomnia: 95% / Összesen: 87%

3. Star Wars: Az utolsó Jedik

Ezt írtuk róla: Az utolsó Jedik a valaha készült egyik legjobb Star Wars film, amely előtérbe hozza a karakterességet és megragadja a lényeget. A humor és a dráma megfelelő egyensúlya tematikailag is alátámasztja a történéseket, amelyek szinte állandó izgalmat jelentenek, talán kissé elhúzott időtartama ellenére. A stáb egy csodálatos filmet alkotott, amely egy új generációnak teremt hősöket, izgalmakat és mondanivalót. (Georgiadisz Leonidas)

Érdekesség: Mark Hamill már rég óta szeretett volna eljátszani egy CGI karaktert a vásznon, ezért megkérte a rendezőt, Rian Johnson-t, hogy Luke Skywalker megformálása mellett, had kapjon lehetőséget egy ilyen karakter eljátszására is. A rendezőnek tetszett az ötlet és lehetőséget adott a színésznek. A kaszinó bolygón ő az a részeg alak, aki pénzérméket tömköd BB-8-be.

IMDb: 7.7 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 86 / Filmsomnia: 100% / Összesen: 89%

2. Paddington 2.

Ezt írtuk róla: A Paddington 2. másfél órás játékideje pont elég arra, hogy a gyerekek és a szüleik is kellemes időtöltést élhessenek át a mozi teremben, a film feszessége, tempója és szép felépítettsége rengeteg humorral átszőve sokoldalú szórakoztatást nyújt az egész család számára. (Horváth Péter)

Érdekesség: Paul King rendezte volna, a szintén idén bemutatott Az igazi csoda című filmet, de ő inkább a Paddington folytatását választotta.

IMDb: 8.2 / Rotten Tomatoes: 100% / Metacritic: 90  / Filmsomnia: 90% / Összesen: 90.5%

1. Dunkirk

Ezt írtuk róla: Én pedig cikkem azoknak ajánlom, akiknek életére kihatással vannak a szívvel-lélekkel, áldozattal, kitartással készített NAGYBETŰS MOZIFILMEK, amilyen Cristopher Nolan legújabb óriási léptékű, mégis emberi eposza. A Dunkirk mindaz, amit a moziélmény szó jelent, ennyire intenzíven letaglózó, fotelba láncoló két órát a Gravitáció óta nem láttunk IMAX formátumban. (Gál István)

Érdekesség: Christopher Nolan 20 millió dollárt és 20%-os részedést kapott a bevételből, ezzel ő lett a valaha volt legjobban fizetett filmrendező. Az addigi rekorder Peter Jackson volt.

IMDb: 8.2 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 94 / Filmsomnia: 95% / Összesen: 91%

Végszóként pedig szeretnénk megköszönni az alábbi forgalmazóknak, hogy segítették egész éves munkánkat: InterCom, Fórum Hungary, UIP-Duna Film, Freeman Film, Vertigo Média, Pannonia-Entertainment, Cirko Film, Mozinet, Big Bang Media, ADS ServicesNémeth Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/