hétfő, április 15, 2024

Trending

Hasonlóak

Ajánló: Tulipánláz (Tulip Fever – 2017)

Magyar cím: Tulipánláz
Eredeti cím: Tulip Fever
Műfaj: romantikus történelmi dráma
Gyártás éve: 2017
Szereplők: Alicia VikanderDane DeHaan, Jack O’ConnellZach GalifianakisJudi Dench, Christoph WaltzHolliday GraingerMatthew Morrison, Cara Delevingne
Rendező: Justin Chadwick
Forgatókönyvíró: Tom Stoppard
Játékidő: 107 perc
Magyarországi mozipremier2017. ‪szeptember 28.
Magyarországi moziforgalmazó: Fórum Hungary
Korhatár: 16+
Szinkronos előzetes:

https://www.youtube.com/watch?v=oM4ba8hNeBk

A 17. századi Hollandiát magával ragadó tulipán őrület közepette az árva Sophia (Alicia Vikander) boldogtalanságot ígérő kényszerfrigyre lép Amszterdam egyik leggazdagabb „vén kecskéjével” (Christoph Waltz). Cornelis Sandvoort, hogy fiatal neje szépségét és saját hiúságát megörökítse, megbízza Jan van Loos-t (Dane DeHaan), hogy készítsen portrét kettejükről. Nem kell sok idő, és a két fiatal egymásba szeret. A Sandvoort háta mögött folytatott viszony egyre veszélyesebbé válik, ezért Sophia és Jan úgy dönt, hogy a tulipánláz kockázatos hullámait meglovagolva próbálnak akkora vagyonra szert tenni, amiből elmenekülhetnek a gazdag kereskedő messzire érő kezei elől.

Deborah Moggach 1999-es regényét először 2004-ben próbálták filmvászonra vinni, ám akkor az Egyesült Királyság hirtelen módosuló adótörvénye miatt szüneteltetni kellett a gyártást. Egészen mostanáig, mikor is a The WeinsteinCompany úgy döntött, feltámasztja a projektet. Az írónő mellett a Szerelmes Shakespeare-ért egyszer már Oscar díjat is nyert Tom Stoppard dolgozott most a forgatókönyvön, a rendezői széket pedig az a Justin Chadwick foglalta el, akinek szintén akadt már dolga történelmi romantikus filmmel – a kevésbé sikeres A másik Boleyn lánnyal.

A Jude Law, Keira Knightley és Jim Broadbent fémjelezte eredeti színészgárda időközben fiatalításra szorult. Megérkezett a Valerianként kevésbé helytálló, de többre érdemes Dane DeHaan, a több történelmi filmben is tündöklő, folyvást felívelő csillagú Alicia Vikander és a mindig gonosz Christoph Waltz. Ezt a felállást egészíti ki a Szerelmes Shakespeare-ért szintén Oscarral jutalmazott Judi Dench, a Borgiákból emlékezetes Holliday Grainger és még legalább fél tucat remek színész.

Látszólag tehát minden csillag a helyén áll egy kiváló kosztümös filmhez. A tulipán őrület a holland történelem egy igazán lebilincselő momentuma, és az előzetes alapján a látvány is méltó lesz a nagy holland festményekhez. Mi az, amin elbukhat a Tulipánláz? A történet nem túl bonyolult, és a csupasz karakterek mellett túl sok klisé lehetőségét is magában rejti, ami együtt már megárt az egészségnek. Az előzetes pedig több olyan szereplőt is bedob, akik csak állnak és néznek, félő, hogy pont oly jelentéktelenek lesznek a filmben, mint az előzetesben.

A film szeptember 28-tól tekinthető meg a hazai mozikban!Tulipánláz
Vélemény
A festői látvány és a kosztümös filmek veteránjainak számító nevek ellenére a Tulipánláz legalább olyan kockázatos vállalkozás, mint 1634-ben hagymával üzletelni Amszterdamban.
Pozitívumok
Negatívumok
50
Ennyire ajánljuk