Dupla apokalipszis Hulk-kal

A Marvel Legendák tizedik számában két remek posztapokaliptikus Hulk-történetet olvashatunk.

Peter David neve nem ismeretlen a hazai képregényrajongók körében, számos kiadott története mellett a Kingpin kiadónál négy sorozata is fut. (A Hihetetlen Hulk, X-Faktor, Pókember 2099 és a most decemberben debütáló Marvel Kapitány.) A Marvel Legendák tizedik száma két történetet mutat be Hulk jövőjéről, és David munkáit ismerve garantált a magas élményfaktor.Elsőként a Tökéletlen Jövő két részét izgulhatjuk végig, ami kapcsolódik a Marvel+ éves Hulk-köteteihez, így a középpontban a zöld óriás egyszerre intelligens és erős változata köszön vissza a képkockákról (Professor Hulk). Száz évvel később a jövőben az emberiséget egy atomháború utáni kietlen Föld tartja fogva. A túlélők leszármazottjai főként a Maestro által létrehozott városban tömörülnek, igencsak rossz körülmények között. Az utcákat elárasztja a nyomor és a bűn, a véreskezű vezető horrorba illő rendőrsége pedig mindenhol ott van, egyszóval minden adott egy igazi disztópikus sztorihoz. 

Hulk
Forrás: Kingpin weboldal

A sci-fi vonalat erősítve kedvenc zöld behemótunk időutazás által kerül ebbe a környezetbe, és a kaland megszervezéséért Rick Jones unokája, Janis felel. A történetről ennél többet nem szívesen árulnék el, mert erősen spoileres lenne, de megkapunk minden elemet, ami miatt Peter David írásait szeretjük. A rajzok George Peréz munkái, akivel itthon a Végtelen Hatalom, a Jurassic Park vagy a Superman & Batman oldalain találkozhattunk, és igencsak mutatós munkát végzett.

Hulk
Forrás: Kingpin weboldal

A második történet a The End szériából származik, ami mindig egy adott karakter utolsó napjait meséli el. (Korábban magyarul a 18+-os Megtorló kötetben találkozhattunk ilyen kiadvánnyal.) Hulk ezúttal is egy atomkatasztrófa túlélője, de a Tökéletlen Jövővel ellentétben itt nem maradtak túlélők, csak a romok és a kietlen pusztaságok. Könnyen gondolhatnánk, hogy egy egyszereplős (esetleg kettő?) szuperhős képregény baromi unalmas lehet, de Bruce Banner drámája végig érdekfeszítő marad, a frappáns befejezés pedig itt sem marad el. Dale Keown munkái leginkább a már említett, éves megjelenésű Hulk-sorozatból lehetnek ismerősek és igencsak jól áll a rajzainak a modernebb színhasználat a 90-es évek jellegzetes atmoszférájához képest.

Ugyan Hulk soha nem tartozott a kedvenc szuperhőseim közé, de ez a két történet mélyen belopta magát a szívembe, messze a legjobbak, amiket a karaktertől olvastam. A rajzok és a színek gyönyörűek, a borító pedig elég menő, úgyhogy akkor is érdemes vétel lehet a Marvel Legendák 10, ha nem gyűjti valaki a sorozatot.


Friss

Outer Range és Night Sky 1. évad kritika (Amazon Prime Video – 2022): Hasadékok az amerikai álom szövetén

A címben mindjárt két sorozatcím is szerepel, örömmel zavarom össze tehát az olvasót egy...

Tokyo Vice 1. évad kritika (2022): Bűnözés neonfényben

Ki lehet mondani, hogy a maffiáról közel mindent elmeséltek már. Mégis lehet újat mutatni,...

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...

Most jó Pókember rajongónak lenni: A 10 legjobb Pókember történet itthon

Előszedtük az idén hatvan éves Pókember legjobb -hazánkban megjelent- kalandjait az elmúlt húsz évből. Igencsak...

Villámkritikák 1 – Kingpin kiadó év eleji képregényszemle

Első Villámkritikák gyűjteményünkben az elmúlt időszak képregény terméséből szemezgetünk. Y: az utolsó férfi 17 (Kingpin...