csütörtök, február 29, 2024

Trending

Hasonlóak

TOP 10: Legjobb DreamWorks animációs filmek

Pontosan egy hét múlva kerül bemutatásra a DreamWorks stúdió legújabb, szám szerint 36-ik egész estés animációs alkotása, az Így neveld a sárkányodat széria harmadik részének személyében. Ennek apropóján pedig úgy döntöttünk, hogy felállítunk egy toplistát melyben a stúdió 10 legjobb moziját gyűjtöttük össze.

10. Cápamese (2004)

A Cápamese bizonyítottan nem tartozik az emberek kedvenc DreamWorks filmjei közé. Az Oszkár névre hallgató kis hal halamajkáit (haha!) bemutató mozi már bemutatója idején is megosztotta a közönséget. Voltak akik szerint a film túl felnőttes poénokat és jeleneteket tartalmazott, míg mások pont ezt szerették benne. És mai szemmel nézve mind két tábornak igaza van valahol. A Cápamese ugyanis egy animációs köntösbe csomagolt gengszterfilm emberrablással, szerencsejátékkal és csillogással. Ráadásul Lenny, a cápa karakterén keresztül a másság elfogadásának témakörét is érinti.

9. Madagaszkár 2. (2008)

A Madagaszkár első része engem sosem érintett meg igazán. Ugyan többször is láttam, de a “Riszálom ígyis-úgyis” című dalon kívül nem sok maradt meg bennem belőle. És nagyjából ugyanez érvényes a harmadik felvonásra is. Azonban a második számomra egyértelműen kiemelkedik a trilógiából.  Az afrikai közeg ugyanis valemi különös hangulatot kölcsönzött ennek a felvonásnak és ezzel együtt a poénok is jobban ültek.

8. Kung Fu Panda 2. (2011)

Ahogy a Madagaszkár, úgy a Kung Fu Panda széria sem tudott úgy magával ragadni, mint a többséget. De Alexék világ körüli kalandjaihoz hasonlóan a második rész maradandó tudott lenni számomra. Igaz maga a sztori nem eget rengető, de az animáció sokkal jobb, mint elsőre volt, és ezzel együtt az akció jelenetek is jobban ki lettek dolgozva és a humora is jobban feküdt. Az új főellenség, Shen a gonosz páva pedig külön telitalálat volt.

7. Megaagy (2010)

A Megaagy 2010-ben került bemutatásra, amikor még a szuperhős filmek koránt sem voltak annyira a csúcsra járatva, mint manapság a Bosszúlállóknak, vagy az Igazság Ligájának köszönhetően. A DreamWorks mégis lépett egy merészet és már akkor mert csavarni egyet ezen műfaj elemein. A Megaagy ugyanis a “főgonosz” karakterének győzedelmével indít, aki később aztán igazi hőssé válik. A jó sztori mellett pedig külön dicséret illeti a film látványos vizuális megoldásait és Hans Zimmer filmzenéjét is.

6. Szörnyek az űrlények ellen (2009)

A Szörnyek az űrlények ellen ismét a DreamWorks bátorságáról tett tanúbizonyságot. Mivel ismételten egy olyan műfajhoz nyúltak, ami nem feltétlen örvend nagy ismertségnek szélesebb körben, ez pedig az 50-es, 60-as évek szörnyfilmjei voltak. A film sikere abban keresendő, hogy ezt a kissé elfeledett, inkább a felnőtt, vagy még inkább idős korosztály számára ismerős műfajt maivá tudták varázsolni, méghozzá úgy, hogy a kicsik számára (is) élvezetes legyen. A karakterek sokszínűek, szerethetőek és ugyanakkor nagyon viccesek is. A klasszikus szörnyfilmekre tett utalások és az elnök szintetizátoros jelenete miatt pedig külön köszönet!


5. Szinbád – A hét tenger legendája (2003)

Erről a moziról talán a legtöbben nem is tudják, hogy a DreamWorks készítette, de még az is lehet, hogy sokan a létezéséről sem tudnak. Ez pedig már csak azért sem meglepő, mert a stúdió egyik legnagyobb animációs bukásának számít a mai napig. Pedig véleményem szerint a Szinbád a stúdió egyik legjobb mozija. Tulajdonképpen egyfajta animációs Karib-tenger kalózaiként is felfogható. A címszereplő megnyerő hős, bajtársai viszont kissé esetlenek, de ezzel együtt nagyon szimpatikus karakterek. Az alig több, mint 80 perces játékidő pedig tökéletes arra, hogy a cselekmény egy percre se váljon unalmassá, vagy döcögőssé. Az időközben felbukkanó szörnyek és mitológiai lények is csak tovább színesítik a történetet. A Szinbád véleményem szerint nem csak a DreamWorks-ön belül, de úgy általában véve az animációs filmek között is az egyik legalulértékeltebb alkotás.

4. Így neveld a sárkányodat 1-2. (2010-2014)

Itt egy picit kénytelen voltam csalni. Az eddig bemutatott két Így neveld a sárkányodat film közül ugyanis én nem tudok választani. A nyúlszívű kis viking, Hablaty és a segítségre szoruló, kezdetben vad, de később barátságossá váló sárkány, Fogatlan kapcsolata egészen fantasztikusan lett vászonra álmodva. Nem túlzás azt állítani, hogy ez a stúdió legérzelmesebb alkotása, ami amellett, hogy képes könnyeket csalni a szemekbe, elképesztő humorral is rendelkezik. A részről részre folyamatosan táguló és változatosabbnál változattatosabb sárkányokat felvonultató, viking kultúrával átitatott világ pedig, nincs más szó rá LENYŰGÖZŐ! Remélhetőleg a harmadik felvonás sem fog csalódást okozni és egy tökéletes trilógiát kapunk.

3. Shrek (2001)

Kétség sem fér hozzá, hogy a DreamWorks legsikeresebb és legismertebb animációs mozija a Shrek című film és annak későbbi folytatásai. A zöld ogre első kalandja fenekestül felforgatta az animációs filmek világát. Amellett, hogy hatalmas bevételre tette szert, az a bravúr is sikerült neki, hogy az első “Legjobb animációs film” Oscar-díját is elcsaklizta a legnagyobb konkurens, a Pixar orra elől. Hogy a Shrek győzelme mennyire volt megérdemelt a Szörny Rt.-vel szemben arról hosszasan lehetne vitatkozni, én például nem tudnék választani, de az vitathatatlan tény, hogy a Shrek személyében egy időtálló klasszikus született, ami a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt képes szórakoztatni még 18 évvel a bemutatója után is.

2. Irány Eldorádó (2000)

Ahogy a Szinbád, úgy az Irány Eldorádó című film sem biztos, hogy sok mindenkinek ismerősen cseng, pedig ahhoz hasonlóan egy méltatlanul alulértékelt animációs filmről van szó. Bemutatója idején ez is nagyot bukott, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy a kézzel rajzolt rajzfilmeknek leáldozóban volt a teljes egészében számítógéppel generált animációs alkotások (Egy bogár élete, Z, a hangya, Toy Story 2) miatt. Valamint az sem segített, hogy egy gyerekfilmhez képest viszonylag komoly témákat (is) feszegetett és mutatott be, mint például az ember áldozás (nyilván nem vérfröccsök közepette), vagy az erőszakkal való hatalom szerzés. Éppen ezért az Irány Eldorádó tipikusan abba a hibába esett, amikor a kész film a gyerek közönségnek túl felnőttes, a felnőtt közönségnek azonban némiképp gyerekes lett. Szerintem viszont a valaha készült egyik legjobb animációs film, ami gyönyörűen van rajzolva, eszméletlen színekkel operál és elejétől a végéig képes izgalomban tartani az újabb és újabb galibáknak köszönhetően. Ha valaki eddig nem látta volna, pótolja!

1. Shrek 2. (2004)

És elérkeztünk az első helyezetthez is! A Shrek 2 egyike az általam legtöbbször látott animációs filmeknek. Egyszerűen még harmincadjára sem tudom megunni, mert mindig találni benne valami rejtett utalást vagy poént. Ezzel együtt a Shrek 2 azon ritka esetek egyike, amikor egy folytatás jobb, mint az eredeti. A három rendező, Andrew Adamson, Kelly Asbury és Conrad Vernon lenyűgöző helyszínekkel és még több, még viccesebb, még szerethetőbb karakterekkel tökéletesen tágították az első részben felvezetett univerzumot. A folyamatosan kuszálódó, de koránt sem követhetetlen történetnek köszönhetően egy percre sem lehet unatkozni rajta. A popkulturális utalások előtt pedig csak fejet hajtani lehet. Számomra egyértelműen ez a DreamWorks legszórakoztatóbb, legélvezetesebb, legviccesebb és legjobban elkészített animációs mozija. Kár, hogy ez a folytatásokról nem mondható el…

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/