csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Minden eddiginél sötétebb az a lovag: Batman (The Batman-2022) kritika

Matt Reeves nem okozott csalódást, és sikerült megalkotnia a valaha volt talán legjobb Batman-filmet.

Újra a mozikban Gotham sötét lovagja. Ezúttal Matt Reeves vette a keze ügye alá a gothami igazságosztót, és készítette el a saját vízióját. A denevérembert ezúttal Robert Pattinson alakítja, akit nyilvánvalóan szkeptikusan fogadott nagyon sok ember, főleg azok, akik nem követik a színész munkásságát, és nem tudják milyen zseniális dolgokat is tett le az asztalra az elmúlt években.

Batman a DC, és egyben a világ egyik legnépszerűbb képregényes alakja, és immáron több évtizede fel-fel tűnik a mozivásznakon. Batmant eljátszani hatalmas presztízs, ezt jól megmutatja, hogy milyen neves, kiváló színészek öltötték magukra a jelmezt az évtizedek során. Rendezői szempontból is hatalmas kihívás és egyben felelősség Batman filmet készíteni. Tim Burton kezdte meg a sort, aki a hamisíthatatlan stílusával, nagyon sötét, gótikus Gothamet tárt elénk. Ezután Joel Schumacher vette át a stafétát, több kevesebb sikerrel, majd jött Christopher Nolan, akinek a trilógiája máig hivatkozási alap. Nézzük, hogyan sikerült Matt Reevesnek megugrani azt a nagyon magasra helyezett lécet.

Batman
Colin Farrell, mint Oswald Cobblepot/The Penguin. Kredit: © 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

A köpenyes pályafutása elején jár még Bruce Wayne. Gotham City bűnözői pedig félelemben vannak, minden alkalommal amikor felvillan a Bat-Signal. Azonban feltűnik Rébusz, aki sorra szedi áldozatait, akik bizony nyakig benne vannak a város korrupt ügyeiben. Gotham új antagonistája kimondottan Batmanre pályázik, és furfangos talányaival nyomozásra készteti őt. A szálak pedig a Wayne családhoz vezetnek.

Akinek bármi kétsége volt afelől, hogy működni fog ez a film, az tévedett. Matt Reeves olyan filmet készített, ami részemről minden várakozást felülmúlt. A történet egyszerűen pazar. Eddig sosem láthattuk igazán Batman detektív oldalát, most viszont krimiket megszégyenítő a story és a történetvezetés nagyon precíz. Rébusz talányaival szépen lassan tárulnak fel a titkok, és állnak össze a kirakós darabok. Bruce kénytelen beleásni magát az alvilági arcok korrupt ügyeibe, hiszen az áldozatok egytől egyig ezekben a körökben mozognak. Segítségére van természetesen Alfred, Gordon felügyelő, illetve Selina Kyle is.

A kettejük közti kémia a film egyik igazi mozgatórugója. Zoë Kravitz kiváló választás volt a szerepre, Roberttel igazán jó párost alkotnak. A színészek egyébként egytől egyig zseniálisak. A felismerhetetlenségig elmaszkírozott Colin Farell Pingvin szerepében kiváló. Rébuszt Paul Dano alakítja, aki valami hihetetlen. Aki ismeri Dano munkásságát, az tudja, hogy olyan külsővel és mimikával rendelkezik, ami nagyon jól passzol a pszichopata karakterek megformálásához, és ez most sincs másképp. Nagyon beteg karakter, aki minden jelenetében baljós, és teszi ezt úgy, hogy a mozi túlnyomó többségében csak maszkban láthatjuk, ezért csak a hangjával s a szemével tudott játszani, ám ezt is kiválóan lehozta.

Batman
Paul Dano, mint Edward Nashton/Riddler. Kredit: © 2021 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Aki viszont egyértelműen a mozi csillaga, az Robert Pattinson. Bruce Wayneként és Batmanként is hibátlan a csávó. Bruceként nagyon jól átadja a meggyötört, útját kereső fiatal férfit, aki gyakorlatilag az életét tette fel a gothami ártatlanok megmentésére. Batmanként pedig iszonyat menő, rideg jelenléte van, és a jelmez is az egyik legjobb, amit eddig vászonra vittek.

A mozi végig megteremt egy nagyon sötét, baljós atmoszférát, ehhez pedig jócskán hozzátesz a fakó színekkel operáló fényképezés, illetve Michael Giacchino fantasztikus zenei témái.

Negatívumot eddig nem mondtam, és az az igazság, hogy nem is nagyon tudok. Amit valószínűleg sokan kifogásolnak majd, az a hosszúsága, hiszen nagyjából 2 óra 45 perc a tiszta játékidő, de egyáltalán nem érződött annyinak. A story teljesen kitölti azt.

Az új Batman véleményem szerint a valaha készült egyik, hanem a legjobb Batman film. Kár összehasonlítgatni őket, hiszen mindegyik más módon fogta meg ezt a karaktert, ám amit Matt Reeves most alkotott, az egyértelműen instant klasszikus lett. Nagyon finom, határozott történetvezetés, egészen zseniális látványvilággal. Batman pont úgy van ábrázolva, amilyennek lennie kell, és Gotham City is pontosan olyan sötét, piszkos és korrupt, amilyennek azt a képregényekben megálmodták.

Egy önálló, ízig -vérig Batman film, aminek egészen biztos, hogy lesz folytatása, és erre a film végi események is bizonyítékul szolgálhatnak. Szóval minden Batman rajongónak azt ajánlom, hogy a lehető leghamarabb tekintse meg moziban, ugyanis ezt a filmet vászonra teremtették.

Batman kritika thumbnail pontozó
Batman (The Batman-2022)
Összességében
Az új Batman minden szempontból kiváló, Matt Reeves érezhetően a szívén hordozta a projektet. Egyértelműen új klasszikus született és egyben talán a legjobb Batman-film is.
Rendezés
10
Színészi alakítás
10
Forgatókönyv
10
Fényképezés
10
Filmzene/Hang/Effektek
10
10
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.