szerda, június 12, 2024

Trending

Hasonlóak

Alien 4: Feltámad a Halál (Alien: Resurrection – 1997) [Kritika]

Az Alien sorozat, időrendben legutolsó darabja, a Végső megoldás: Halál című film eseményei után 200 évvel folytatódik. Ellen Ripley (Sigourney Weaver) meghalt, de az Egyesült Rendszerek Hadserege sikeresen klónozta őt és vele együtt – egy – a hasában növekvő Xenomorph királynő embriót is. A hadsereg kutatás céljából tenyészteni szeretné az idegeneket, amihez csempészekkel szállíttatnak gazdatesteket a USM Auriga nevű kutatóűrhajó fedélzetére. A tenyésztés sikerrel zárul, de egy végzetes baleset következtében, az egyedek kiszabadulnak és az ott ragadt legénységre kezdenek el vadászni. Mindeközben a királynőben valami minden eddiginél vérszomjasabb ragadozó fejlődik.

Az Alien sorozat különös helyet foglal el a szívemben. Az első Alien film, amit láttam a Bolygó neve: Halál volt, körülbelül 12 évesen. TV-ből felvéve, piros karikával a jobb sarokban, ami arra volt hivatott, hogy a korombelieknek jelezze: ez a film nem neked való! Én mégis megnéztem, és milyen jól tettem. Imádtam minden egyes percét. Utána természetesen szép sorjában bepótoltam a sorozat többi részét is. Kezdve a klasszikus Nyolcadik utas: a Halállal, majd folytatva a sorozat legjobbjával a Bolygó neve: Halállal, a hányatott sorsú Végső megoldás: Halállal és végül az Alien franchise leggyengébb darabjával a Feltámad a Halállal.

Örök vita tárgya az Alien rajongók körében, hogy a harmadik, vagy a negyedik rész-e a rosszabb. Én személy szerint az utóbbira teszem a voksom, habár mind a két filmnek meg vannak a maga erősségei és gyengeségei. Ellenben míg a David Fincher által rendezett, harmadik rész bővített változata némiképp javított a film minőségén, addig a negyedik részről ez sajnos nem mondható el.

Az Alien 4 tökéletes példája annak, hogy Hollywoodban a pénz az úr. Sokaknak nem tetszett, az Alien 3 befejezése, de szerintem tökéletesen, nagy adag szimbolikával zárta le Ripley és az Alienek addigra már több évtizede húzódó kálváriáját. Ezt a kerek befejezést rúgta fel – az amúgy remek író és rendező – Josh Whedon, aki ez esetben a legötlettelenebb és legelcsépeltebb megoldással, a klónozással állt elő, csak azért, hogy a húzó karakternek számító Ellen Ripley visszatérhessen a halálból. Legalább ennyire megbocsájthatatlan továbbá a rettentően B kategóriás megvalósítás, valamint a förtelmes albínó Alien a fináléban. A film pozitívuma viszont, hogy nem spórol a vérrel és minden eddiginél részletesebben szemügyre vehetjük benne a lényeket és többet tudhatunk meg a viselkedésükről is, továbbá Ron Perlman nagyszájú karaktere is dicséretet érdemel.

 

Alien 4: Feltámad a Halál
Összességében
Az Alien 4: Feltámad a Halál egy közepes B-film, amit sokkal jobban élveztem volna, ha nem az Alien franchise részeként kerül bemutatásra, hanem egy különálló sci-fi-horrorként, mert helyenként földbe tiporja a Ridley Scott által teremtett világot, ahelyett, hogy tiszteletteljesen tovább bővítené azt.
Pozitívumok
Ron Perlman nagyszájú karaktere
Sok-sok Xenomorph
Negatívumok
Klónozás beemelése a történetbe
Albínó hibrid
55
Értékelés
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/