szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Harry Potter Mozinap #1: Bölcsek köve [Élménybeszámoló]

2018. december 8-án lezajlott a Harry Potter Mozinap #1: Bölcsek köve névre keresztelt rendezvény, amely, ahogy a neve is mutatja, a 2001-ben megjelent, Harry Potter és a Bölcsek köve című, mára klasszikussá vált fantasy film köré épült. A rajongói kezdeményezésnek a budapesti Pólus Mozi 5-ös és 6-os terme adott helyet. Amikor egy ilyen rég bemutatott alkotást nézhetünk meg újra a mozikba akarva akaratlanul is előtör néhány emberből a kérdés, hogy: “Oké, de miért nem nézed meg otton?” Az nCore-on fent van 4K-ban.” A mai rendezvény pedig rámutatott arra, hogy ezen kérdések ellenére is van igény az ilyen újra bemutatókra. Ezt bizonyította az is, hogy már a reggel 9 órára beharangozott kapunyitás előtt kígyózó sorok álltak a mozi bejáratánál. A sorbanállókat cosplayesek szórakoztatták, míg elértek a beengedő pontig. A beengedés a hely adottságai és a nem várt tömeg miatt kezdetben kissé lassan haladt, de a szervezők hamar úrrá lettek rajta. Itt egyébként legnagyobb meglepetésemre egy helyre szóló kis jegyet is kaptak a nézők, ezzel elkerülve a preferáltabb (értsd jobb) helyekért való, vérre menő küzdelmet. Ez egy remek ötlet volt véleményem szerint.
A beengedés után az 5-ös teremben kétszer is levetítettek egy, az első Harry Potter adaptációról szóló werkfilmet, ami nagy valószínűséggel a DVD/Blu-ray extrái közül került kiválasztásra, így az igazi fanatikusoknak nem feltétlenül nyújtott érdemi újdonságot, de a frissen, ebbe az univerzumba csöppent nézők rengeteg érdekességet tudhattak meg belőle. A 6-os teremben ezalatt folyamatos nyereményjáték sorsolás folyt tombola jelleggel és a rajongók rengeteg, a Harry Potter világához köthető tárgyak és édességek közül is kedvükre válogathattak. 11-kor pedig elérkeztünk a Szinkronszínész Kerekasztal elnevezésű eseményhez, ami talán a nap egyik legjobban várt programja volt, de sajnos kisebb csalódás lett a vége.

Ez persze nem a szervezők hibája és igazából a meghívott négy színésznek: Lippai László (Mógus professzor), Kassai Ilona (McGalagony professzor), Szabó Luca (Hermione), valamint Borbíró András (Malfoy) sem tudom hibaként felróni az abban az egy órában látottakat/hallottakat. Mégis az egész annyira furcsa volt. Legalábbis én azt vártam volna, hogy a meghívott vendégek, ha már egy Harry Potter rendezvényen vagyunk, akkor ennek a filmnek a szinkron hátteréről és annak elkészültéről osszanak meg kulisszatitkokat. Ezekről azonban szinte semmit nem tudtunk meg. Néhány színész a karakterek nevével sem volt teljesen tisztában, így a kérdésekre sem úgy és azt válaszolták, amit azt rajongóként elvártam volna. DE, mint mondtam haragudni nem tudok rájuk, mert alapjáraton viccesek, kedvesek és aranyosak voltak, a rajongók kérésére még idéztek is a filmekből, de összességében én több érdekességre számítottam volna tőlük.

Ezt követően pedig egy rövid szünet után végre elkezdődőtt a várva várt film, amiről külön cikkben már értekeztünk a mai napon. A rendezvényről még végszóként annyit, hogy a kisebb bakik és gyermekbetegségek ellenére hatalmas élmény volt 17 év után újra beülni gyermekkorom egyik legmeghatározóbb mozijára, úgyhogy remélem ebből hagyomány lesz és a további részek köré is szerveznek majd ilyen eseményeket. Én támogatnám!Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/