Jól megmondom olasz módra: Mondd ki hangosan (Say It Loud/Cambio Tutto, HBO – 2020) kritika

Semmi új, de az szórakoztatóan

Az olasz filmvígjátékoknak van egy speciális aurája. Ez az aura szinte mindig túl hangos, heves, olyan „olaszos”. Azonban vannak olyan olasz filmek, melyek európaian olaszosak és nem olaszosan -olaszosak. Ez a film pont ilyen. Érződik benne Itália, de nem annyira, hogy akit zavar a harsányság, az kikapcsolja az első öt percben.

Mondd ki hangosan
Mondd ki hangosan / Kép: HBO

A történet nem egyedi, és talán pár százszor meg is filmesítették már: Adott egy ember, jelen esetben a 40 éves Giulia, aki a hátán viszi a környezetét, a családot, a kapcsolatát, a munkahelyét, a barátait, a várost, sőt, talán az egész világegyetemet. Mindezt egytelen zokszó nélkül. De a bent ragadt indulatok egy adott pillanatban (jelen esetben egy guru miatt) kiszabadulnak, és a főhős ezentúl már nem az, aki volt. Beszól, véleményt mond, kiáll magáért.

Ezt persze ezt el lehet mondani viccesen és nem viccesen is. Ez a kis olasz alkotás humorosan teszi. A történet kellemesen egysíkú, a szereplők megnyugtatóan egydimenziósak, de itt ez egyáltalán nem zavaró, mert az ilyen filmeket kakaó mellett, délutáni teasüteményt majszolva kell megnézni, kuncogni kell, ha vicceseket mondanak és felröhögni, ha még viccesebbet mondanak (erre azért nincs túl sok példa).

Mondd ki hangosan
Mondd ki hangosan / Kép: HBO

Mivel ez a film pontosan erre a célra készült, az égvilágon semmi kifogásolható nincs benne. Kellemes délutáni kuncogásra ad alkalmat, és ennek akár örülni is lehet ezekben a karanténes időkben.

 

Friss

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek című kiállításán jártunk

Olescher Tamás festő, népművelő emlék kiállítását a Műcsarnokban láthatjuk. A tárlat körülbelül harminc éves...

Repülj vissza az ókori Rómába – Thermae Romae Novae 1. évad kritika (2022 – Netflix)

A Netflix manapság elég híres arról, hogy szinte ontja magából az animéket, a lehető...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...

Egy kedvelt műfaj sótlan tálalása: Ördög a részletekben (The Little Things – 2021) kritika

https://www.youtube.com/watch?v=9nLP4sGsWuw&t=2s A kilencvenes években kétségtelenül a thriller műfaj reneszánszát tapasztalhatták meg a filmrajongók. Szinte egymást...