szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: Pókember-filmek a legrosszabbtól a legjobbig

A Bontonfilm Magyarország forgalmazásban a héten jelenik meg DVD, Blu-ray és 4K UHD kiadásban a nagy sikert arató Pókember: Hazatérés folytatása, vagyis a Pókember: Idegenben, melyben Tom Holland ötödször öltötte magára a pókjelmezt és ami a Marvel-moziuniverzum harmadik fázisának lezárása is egyben. Ennél tökéletesebb alkalmat pedig nem is találhattunk volna arra, hogy az IMDb, a Rotten Tomatoes, a Metacritic és a saját Filmsomniás értékeléseink alapján rangsoroljuk az eddigi összes Pókember adaptációt.

8. A csodáltos Pókember 2. (2014)

A Mark Webb vezényletével és Andrew Garfield főszereplésével újraindított Csodálatos Pókember szériának véleményem szerint sokkal jobb megítélésben kellett volna részesülnie, mint amit kapott. Az első rész még hagyján, de a második felvonással kegyetlenül elbántak a kritikusok. Félreértés ne essék, a Csodálatos Pókember 2 nem hibátlan film, de közel sem olyan rossz, mint amennyire tartják. Néhol kissé identitászavaros (egyszerre akar komoly és vicces is lenni) és sztori is túlzsúfolt lett, ami annak köszönhetően, hogy inkább a tervezett folytatásoknak szeretett volna megágyazni ahelyett, hogy önálló moziként próbált volna helytállni. A látvány azonban elejétől a végéig lenyűgöző, Andrew Grafield tökéletes Pókember, ahogy Dane DeHaan is remek Harry Osborne/Zöld manó. A befejezés pedig igazán érzelmes és meglepően merész.

Érdekesség: 142 perces játékidejével ez a leghosszabb Pókember film.

IMDb: 6.6 / Rotten Tomatoes: 52% / Metacritic: 53 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 61.5%

7. Pókember 3. (2007)

Véleményem szerint ez a felvonás sokkal jobban megérdemelné ezen a listán a legrosszabb Pókember mozi címet. Nem tartom nézhetetlennek ezt az epizódot sem, de összességében több sebből vérzik, mint a Csodálatos Pókember 2. Igaz legnagyobb hibája ennek a filmnek is az, hogy túl sokat akart markolni, a készítők túl sok szálat és túl sok főgonoszt erőltettek bele, ennek köszönhetően pedig darabjaira hullott az egész. Homokember karaktere egész korrekt, de Venom úgy elfuserált ahogy van (és most nem a kinézetére célzok, mert az elég pofás), James Franco, Harry Osborne-ja és Tobey Maguire Pókembere pedig talán sose volt ennyire irritáló. És akkor a filmtörténelem legnevetségesebb táncjelentét még meg sem említettem. Az akció szcénák jól koreografáltak és a látvány is remek, de ez önmagában nem menti meg a filmet.

Érdekesség: Egy időben úgy volt, hogy két részben kerül majd bemutatásra.

IMDb: 6.2 / Rotten Tomatoes: 63% / Metacritic: 59 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 62%

6. A csodálatos Pókember (2012)

A csodálatos Pókember szériának – amely mindössze két részt élt meg – az volt a legnagyobb hibája, hogy túl korán rebootolta mindenki kedvenc falmászójának történetét. És tette mindezt úgy, hogy érdemi újítást nem eszközölt, Sam Raimi trilógiájához képest. Persze Mary Jane-t, Gwen Stacy-re cserélték, egy eddig be nem mutatott főgonoszt hoztak be a készítők és kissé sötétebbre vették a tónust is, de mindezek ellenére folyamatosan “ezt már láttam” érzetem    volt a nézése közben. Mégis én talán jobban örültem volna, ha ezt a vonalat hagyják kiteljesedni és Garfield Pókembere csatlakozott volna az MCU-hoz, attól függetlenül, hogy Tom Holland is remek választás volt a Marvel részéről.

Érdekesség: Andrew Garfield könnyekben tört ki, miután először magára öltötte a Pókember jelmezt.

IMDb: 7.0 / Rotten Tomatoes: 72% / Metacritic: 66 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 69.5%

5. Pókember: Hazatérés (2017)

Már az elején szeretném leszögezni, a Pókember: Hazatérés véleményem szerint közel sem a legjobb Pókember mozi, de majdnem olyan jó, mint a Sam Raimi féle első kettő epizód, csak épp ez a film más dolgok miatt szórakoztató. Lehet szídni Tobey Maguire-t, mert valóban nem volt a legjobb Pókember, sőt az eddigiek közül messze ő volt a legrosszabb, de Raimi azokkal a filmekkel lefektette a modern kori szuperhősfilmek alapját és ez a mai napig elvitathatatlan tőle. Tom Holland ellenben tökéletes Pókember és Peter Parker is egyben, viszont maga a film szórakoztató mivolta ellenére nem túl eredeti, sőt inkább mondhatni sablonosnak – a végén lévő zseniális csavar ellenére is -, de még így is működik és ez nagy részt a remek karaktereknek köszönhető. Nem csak Tom Holland brillírozok a szerepében, de a fő gonoszt alakító Michael Keaton is. Keaton úgy volt képes kihozni a maximumot szerepéből, hogy maga a forgatókönyv erre nem adott neki elég lehetőséget.

Érdekesség: Eredetileg úgy volt, hogy Nick Fury lesz Peter Parker mentora a filmben, nem pedig Tony Stark.

IMDb: 7.5 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 73 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 79%

4. Pókember (2002)

Ahogy pár sorral fejjebb már írtam, én ezt a Pókember filmet tartom a legtöbbre. Nem merem kijelenteni, hogy ez lenne a legjobb is, de az én szívemhez ez áll a legközelebb. És néhányan talán már el is felejtették mennyi mindent köszönhetünk ennek az alkotásnak. Hiszen a Pókember volt az első igazán sikeres képregény adaptáció, ami nélkül ez a műfaj valószínűleg nem ott tartana ahol most. A speciális effektusok a mai napig megállják a helyüket és az akció jelenetekkel sem spóroltak. A történetvezetés egyszerű, de nagyszerű. Ma már lehet sablonosnak mondanánk, de ez annak is köszönhető, hogy nagyon sok szuperhős eredetfilm merített belőle az elmúlt 16(!) évben.

Érdekesség: Ez volt az első olyan alkotás amely 100 millió dollár felett nyitott az Egyesült Államokban.

IMDb: 7.3 / Rotten Tomatoes: 90% / Metacritic: 73 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 79%

3. Pókember: Idegenben (2019)

Mindent összevetve humorban, látványos akcióban és olykor drámai hangvételben gazdag mozi kerekedett a Tom Holland féle Pókember második kalandjából, negatívumot aligha találni benne, mégis akad egy-kettő, de azt feledteti a film könnyed stílusa és tempója. Ugyan a képregény rajongó és a Pókember univerzumot töviről hegyire ismerő nézőket nem sok meglepetés fogja érni, de egy-két esetben azért talán még nekik is tudnak újat mutatni a készítők. A stáblista utáni jeleneteket pedig érdemes kivárni, hiszen azon kívül, hogy viccesek, ezek az első szeletei annak, amit várhatunk a negyedik fázisban és ugyan, ha nem is minden van az arcunkba tolva első ránézésre, ha utána olvasunk a dolgoknak, akkor rájövünk, hogy igen sokat elárulnak, ezek a képkockák. (Ivány Bence)

Érdekesség: Ez volt az első olyan film a Marvel-moziuniverzumán belül, amiben már nem láthattuk Stan Lee-t.

IMDb: 7.6 / Rotten Tomatoes: 90% / Metacritic: 69 / Filmsomnia: 90% / Összesen: 81%

2. Pókember 2. (2004)

Sam Raimi 2002-ben lefektette az alapokat, két évre rá pedig sikeresen emelte a tétet. A Pókember 2 látványosabb, kidolgozottabb és szórakoztatóbb is, mint elődje. Alfred Molina, mint Doktor Otto Octavius a Pókember-filmek messze legösszetettebb és legjobb főgonosza, Tobey Maguire is talán ebben a részben volt a legjobb falmászó és Kristen Dunst, valamint James Franco sem volt annyira irritáló, mint a másik két felvonásban. A magasvasútas üldözés nem csak a trilógia, de talán a filmtörténelem egyik leglátványosabb akció jelenete is egyben. Az pedig külön öröm, hogy Raimi visszanyúlt a gyökereihez és némi horror elemmel is tarkította a folytatást.

Érdekesség: Tobey Maguire-t hátfájdalmai miatt majdnem lecserélték Jake Gyllenhaal-ra.

IMDb: 7.3 / Rotten Tomatoes: 93% / Metacritic: 83 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 82%

1. Pókember – Irány a Pókverzum (2018)

A Sonynak sikerült megcsinálnia azt, amit a legutóbbi előszereplős Pókember filmekkel nem igazán tudott. Letett az asztalra egy minden aspektusában hiteles mozit a közkedvelt hálószövőröl és mindezt úgy, hogy nem csak egy, hanem azonnal hat darab pókit ismerünk meg benne. Mindegyiküknek megvan a maga karaktere, drámája és eredettörténete. A cselekmény előrehaladtával lassacskán megismertetik a nézőkkel hálósszövőinket és ezt teszik úgy, hogy mindenki kellő mennyiségű játékidőt kap. Nagyon jó, valamint önreflexív humora van, és talán emiatt lehet a leginkább szeretni. (Ivány Bence)

Érdekesség: A 2011-es Rango című film óta ez volt az első olyan, NEM Pixar, vagy Disney által készített animációs alkotás, amely Oscar-díjat nyert

IMDb: 8.5 / Rotten Tomatoes: 97% / Metacritic: 87 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 87%


Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/