péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Bohém műgyűjtő

Marguerite „Peggy” Guggenheim (1898-1979) a modern művészet leghíresebb gyűjtője és pártolója volt. Örökségét apjától, Benjamin Guggenheimtől örökölte, aki a Titanicon vesztette életét. 2,5 millió dolláról van szó, ami mai számokat nézve nagyjából 36,9 millió dollárt jelentett akkor. A pénzzel és a személyiséggel, amit örökölt, jelentős befolyást gyakorolt a modern művészetre és a világra. Nem véletlenül, hiszen ha figyelembe vesszük a kort, egyedülállónak számított mint női műgyűjtő. De fontos szerepet töltött be sok más téren is. Példának okáért, ha ő nincs, ma nem biztos, hogy úgy ismernénk Jackson Pollockot, mint most, mivel Peggy fedezte fel az 1940-es években. Az sem volt másodlagos, hogy a kor fontosabb művész férfijai számára is meghatározó volt a jelensége, példának okáért Samuel Beckett, vagy második férje, Max Ernst is jól szórakozott a társaságában. Tagadhatatlan, hogy volt valami különleges és megkapó Marguerite Guggenheimben. Ezt bizonyítja az is, hogy 1948-ban Velencébe költözött, ahol megvette a Palazzo Venier dei Leoni-t és berendezte végleges otthonának. A palota ma is őrzi a nevét, illetve a világ egyik fundamentális gyűjteményét. A kollekcióban található Kandinszkij, Klee, Picasso, Chagall, Miró, Modigliani, Dalí, Ernst.

Bohém műgyűjtő
Forrás: dw.com

A híres nő életpályáját bemutató dokumentumfilm – A művészet megszállottja – fő irányadója Jacqueline B. Weld életrajzi bestsellere volt, akinek Peggy élete utolsó interjúit adta. A felvételeket sokáig elveszettnek hitték, ám több évtized után végre ebben a filmben napvilágra kerülnek. A forgalmazó szerint a bohém műgyűjtő élettörténete nemcsak egyszerűen egy száraz biográfia, hanem egy szinopszisa is a 20. századi művészettörténetnek. Így a nézők nemcsak egy érdekes nő életét ismerhetik meg a moziban, de kikupálódhatnak történelemből és a modern művészetekből. A hitelesség érdekében pedig számos szakértő, pályatárs és híresség is szerepel a filmben, aki valamilyen módon kapcsolódhat Peggy életéhez, karrierjéhez.

A díjnyertes portréfilm premierje a New York-i Tribeca Filmfesztiválon volt 2015-ben, Lisa Immordino Vreeland rendezésében. Október 8-tól itthon is látható a film a mozikban.

Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.