szombat, július 20, 2024

Trending

Hasonlóak

TOP 10: 2018 legtöbb bevételt termelő filmjei

10. Legendás állatok – Grindelwald bűntettei

Két évvel ezelőtt a Harry Potter franchise első spinoff filmje, a Legendás állatok és megfigyelésük meglepően sikeres lett. Ebből kifolyólag a stúdió joggal gondolta, hogy a folytatás simán túltesz majd azon. De számításaik nem teljesen úgy alakultak, ahogy azt tervezték. A Grindelwald bűntettei ugyanis vegyes fogadatásban részesült és ez a bevételeken is meglátszott, hiszen összességében csaknem 200 millió dollárral teljesítette alul elődjét.

Költségvetés: 200 millió dollár
Amerikai bevétel: 156 millió dollár
Összbevétel: 627,5 millió dollár

9. Bohém rapszódia

A Queen zenéje örök! Ezt bizonyítja a frontember, Freddie Mercury és a zenekar többi tagjának történetét feldolgozó életrajzi film nem várt sikere is. Persze tudtuk előre, hogy szép summát fog összeszedni a Bryan Singer rendezésében készült alkotás, de arra legvadabb álmainkban sem gondoltunk volna, hogy blockbuster-eket megszégyenítő végösszeggel zárja majd pályafutását.

Költségvetés: 52 millió dollár
Amerikai bevétel: 189 millió dollár
Összbevétel: 702,5 millió dollár

8. Deadpool 2.

A Deadpool első részének nem várt sikerén felbuzdulva a stúdió azonnal belevágott a folytatás előkészületeibe. A büdzsé a kétszeresére emelkedett, ami látványosabb és összességében talán jobb filmet is eredményezett. A nézők is imádták a nagyszájú szuperhős újabb kalandját, de úgy tűnik nem annyira, mint az elsőt. A Deadpool 2 ezért végül 50 millióval kevesebb pénzt hozott a konyhára, mint elődje. Persze így sem panaszkodhatnak a készítők.

Költségvetés: 110 millió dollár
Amerikai bevétel: 324 millió dollár
Összbevétel: 736 millió dollár

7.  Aquaman

Az Aquaman estében korai lenne még végösszegről beszélni, hiszen mindössze csak két hete mutatták be, de mivel a lista a 2018-as eredményeken alapul és nem látunk a jövőbe sem, így a legfrissebb információkat veszük figyelembe. És bizony az, amit a DC univerzum hatodik filmje véghez vitt ez idő alatt az már most olyan emberfeletti teljesítmény, amire talán még a stúdió sem számított. Pár héten belül pedig az is könnyen elképzelhető lesz, hogy a DC univerzum legtöbb bevétellel rendelkező felvonása legyen, ezzel megelőzve a Batman Superman ellen című filmet.

Költségvetés: 180 millió dollár
Amerikai bevétel: 324 millió dollár
Összbevétel: 749 millió dollár

6. Mission: Impossible – Utóhatás

Kevés olyan franchise-t tudnék felsorolni, ami részről részre nem csak bevételbeli, de minőségbeli emelkedést is fel tud mutatni. A Mission: Impossible viszont egyértelműen ebbe a táborba tartozik, ezt bizonyítja a sorban hetedik epizód, az Utóhatás sikere is, amely nem csak a széria legtöbb bevételt termelő darabja, de az utóbbi évtized egyik legjobb akció filmje is lett egyben.

Költségvetés: 178 millió dollár
Amerikai bevétel: 220 millió dollár
Összbevétel: 791 millió dollár

5. Venom

A Venom-ról bemutatója előtt nagyon nehéz lett volna megjósolni, hogy mekkora siker, vagy épp mekkora bukás lehet belőle. Elviekben a stúdió korhatáros filmet szeretett volna, de végül nem sokkal a premiert megelőzően visszahátráltak ettől a tervüktől, ami után sok rajongó bojkottal fenyegetőzött. Nem tudjuk, hogy ezt végül betartották-e, de valószínűleg nem, legalábbis a közel 900 millió dolláros bevétel ezt bizonyítja. Pedig a kritikusok nem voltak túl jó véleménnyel róla. A Sony “Pókember nélküli Pókember” univerzuma tehát komoly pénztermelő lehet a jövőben.

Költségvetés: 100 millió dollár
Amerikai bevétel: 213 millió dollár
Összbevétel: 855 millió dollár

4. A hihetetlen család 2.

A Pixar az utóbbi években az eredeti ötletek mellett elkezdett folytatásokat és előzményfilmeket is készíteni. Ezek minősége ugyan eléggé hullámzóra sikeredett, de a pénztáraknál midegyikük kiemelkedően jól teljesített. Sőt a Toy Story 3-nak, valamint a Szenilla nyomábannak sikerült átlépnie az egymilliárd dolláros bevételi álomhatárt is. A Hihetetlen család folytatásának pedig még rajtuk is túltennie idén és 1,2 milliárdos világszintű bevetelével a Pixar stúdió legsikeresebb alkotása lett.

Költségvetés: 200 millió dollár
Amerikai bevétel: 608 millió dollár
Összbevétel: 1,2 milliárd dollár

3. Jurassic World: Bukott birodalom

A “Jurassic” franchise 25 éve töretlen sikerrel fut. Steven Spielberg klasszikusa idén már negyedik folytatását kapta a Bukott birodalom személyében. A Jurassic World című felvonás 2015-ben elsőként lépte át az egymilliárdos küszöböt a sorozat történelmében. A Bukott birodalom pedig folytatta ezt a mintát, igaz, majd 300 millióval kevesebbett hozott a konyhára, mint közvetlen elődje. Természetesen ettől nem megy majd csődbe a Universal és a folytatás is készülőben…

Költségvetés: 170 millió dollár
Amerikai bevétel: 417 millió dollár
Összbevétel: 1,3 milliárd dollár

2. Fekete Párduc

Talán egyik Marvel film sem osztotta meg annyira a rajongókat és a mozinézőket annyira, mint a Fekete Párduc. Sokak szerint a stúdió legjobb alkotása és instant klasszikus, aminek több Oscar-díj is kijárna, míg mások szerint minden tekintetben túlértékelt és nem több egy átlag blockbusternél. Ez a megosztottság azonban egyáltalán nem mutatkozott a bevételeken és könnyen lett az év egyik legsikeresebb alkotása, sőt az amerikai bevételei még a Bosszúállókon is túltettek.

Költségvetés: 200 millió dollár
Amerikai bevétel: 700 millió dollár
Összbevétel: 1,34 milliárd dollár

1. Bosszúállók: Végtelen háború

Költségvetés: 321 millió dollár
Amerikai bevétel: 679 millió dollár
Összbevétel: 2,048 milliárd dollár

És az abszolút nyertes, amin valószínűleg senki sem lepődött meg. A Végtelen háborút tizennyolc, sikeresebbnél sikeresebb mozi előzte meg, így a rekord bevétel a Marvel-moziuniverzumán belül már a forgatás ideje alatt szinte borítékolható volt. És nem csak a stúdió, valamint az év legtöbb bevételével rendelkező alkotása lett a Végtelen háború, de a filmtörténelem harmadik legsikeresebbje is egyben, az Avatar és a Titanic után.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/