hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: 2019-es Oscar jelölt filmek

Hétfő hajnalra már tudni fogjuk, hogy idén kik nyerték el a filmes szakma legrangosabb díjait. Mi pedig kapva kaptunk az alkalmon és még a díjkiosztó előtt rangsoroltuk azt a nyolc alkotást, amit 2019-ben az Akadémia a legjobb film díjára jelölt. A sorrend az IMDb, a Metacritic, a Rotten Tomatoes és a saját Filmsomniás értékeléseink átlagából állt össze. És ti melyik filmet tartjátok a legnagyobb esélyesnek?

8. Alelnök

Ezt írtuk róla: Az Alelnök túlmutat egy átlagos politikai történeten, mert amellett, hogy megpróbálja hűen visszaadni az eseményeket, nem fél megnevettetni a nézőit. Emiatt a politika iránt kevésbé érdeklődő néző számára is élvezetes két órát nyújt.

Érdekesség: Christian Bale és az általa megformált Dick Cheney is ugyanazon a napon, vagyis január 30-án született.

IMDb: 7.2 / Rotten Tomatoes: 66% / Metacritic: 61 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 68.5%

7. Bohém rapszódia

Ezt írtuk róla: A Bohém rapszódia egy 134 perces, monumentális, nosztalgia túra, érzelmi hullámvasutakkal, amely méltó szobrot állít Freddie Mercurynak, Rami Malek alakításában. Queen rajongóknak és nem Queen rajongóknak is egyaránt kihagyhatatlan.

Érdekesség: Rami Malek műfogsort használt a forgatás során, hogy így még jobban hasonlítson Freddie Mercury-ra. A forgatás végeztével egyfajta mementóként ezek közül egyet megtartott magának és aranyba foglaltatta.

IMDb: 8.1 / Rotten Tomatoes: 61% / Metacritic: 49 / Filmsomnia: 95% / Összesen: 71.5%

6. Zöld könyv – Útmutató az élethez

Ezt írtuk róla: A Zöld könyv – Útmutató az élethez egy gyönyörű és megható, olykor megrendítő és olykor felemelő, de mindenképpen elgondolkodtató film a barátságról. Akinek tetszett és szereti az Életrevalókat annak ez is kötelező darab!

Érdekesség: A rendező, Peter Farrelly-nek ez volt az első dráma műfajú filmje, előtte szinte csak vígjátékokat forgatott. Ezért az egyik főszereplő, Mahershala Ali így jellemezte őt: “Egy elsőfilmes, 25 év tapasztalattal a háta mögött.”

IMDb: 8.3 / Rotten Tomatoes: 94% / Metacritic: 69 / Filmsomnia: 85% / Összesen: 83%

5. Fekete Párduc

Ezt írtuk róla: Ryan Coogler rendező, aki egyébként a forgatókönyv írásban is részt vett nagyon jó munkát végzett. A film nagyon feszes, hangulatos és dinamikus lett. Jól van balanszolva a humor, akció, dráma szentháromság és a film soha nem ül le. Ehhez hozzájárul a fantasztikus zene is, ami többnyire modernizált törzsi zene, valamint Kendrick Lamar a filmhez írt dalai. A harcok jól koreografáltak és igazán látványosak.

Érdekesség: A Fekete Párduc az első olyan szuperhős film, amit Oscar-díjra jelöltek “Legjobb film” kategóriában.

IMDb: 7.4 / Rotten Tomatoes: 97% / Metacritic: 88 / Filmsomnia:  90%/ Összesen: 87%

4. Csuklyások: BlacKkKlansman

Ezt írtuk róla: A Csuklyások – BlacKkKlansman egy borzasztóan, fájdalmasan aktuális és releváns alkotás, amely eszméletlenül napi kérdéseket taglal, mindezt úgy, hogy kiválóan vegyíti a humort és a komolyságot. Spike Lee újra nyeregben, remekek a színészi alakítások, és ugyan lehetne egy kicsit rövidebb, de ez nem tartja vissza attól, hogy bemásszon a néző bőre alá, aki sokkban távozhat a moziból.

Érdekesség: A vágó, Barry Alexander Brown szerint egyáltalán nem vágtak ki jeleneteket a filmből, ami igazi ritkaságnak számít.

IMDb: 7.5 / Rotten Tomatoes: 96% / Metacritic: 83 / Filmsomnia:  95%/ Összesen: 87%

3. Csillag születik

Ezt írtuk róla: A film összességében véleményem szerint siker. Ami engem igazából egész film alatt elvarázsolt, azok az elképesztően jól összedobott zenék, Gaga egyszerű, de annál egyedibb és határozott karaktere, ami a filmben átalakul a sminkek, jelmezek és a hajkreációknak köszönhetően. A fentieket összevetve, számomra egy hatalmas kaland volt az egész film, minden percében úsztam az árral. Meglepetésként ért és kellemesen csalódtam, hogy Cooper a saját hangján énekelt, Gaga pedig hozta a tőle elvárt énekesi szintet, tehetsége azonban a színészi pályán is megmutatkozott.

Érdekesség: Ahogy Jack karaktere, úgy a valóságban Bradley Cooper is alkohol és drogproblémákkal küzdött.

IMDb: 7.9 / Rotten Tomatoes: 90% / Metacritic: 88 / Filmsomnia:  95%/ Összesen: 88%

2. Roma

Egyértelműen a Netflix, Roma című filmje az idei Oscar legnagyobb esélyese. Az Alfonso Cuarón által rendezett alkotásért egész egyszerűen oda voltak a kritikusok és számos igen fontos filmfesztiválról is fődíjakkal távozott. Legtöbben a film fényképezését és tökéletes, de ugyanakkor visszafogott történetvezetését dicsérték.

Érdekesség: Alfonso Cuarón már 2006 óta, vagyis csaknem 13 éve el akarta készíteni ezt a filmet.

IMDb: 7.9 / Rotten Tomatoes: 96% / Metacritic: 96 / Filmsomnia:  – / Összesen: 90%

1. A kedvenc

Ezt írtuk róla: A kedvenc tragikomikus megjelenítése egy olyan világnak, ahol az életek és sorsok csupán bábok, a politika pedig egy játék, ahol a dekadens fényűzés és a személyes indíték az alapja mindennek. Egy fantasztikus alkotás, amelyet precizitása, szakmai profizmusa, és mindenek felett a három központi színésznő lehengerlő alakítása teszi az év egyik legjobb filmjévé.

Érdekesség: A Oscar-díjra is jelölt Olivia Colman közel 20 kiló plusz súlyt szedett fel magára a szerep kedvéért.

IMDb: 7.8 / Rotten Tomatoes: 94% / Metacritic: 90 / Filmsomnia:  100%/ Összesen: 90.5%

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/