Buffy a képregények réme

Minden generációban születik egy lány. Ő az egyetlen, aki fel tudja venni a harcot a vámpírokkal, a démonokkal és a sötétség erőivel. Ő a Vadász.

A 90-es évek egyik legsikeresebb és legmegújulóbb sorozata, a Buffy a vámpírok réme. Számos olyan elem jelent meg a sorozatban, amivel eddig nem sok esetben találkozhattak a nézők. A női szerepek előtérbe kerülésétől kezdve az első meleg pár bemutatásán át a fiatal felnőtt élet nagy kérdéseiig. Hét teljes évadon át tartott a sorozat, mellette egy kiegészítő sorozattal, az Angellel. Joss Whedon egy egészen új és nagy világot hozott létre, aminek a végét nem kevesen sajnálták. Ezért is jó, hogy a képregények világában a történet nem fejeződött be, sőt, folyamatosan megújul, ahogy magát a tv sorozatot is rebootolni szeretnék.Mégis mi a történet, ami kifejezetten sok embernek fontos és a külföldi egyetemeken még kurzusok is indulnak az 1997-ben induló horror kategóriába eső sorozatról? A vadász mindig egy tinédzser lány, aki megmenti a világot a démonoktól és a gonosztól. A vadász életét követjük végig, ahogy ezt az óriási felelősséget próbálja összeegyeztetni hétköznapi életével. Barátok, szerelem, veszteség és az iskola nehézségei metaforikusan és kézzel foghatóan is megjelennek mindenhol, amivel ez az abszurd, sokszor humoros horror életszerűvé és átélhetővé válik.

Buffy

Ez csak hét évadon át követhető a televízión keresztül, amit személy szerint nem tudok semmiféle kritikával illetni, mivel biztosan állíthatom, hogy az én eljövendő gyerekeim is ezen a sorozaton fognak felnőni. De véget ér egyszer és a hiányérzet megköveteli a képregény elolvasását, ami után mindenki ráébredhet, hogy kár lenne kihagyni ezt a képregénysorozatot. Pontosan ugyan annyi izgalom vagy még több várja az érdeklődőket a hetedik évad után és Josh Whedon nem fogy ki sem metaforáiból, sem a megfogható problémákból, ami az életben vár minket. Ez tizenkettő „évadon” keresztül tart, amíg Buffy és barátai nem csak belépnek a felnőtt élet rejtelmes világába, de meg is tanulják kezelni azt.Míg ez véget ért, a 2019-es év újdonságokat hozott magával, mivel a képregényt is rebootolták, közelebb hozva a mai fiatalsághoz a történetet. Ez önmagában egy nagyon jó ötlet, ha meg tudják jeleníteni ugyan azt a hangulatot, világot, amit anno a 90-es években, amivel a geek filmek és sorozatok pápájává vált. Ez összeségében a 2019-es kiadásban meg is történt. A szereplők teljesen máshogy jelennek meg. Buffy délutánonként gyorsétteremben dolgozik, Cordelia az idegesítő szereplő plázacicából igazi buzgó „stréberré” vált, Willow már az elejétől fogva felvállalja párját, Xander pedig sokkal mélyebb tartalmakat kapott, amik kimondásra is kerültek a sorozatban. A rajzolása közelebb áll a rajzfilmekhez, mint a képregényekhez, de visszahozza a korábbi sorozatok világát a változtatások ellenére is.

Buffy

Természetesen meg van a maga hibája és a maga szépsége ennek az újra induló sorozatnak, de kiváló lehetőségek rejlenek a történetben, amik sok-sok fiatal számára jelenthetnek újra egy menedéket és egy különleges világot, ahol tanulhatnak és megérthetnek dolgokat saját magukról és a világról. Az új rebootolt képregénysorozatot Jordie Bellaire írta és idén még legalább három rész várható a sorozatból, ha nem számoljuk a mini sorozatokat és egyéb spin offokat.

Ezzel az új és egyben régi sorozattal egyszerre lépünk be a jól ismert, szeretett világunkba, amíg egy új, színes és modern, felpörgött világot találunk minden lapon. Kár lenne kihagyni ezt a sorozatot, és sosem késő becsatlakozni öreg motorosoknak és újaknak. A Scooby gang sosem elég nagy, mindenki számára van hely, akkor is, ha a régi és akkor is, ha az új világ kis családjába szeretne az olvasó belecsöppeni.


Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.

Hasonlóak

Megérkezett a Tökéletes Pókember! (Hihetetlen Pókember #54, 2020 – Kingpin)

Elérkeztünk az idei év utolsó Hihetetlen Pókember számához, ami nemcsak a The Amazing Spider-Man...

Dupla apokalipszis Hulk-kal

Peter David neve nem ismeretlen a hazai képregényrajongók körében, számos kiadott története mellett a...

Klasszikus Hulk a negyedik Marvel Albumokban

„Bájos.” Általában ez a szó jut először eszembe, amikor egy-egy klasszikus képregénytörténet akad a...