vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Pesti balhé (2020) kritika

A koronavírus nem csak a nemzetközi filmipart, de a hazait is igencsak felborította, főleg, ami a 2020-as premiereket illeti. Az idei magyar filmek közül a legjobban várt, Pesti Balhé című mozinak is volt nem egy debütálási dátuma, míg végül 2020. augusztus 13. helyett, már két héttel előbb megnézhetjük, – július 30-án – a hazai filmszínházakban Lóth Balázs (200 első randi, Pánik, Nincs mese, stb.) rendező alkotását. Lóth, aki eddig is dolgozott már más filmes produkciókban, többek között producerként, operatőrként vagy épp színészként, most harmadmagával a forgatókönyvírásban is segédkezett Inotay Ákos és Kis – Szabó Márk mellett.

Pesti balhé
Forrás: Intercom / Fotó: Glódi Balázs

Ha megnézzük a filmes világot, – nem csak a nemzetközi szinten -, de a magyarra még inkább jellemző, hogy bizonyos korszakokra lebontva, megvannak azok az arcok, akik igazán felkapottak a készítők körében és előszeretettel alkalmazzák őket új alkotásaikban. Napjainkban ehhez az élmezőnyhöz tartozik, – ha a mostani Pesti Balhé gárdáját vesszük alapul – : Szabó Simon, Mészáros Béla és az utóbbi években „a filmek terén újra felfedezett” Elek Ferenc is. Velük szinte kis túlzással, „naponta” találkozhattunk akár új mozifilmekben, sorozatokban vagy akár valamilyen realityben.Az első nagy játékfilmjével debütáló Lóth tavaly forgatta le ezt a sokak által várt moziját. Több, mint 30 helyszínen vették fel a jeleneteket, melyek között ott volt a régi Skála Metró áruház teteje, a Királyfürdő, a 150 éves kőbányai pincerendszer, illetve a tatai gyermektábor is. De voltak jelenetek, melyek stúdiómunkát igényeltek, hisz melyik szálloda engedné meg egy stábnak, hogy elárasszák vízzel egy teljes szintjüket?! Ilyenkor a szükség nagy úr, és építeni kell egy, az eredeti szállodához passzoló díszletet, ezen jelenet elkészítéséhez.

Pesti balhé
Forrás: InterCom / Fotó: Glódi Balázs

Az olykor napi 12-14 órás forgatási napok szinte minden környezeti eshetőséget megjelenítettek. Eső, kánikula, zúzmara vagy épp az éjjel vagy a hajnal látható lesz, melyeket nem csak földön és levegőben vettek fel. De quad, drón és vízalatti felvételeket is láthatunk majd. A humorral átitatott akció-vígjáték a szereplőgárdát is rendes fizikai felkészülésre sarkallta. Főleg Szabó Simon volt az, akinek kijutott az akciójelenetekből, melyet Gulyás Kiss Zoltán kaszkadőrszakértővel való különórás előkészület előzött meg. Így láthatjuk majd a színészt verekedni, négy méterről zuhanni, illetve lángoló ruhában tüzet oltani.Maga a film igazán látványosra sikeredett, nagyszerű vágóképekkel és a már említett helyszínekkel, pazar látványt nyújt a pesti éjszakákról is. Bevett szokás a filmkészítésben, hogy néha régi, nagy slágerekhez nyúlnak a készítők. Így lett ez most is, de máris kettő közismert dal került a tracklistre. A legelső a Heaven Street Seven – Hol van az a krézi srác? zenéje, valamint a Mézga család főcímdala. Mivel a magyar filmek nem tudnak akkora tőkét megmozgatni sokszor, mint egy hollywood-i produkció, így igencsak a szponzorokra kell támaszkodni. Régen már bántóan sok termék jelent meg, szinte az arcunkba tolva egy-egy filmben, szerencsére a készítők ezt ma már próbálják némileg árnyaltabban megjeleníteni. De még a Pesti Balhéban is premier plán befigyelt olykor egy Nestlé Fitness gabonapehely doboz vagy Johnnie Walker Black Label üveg, a címkével a kamera felé, jól láthatóan.

Pesti balhé
Forrás: InterCom / Fotó: Glódi Balázs

Maga a 104 perces film egy érdekes történetet elevenít meg, mely akár igaz is lehetne. Bár több helyen is olvasni lehetett, hogy némi átfedés lehet a Másnaposok filmmel kapcsolatban, de ez a baráti összetartozás fogalmán és az eszement kalandos „balhékon” kívül szinte semmiben nem tűnik fel. Van 6 gyermekkori barát, Jet (Szabó SimonMegdönteni Hajnal Tímeát, Kölcsönlakás, stb.), aki egy indián mániás fura fickó, Guszti (Elek FerencBÚÉK, Nyitva, stb.), a mindentől félős állatorvos, Alexa (Petrik AndreaKincsem, Utóélet, stb.), a banda egyetlen női tagja és egyben megrögzött környezetvédő, Adrián (Inotay ÁkosVége, Nincs mese, stb.) az elismerésre vágyó színész, Marcell (Mészáros BélaBÚÉK, Seveled, stb.), aki a legtöbbre vitte a bandából, mint világhírű építész és végül Vinsz (Jászberényi GáborFoglyok, A martfűi rém, stb.), a meg nem értett festőművész. Az élet sajnos elválasztotta az egykori csipetcsapatot. De Marcell 40. születésnapján újra egymásra találnak és felötlik bennük egy utolsó, nagy balhé lehetősége, hogy az Év aukciójára csempésszék be Vinsz egy festményét. Mivel újak még ezen a terepen, felkérik a régi motoros, profi bűnözőt, Gedeont (Reviczky GáborZimmer Feri, Üvegtigris, stb.), hogy legyen a mentoruk. És nem beszéltünk még az egyik legfőbb akadályról, Vinsz apjáról, Benedekről (Hegedűs D. GézaComing Out, Szezon, stb.), aki a film amolyan főgonoszát testesíti meg…

Pesti balhé
Forrás: InterCom / Fotó: Glódi Balázs

Mint látjuk nagyszerű színészi gárdát sikerült összeállítani a stábnak, mégis sokszor azt érzeni sajnos, hogy nem tud minden karakter kiteljesedni. Kapunk mindenkiből némi ízelítőt, de az igazán humoros párbeszédek valamiért idővel el-ellaposodnak. Hiányoznak az igazán egyedi poénok, amik kijőve a moziból, idővel klasszikussá válhatnak. Amit jó viszont látni, hogy az idősebb színész-generáció kiválóan tudott együtt dolgozni a jelen ill. jövő színésznemzedékével. Akiknek a színészi játéka igazán sokat dob a filmen, az Hegedűs D. Géza, aki mesterien hozza karakterét, így minden jelenetet olyan energiával tölt meg, amivel kimaxolja a szerepét. Mellette Reviczky Gábor még az, akinek beszólásai, jelenetei talán a film leghumorosabb pillanatait hozzák el számunkra. A főszereplők közül pedig Elek Ferencet lehetne elsőként kiemelni, aki kiválóan ráérzett karakterére. Inotay Ákost ezután remélhetőleg több más filmben is viszontláthatjuk majd, mert filmszínészként is kiváló volt a Pesti Balhéban. Szabó Simon hozta a tőle megszokott karaktert, elismerésére szóljon, hogy a már említett akciójeleneteket önmaga vállalta, ezzel is emelve a maga és a film alkotói értékét.

Pesti balhé
Forrás: InterCom / Fotó: Glódi Balázs

A Pesti Balhé lehetett volna egy igazán jó, ütős szórakoztató mozi is – ahogyan azt a trailer és a többi előzetesből remélhette a közönség-, de valamiért ahogy haladt a történet, a néző azt érezhette, mintha néhol kezdett volna lassan elfogyni. A poénos részek valamiért nem lettek elég erősek, hogy az ember a hasát fogva nevessen, inkább megmosolyogta a látott, hallott jeleneteket (egy-két részt leszámítva). A látványképek, a vágás és az akció része viszont jól sikerült. A film fő üzenete a barátság, a baráti összetartozás fontossága. E köré épül a film. Adhat számunkra tartalmi mondanivalót, hisz üzenettel lát el, melynek a barátság, az egymásra való odafigyelés és elfogadás, valamint családi-baráti összetartás fontossága a lényege. Mégis hiányérzettel jöhetünk ki a teremből, ha arra számítunk, hogy ütős vígjátékot láthatunk. Legfőbb mentsége mégis a filmnek, hogy nem veszi túl komolyan magát, így válik könnyed szórakoztató alkotássá. Lesz, akinek nagyon fog tetszeni ez a mozi is, lesz, aki másra számít. Ezt mindenki maga döntse el.


Dörgő Dániel
Dörgő Dániel
A filmek, a mozik mindig is kiemelt részét képezték életemnek. Lassan huszadik éve lesz, hogy belekerültem a filmkészítés világába. Megannyi élmény ért ezalatt a két évtized alatt, sok produkcióban részt vehettem, világsztárokkal forgathattam. Majd jött egy lehetőség, hogy írhatnék kritikákat is. Számomra fontos szempont, - hogy sokakkal ellentétben- én nem akarom megmondani a nézőnek, hogy egy film jó-e vagy sem, kell-e szeretni vagy sem. Hanem, minél objektívebb alapon bemutatni egy alkotást, hogy az olvasó maga döntse el, az adott mozi számára mit nyújthat. Persze a kritikaírás tartogat magában szubjektivitást is, de minden embernek mások az igényei, így inkább az adott film érdekességeire, valamint az azzal kapcsolatos, fontosabb információkra helyezem a hangsúlyt. Hisz mindenki el tudja maga dönteni, hogy az neki tetszett-e vagy sem. Műfajban vannak prioritást élvező filmek számomra is, de szívesen megtekintek olyan alkotásokat is, melyeket alapból lehet nem néznék meg. Volt erre is példa már és rájöttem, minden filmből lehet tanulni, minden műfajra nyitottnak kell lenni. Így fejleszthetjük ismereteinket és önmagunkat is. Örömmel tölt el, hogy egy olyan nagyszerű csapat tagjaként, mint az Artsomnia, oszthatom meg filmes véleményem a közönséggel.
Ha nem is a legerősebb magyar filmek közé sorolhatjuk majd, - a fent említett dolgok miatt - egy laza, esti kikapcsolódásra kiválóan alkalmas szórakozási lehetőséget kínál a mozik szerelmeseinek.Pesti balhé (2020) kritika