szerda, június 12, 2024

Trending

Hasonlóak

TOP 10: Az utóbbi 25 év legjobb óriásszörnyes filmjei

A jövő héten bemutatásra kerülő Godzilla II. – A szörnyek királya című film adta az ötletet ahhoz, hogy összegyűjtsük nektek az elmúlt 25 év, tíz legjobb óriásszörnyes alkotását. A lista teljesen szubjektív, valamint fontos megemlítenem, hogy nem feltétlenül aszerint rangsoroltuk őket, hogy film készítésileg melyik a legminőségibb alkotás, hanem aszerint, hogy óriásszörnyes moziként melyik állja meg jobban a helyét.

10. A kolosszus (2017)

Történet: A film főszereplője egy iszákos, jövőkép nélküli, harmincas évei elején járó nő (Anne Hathaway), aki miután a barátja szakít vele kénytelen visszaköltözni vidéki szülővárosába, ahol találkozik egy régi ismerősével (Jason Sudeikis). A férfi először barátságos, de később egyre agresszívabbá válik és testileg és lelkileg is bántalmazni kezdi a nőt. Ezzel egy időben Szöulban egy óriási szörny jelenik meg, aminek mozgása és mimikája feltűnően hasonlít, a fiatal nőére. Hamarosan ki is derül, hogy bizony összefüggés van a két eset között.

Vélemény: Rögtön a tizedik helyre egy igazán rendhagyó szörnyfilm került, Anne Hathaway-el a főszerepben. A kolosszus műfajilag inkább dráma, mint hollywoodi látványfilm és pont emiatt tud emlékezetes lenni. A nagy blockbusterekkel ellentétben a Kolosszus nem a látványt részesíti előnyben, – bár a filmben szereplő szörny megvalósítása hibátlan – hanem a történetet és azt a mélyebb mondanivalót, amit ezzel szeretne kifejezni.

A lény(ek): A kolosszus. Egy két lábon járó, hüllő szerű lény.

9. Godzilla (1998)

Történet: Dr. Niko Tatopoulos, atomtudóst New Yorkba hívják, miután ott egy hatalmasra nőtt hüllő üti fel a fejét. A lényt mindenki csak Godzillának hívja, aki soha nem látott pusztítást végez a városban. A férfi ezek után azt a feladatot kapja, hogy tanulmányozza a lény viselkedését és ennek segítségével mentse meg a várost és a benne élő embereket.

Vélemény: Repülhetnek a kövek! Én vállalom, hogy – minden hibája ellenére – imádom a Roland Emmerich féle Godzilla filmet. Ebben valószínűleg az is nagy szerepet játszik, hogy körülbelül 8 éves lehettem amikor először láttam és azt is megkockáztatom, hogy előtte nem is nagyon találkoztam még hasonlóan nagy volumenű blockbusterrel. Ahogy Roland Emmerich filmjeinek nagy része, úgy a Godzilla sem azért szórakoztató, mert mély mondanivalóval bír, ellenben a látvány még 20 évvel a bemutató után is több, mint korrekt.

A lény(ek): Godzilla, aki az amerikai változat szerint egy polinéziai atomkísérlet következtében mutálódott iguána.

8. Godzilla (2014)

Történet: Amerikai tudósok már évek óta vizsgálnak két radioaktivitáson élő bebábozódott lényt. Egy balul elsült kísérlet során a két lény életre kel és először Japán, később pedig Hawaii és az Egyesült Államok területén végeznek hatalmas pusztításokat. A M.U.T.O. névre keresztelt szörnyek tevékenysége felébreszti a tenger mélyén szunnyadó Godzillát, aki az egyensúly fennmaradása érdekében később meg is küzd velük.

Vélemény: Az 1998-as változat után nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy Gareth Edwards mozijától többet vártam volna. A látvány természetesen lenyűgöző, a szörnyek félelmetesek, de az emberi szereplőkben ezúttal még annyi karakteresség sincs, mint Emmerich filmjében. A 2014-es Godzilla tipikusan az a mozi, amit a látvány, a hangulat és természetesen a gigászi szörny csaták emelnek az átlag felé.

A lény(ek): Godzilla és a M.U.T.O.-k, amik kinézetre leginkább egy óriási rovarra emlékeztetnek.

7. Kong: Koponya-sziget (2017)

Történet: Bill Randa (John Goodman) felfedező vezetésével expedíció indul egy feltérképezetlen és rejtélyes, Koponya-sziget névre keresztelt helyre. Megérkezésükkor rögtön egy több tíz méteres majom fogadja őket, akit a helyiek csak Kong-nak hívnak és istenként tisztelnek. Hamarosan kiderül, hogy Kong valóban nem a legrosszabb és legfenyegetőbb lény, aki a szigeten tartózkodik.

Vélemény: A Kong: Koponya-sziget hasonló problémákkal küzd, mint az előző helyen álló – szintén a MonsterVerse részét képző – Godzilla. Látványban baromi erős, szinte hibátlan a kivitelezés, de az emberi karakterek kidolgozottsága, akikért izgulnunk kéne ezúttal is nagyjából a nullával egyenértékű. Ami viszont mégis egyértelműen a Godzilla fölé emeli, az az, hogy Gareth Edwars filmjével ellentétben a Kong kevésbé veszi komolyan magát, néhol még kifejezetten vicces is és a lények is sokkal változatosabbak és kevésbé sötét a színvilága. Egyszóval élvezetesebb.

A lény(ek): Kong, az óriás gorilla és a sziget egyéb hatalmasra nőtt lénye.

6. A gazdatest (2006)

Történet: A kissé lassú észjárású Gang-Du apja büféjében dolgozik és neveli kislányát, a család legféltettebb kincsét. Az egyik nap, egy addig soha nem látott, ismeretlen lény emelkedik ki a közeli Han folyóból. A szörny őrült vadászatba kezd és több száz embert fal fel, néhányukat – köztük Gang-Du lányát – pedig egy sötét és hideg barlangba hurcolja. A férfi ezek után elhatározza, hogy megkeresi lányát és leszámol a szörnnyel.

Vélemény: Bevallom nem kifejezetten rajongok a távol-keleti filmekért, de annyian és annyira dicsérték ezt az alkotást, hogy pár éve nagy nehezen rávettem magam… és egy cseppet sem bántam meg. A gazdatest az egyik legkülönlegesebb szörnyfilm, amit valaha láttam. A távol-keleti filmekre jellemzően ez az alkotás sem sorolható egy műfaj alá. Az egyik percben még nevetsz rajta, aztán elkezdesz félni és izgulni a végén pedig kitépi a szíved a helyéről.

A lény(ek): Egy vegyi fertőzés következtében mutálódott, emberevő hal.

5. A köd (2007)

Történet: Egy unalmas, amerikai kisvárosra eddig nem látott mennyiségű köd ereszkedik egyik napról a másikra. Ennek következtében David Drayton, fiával és több tucat másik lakóval a helyi áruházban ragad. Miután többen sikertelenül próbálnak megszökni kiderül, hogy oda kint vérszomjas szörnyek leselkednek rájuk. Néhány nap után azonban a bent ragadt lakók is kezdenek egymás ellen fordulni és Draytonnak el kell döntenie, hogy fiával bent vagy kint van-e nagyobb esélye a túlélésre.

Vélemény: A Stephen King novelláján alapuló filmnek, emlékszem úgy ültem neki, hogy azt sem tudtam miről szól egészen pontosan, azt pedig végképp nem is sejtettem, hogy egy óriás szörnyes alkotással lesz dolgom. Aztán amikor megjelentek az első lények tudtam, ez az én filmem lesz. És szerencsére nem is tévedtem nagyot. A Köd erőssége azonban nem merül ki a változatos lények felvonultatásában. Mellettük fontos társadalmi kérdéseket is boncolgat a különböző vallású, nézetű és viselkedésű emberek bemutatásával és egymás ellen fordulásával. A befejezés pedig kétségkívül minden idők egyik legsokkolóbbja.

A lény(ek): Nagy valószínűséggel egy alternatív dimenzióból érkező, különböző kinézetű és méretű szörnyek.

4. Csillagközi invázió (1997)

Történet: A Klendathu bolygóról érkező hatalmas és pusztító rovarok egyre nagyobb problémát jelentenek az emberiség számára. A frissen érettségizett Johnny Rico ezért kötelességének érzi, hogy szembeszálljon a lényekkel és csatlakozik a flottához, ahol megkezdődik koránt sem fájdalom mentes kiképzése.

Vélemény: Innen 2018-ból szeretném megköszönni mindenkinek, aki erre a filmre közel húsz éve pénzt adott, mert egészen biztos, hogy a Csillagközi invázió így, ebben a formában nem készülhetett volna el napjainkban. A vizuális effektusok ma is megállják a helyüket, a karakterek ülnek – még annak ellenére is, hogy a színészi játékkal azért akadnak problémák szép számmal – és olyan brutális képsoroknak lehetünk szem és fültanúi, hogy azok garantáltan beleégnek az emlékezetünkbe. A külcsín alatt pedig egy nagyon komoly társadalomkritika is meghúzódik.

A lény(ek): Az Arachnid névre keresztelt bogár faj egyedei.

3. Jurassic Park-franchise (1993-2018)

Történet: John Hammond régi álma vált valóra azzal, amikor a 90-es évek elején géntechnológiával sikerült feléleszteni egy 65 millió éve kihalt fajt. Természetesen a jó üzlet reményében létre hozott egy látvány parkot, ahol a látogatók megcsodálhatják a különböző fajtájú dinoszauruszokat. A számításába azonban hiba csúszik. A lények rögtön az első próba túra során kiszabadulnak és a meghívott szakembereket kezdik el szép sorban levadászni.

Vélemény: Remélem senkinek sem kell bemutatnom a Jurassic Park filmeket. Egészen biztos vagyok benne, hogy nincs olyan ember, aki ne látta volna a sorozat valamelyik részét, vagy legalább ne hallott volna róla. Idén ugyanis már 26 éve lesz annak, hogy bemutatásra a franchise első része, ami túlzás nélkül forradalmasította a filmgyártást és én személy szerint innentől számítom a modern kori szörnyfilmek korszakát. Az effektek a mai napig megállják a helyüket, a karakterek jól kidolgozottak és egy jó szörny filmhez híven izgalomból sincs hiány. Az előbb felsoroltak leginkább az első filmre igazak, de én a széria összes részét úgyannyira imádom – talán az Elveszett világot még jobban is szeretem, mint a Jurassic Park-ot – de tény, hogy a későbbi részek minőségben nem tudták megközelíteni az eredetit bármennyire is igyekeztek, mégis itt a helyez az összes epizódnak.

A lény(ek): Különleges géntechnikával felélesztett dinoszauruszok.

2. Cloverfield (2008)

Történet: Egy csapat fiatal bulizását egy nagy erejű robbanás rázza meg. Később kiderül, hogy nem terrorcselekményről és nem is véletlen balesetről van szó. A pusztítást egy Clover névre keresztelt, semmi eddig ismert lényre sem hasonlító szörnyeteg okozza. A fiatalok mindent elkövetnek, hogy kijussanak a városból, de előtte egyikőjük ott ragadt barátnőjét is meg kell menteniük.

Vélemény: A Cloverfield csak nagyon kevéssel maradt le a dobogó legfelső fokáról. A Cloverfield-től ugyanis elvitathatatlan, hogy minden idők egyik legjobb és legrealisztikusabb szörnyfilmje. Ezt pedig elsősorban annak köszönheti, hogy a lény pusztítását testközelből élvezhetjük, amire a tálaltkamerás megvalósítás csak még jobban ráerősít. A Clover nevű lény azonban ellopja a show-t minden és mindenki elől. Igaz csak rövid ideig láthatjuk őt a vásznon, mégis azt kell mondanom, hogy egy Godzillához és King Kong-hoz hű, legendás szörny született.

A lény(ek): Clover. Származásáról és keletkezéséről három film után sem tudunk sokat.

1. Tűzgyűrű (2013)

Történet: Egy csendes-óceáni törésen keresztül, úgy nevezett kaidzsuk (óriás szörnyek) lepik el a világunkat. A hagyományos fegyverek mit sem érnek ellenük, ezért a nagyhatalmak összefognak és hatalmas robotokat építenek a szörnyek ellen.

Vélemény: A Tűzgyűrű nem a filmgyártás magasiskolája, a szörnyfilmes zsáneren belül azonban én mégis megkerülhetetlen klasszikusnak tartom. Guillermo del Toro egy olyan különleges lényekkel teli világot teremtett meg ezzel a filmmel, amiben mindahányszor látom élmény elmerülni. A sztori jó? Nem igazán. A dialógusok jók? Egy fenét. Élvezetesek az összecsapások? Naná! A szörnyek dizájnja minden alkalommal lenyűgöz? Igen. Kell ennél több egy igazán jó kaidzsu filmhez? Nekem biztosan nem. És valószínűleg az igazi szörnyfilm rajongók is ezen a véleményen vannak. A bennem élő 10 éves kisfiú legalábbis ezt mondatja velem.

A lény(ek): Egy interdimenzionális törésen át érkező kaidzsuk.Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/