Boszorkányok, vámpírok és démonok is élnek közöttünk, de lehet, hogy nem sokáig? – A boszorkányok elveszett könyve 1. évad (A Discovery of Witches – 2018) kritika

Romantika, tudomány és varázslat ötvözése festői tájakkal, alkímiával és szenvedéllyel.

Talán azt hinnénk, hogy a természetfeletti romantikus történeteknek leáldozóban a csillaga, de akkor jön A boszorkányok elveszett könyve és tudjuk, hogy nem!

Deborah Harkness történész Mindenszentek-trilógiájának (All souls) 1. részéből a brit Sky One csatorna készített nyolcrészes minisorozatot az ausztrál Teresa Palmer (A varázslótanonc, Fegyvertelen katona) és az angol Matthew Goode (Downton Abbey, Kódjátszma) főszereplésével. Merész vállalkozás volt a majd’ 700 oldalas könyv képi megvalósítása, de bizonyos értelemben egyes jelenetek jobban sikerültek, mint a könyvben!

A boszorkányok elveszett könyve
A boszorkányok elveszett könyve: Matthew Goode, mint Matthew Clairmont és Teresa Palmer, mint Diana Bishop. / Kép: HBO

Diana Bishop (Teresa Palmer), az alkímia történetével foglalkozó fiatal történész és egyben boszorkány, tudományos pályát választott magának a boszorkányság helyett. Kutatásai során az oxfordi Bodley könyvtárban ráakad egy titokzatos, elveszettnek vélt könyvre, az Ashmole 782 névre hallgató kéziratra. Rajta kívül azonban más túlvilági lények, démonok és vámpírok is vágyják a könyvet, mert olyan titkokat sejtenek benne, amelyek meghatározóak lehetnek a teremtmények – azaz a nem-emberek – sorsára nézve. Azt is meg szeretnék tudni továbbá, hogy a boszorkány miként bukkanhatott erre a kivételes ritkaságra, amit évszázadok óta senki sem látott. A Diana körül gyülekező túlvilági teremtmények központi figurája egy ezerötszáz éves vámpír, Matthew Clairmont, aki mellesleg az oxfordi egyetem professzora és az Angol Tudományos Akadémia tagja. Ők ketten elhatározzák, hogy megfejtik az eltűnt kézirat titkát és hamarosan tiltott szerelem is szövődik közöttük, amelyet mások nem néznek jó szemmel…Az írónőt többször is érte az a vád, hogy túl hosszú leírásokat és történelmi kitekintést tartalmaznak művei, ám ezt a sorozatban sikeresen kiküszöbölték, hiszen az 50 perces epizódokba nem fért bele annyi történelmi kitekintés, mint a 700 oldalas regénybe. A sorozat első része 2011-ben jelent meg, amikor a piac telített volt a túlfűtött, nagyon romantikus vagy épp nagyon véres vámpírregényekkel, gondoljunk csak a Twilight és a True Blood térhódítására. Harkness történészként, valamint a mágia és okkultizmus kutatójaként – 1983 óta tanulmányozza a természetfelettit – regényeinek szilárd és valós alapot is biztosított a képzelet mellett: Ashmole 782-es kézirata, amely a történet egyik fő mozgatórugója, valóban létezik és már nagyon régóta elveszettként tekintenek rá.

A boszorkányok elveszett könyve
A boszorkányok elveszett könyve: Matthew Goode, mint Matthew Clairmont / Kép: HBO

A boszorkányok elveszett könyve jelenleg 80 százalék fölött áll a Rotten Tomatoes-on, és az IMDB-n is 8.1-es, előkelő pontszámot tudhat a magáénak, aminek én persze csak örülni tudok, mert nekem is nagyon tetszett, mindössze két nap alatt végignéztem. Bár a sorozatnak vannak hibái – néhol kapkodó, nem fejt ki egy-egy fontosabb eseményt, kihagy bizonyos (szerintem) fontos részeket vagy éppen egyes képi megvalósítás hagy némi kívánnivalót maga után –, mégis van benne valami, ami miatt beszippantja az embert és rabul is ejti. A hangulat, a sejtelmes ködfelhő, a vibráló energia Teresa és Matthew között, a történelem vagy a csodás tájak Oxfordtól Velencén át a New York-i Madisonig… Működik!

A készítők, szereplők és persze az írónő örömére már forog a harmadik évad, Az élet könyve adaptálása, a 2. évad pedig, melynek nagy része az 1590-es évekbe repít minket, január 8-tól látható az HBO GO-n, mely még több titokkal, történelemmel, szenvedéllyel és izgalommal párosul! 

Friss

Outer Range és Night Sky 1. évad kritika (Amazon Prime Video – 2022): Hasadékok az amerikai álom szövetén

A címben mindjárt két sorozatcím is szerepel, örömmel zavarom össze tehát az olvasót egy...

Tokyo Vice 1. évad kritika (2022): Bűnözés neonfényben

Ki lehet mondani, hogy a maffiáról közel mindent elmeséltek már. Mégis lehet újat mutatni,...

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

Outer Range és Night Sky 1. évad kritika (Amazon Prime Video – 2022): Hasadékok az amerikai álom szövetén

A címben mindjárt két sorozatcím is szerepel, örömmel zavarom össze tehát az olvasót egy...

Tokyo Vice 1. évad kritika (2022): Bűnözés neonfényben

Ki lehet mondani, hogy a maffiáról közel mindent elmeséltek már. Mégis lehet újat mutatni,...

Repülj vissza az ókori Rómába – Thermae Romae Novae 1. évad kritika (2022 – Netflix)

A Netflix manapság elég híres arról, hogy szinte ontja magából az animéket, a lehető...