szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: Transformers-filmek a legrosszabbtól a legjobbig

A Bontonfilm Magyarország forgalmazásában ma jelent meg DVD-n, Blu-ray-en és 4K-ban a 2007-ben útjára indított Transformers franchise reboot-jaként is felfogható ŰrDondó című film. Ez pedig remek alkalmat nyújtott számunkra ahhoz, hogy számot vessünk a sorozat eddigi epizódjairól és az IMDb, a Rotten Tomatoes, a Metacritic és a saját értékeléseink alapján rangsorba állítsuk azokat.

6. Transformers: Az utolsó lovag (2017)

Aki jegyet vált egy Transformers filmre az nagyjaból tudja mire számíthat. Kidolgozott forgatókönyvre tehát az Utolsó lovag esetében sem, az a kevéske történet, ami mégis akad, az ezer sebből vérzik. A széria ötödik felvonása ezek alapján, mindent összevetve semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint a Transformers franchise eddigi részei. Két és fél órás látvány show, amiben egy percig sem szabad logikát vagy értelmet keresni, csak hátra dőlni, kikapcsolni az agyunkat és élvezni ahogy az óriás robotok lezúzzák egymást.

Érdekesség: 217 millió dolláros költségvetésével ez az eddigi legdrágább Transformers film.

IMDb: 5.2 / Rotten Tomatoes: 16% / Metacritic: 27 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 40%

5. Transformers: A hihalás kora (2014)

A Kihalás kora véleményem szerint a széria legrosszabbja. Tulajdonképpen a készítőknek sikerült mindent belepakolniuk, amit a kritikusok és rajongók valaha negatívumként megfogalmaztak a sorozattal szemben. Mark Wahlberg és a lányát felcsípni akaró Jack Reynor farokméregetése pedig a 165 perces játékidő nagyjából negyedénél kezd kínossá válni. A megszokott látványos robot bunyókon kívül, az utolsó etapban megjelenő Dinobotok említhetőek meg pozitívumként, de sajnos nem töltenek elég időt a vásznon ahhoz, hogy menteni tudják az alkotást.

Érdekesség: Cade Yeager szerepét eredetileg Dwayne Johnsonnak ajánlották fel, de nem tudta elvállani a Herkules című film munkálatai miatt.

IMDb: 5.7 / Rotten Tomatoes: 18% / Metacritic: 31 / Filmsomnia: 60% / Összesen: 42%

4. Transformers: A bukottak bosszúja (2009)

A legtöbben talán ezt a részt tartják a legrosszabbnak, de szerintem ez koránt sincs így. Tény, hogy az első rész színvonalától messze elmaradt és tulajdonképpen ezzel meg is indult a széria lejtmenete, de összességében nálam ez a film még a bőven fogyasztható és szórakoztató kategóriába esik. Igaz a történet faék egyszerűségű, és végzetes hiba volt a Shia LaBeouf által alakított Sam szüleinek nagyobb szerepet adni, mert messze ők a legirritálóbbak ebben a felvonásban, de ezt leszámítva sikerült néhány jó poént is beleszőni a történetbe és a karakterek egy része is szerethető maradt. A látvány pedig természetesen pazar.

Érdekesség: Az animációs Transformers film 25. évforulóján mutatták be az Egyesült Államokban.

IMDb: 6.0 / Rotten Tomatoes: 19% / Metacritic: 35 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 46%

3. Transformers 3. (2011)

A második részt követően némi reménysugarat adott a rajongók számára ez a rész. Persze a Transformers 3 sem világmegváltó történetéről és csavarjairól ismeretes, de a széria java részéhez képest egész kerekre sikerült. A 3D-s kamerákkal felvett akciójelenteknek köszönhetően pedig a kép is kevésbbé rángatózik, mint az ezt megelőző két részben. Az utolsó egy órában lezajló városrombolás, techdemóként még a mai napig megállja a helyét. Sőt, meg merem kockáztatni, hogy ez a széria leglátványosabb jelenetsora.

Érdekesség:  Megan Fox egy interjúban Michael Bay-t Hitlerhez hasonlította, amin nem is a rendező, hanem inkább Steven Spielberg producer akadt ki, ezért kellett Foxnak távoznia a produkciótól.

IMDb: 6.3 / Rotten Tomatoes: 35% / Metacritic: 42 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 52.5%

2. Transformers (2007)

A franchise indító darabja még nem csak az esztelen rombolásra és gagyi egysorosokra építkezett. A karakterek sem voltak teljesen egysíkúak és, ami a legfontosabb, hogy volt lelke a produkciónak. Az akciók összességében jól rendezettek, a poénok is ülnek és a főszereplő Shia LaBeouf sem volt halál idegesítő. Épp ezért sajnálatos, hogy a rendező, Michael Bay és a stúdió nem ezen az úton haladt tovább a későbbiekben. De, a tavaly bemutatásra került ŰrDongó szerencsére ismét jó irányba terelte a franchise-t.

Érdekesség: Tyrese Gibson fizetett a készítőknek azért, hogy szerepet kapjon a filmben.

IMDb: 7.1 / Rotten Tomatoes: 58% / Metacritic: 61 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 66%

1. ŰrDongó (2018)

A Transformers filmek jellemző sajátossága mindig is látványvilága volt, az Űrdongó pedig folytatja a hagyományt, ámbár más megközelítéssel. A helyzetkomikumok az Autobot hatalmas mivoltából és kissé együgyű viselkedéséből fakadnak, illetve autóvá történő átalakulásából, amit humorosan valósítottak meg az alkotók. Emellett a nem túl nagy számban, de hatékonyan alkalmazott akciójelenetek sokkal testközelibbek, a gépek pedig egymásnak nekifeszülve inkább közelharcot vívnak, elengedve Michael Bay túlontúl gyakran alkalmazott pirotechnikáit. Az akció így átlátható és követhető, és sokkal zsigeribbé válik.

Érdekesség: 102 és 128 millió dollár közé tehető költségvetésével messze ez a legolcsóbb Transformers film.

IMDb: 6.9 / Rotten Tomatoes: 92% / Metacritic: 66 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 74%

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/