fbpx
30.9 C
Budapest
szombat, július 24, 2021
KezdőlapFilmKritikákÍgy neveld a sárkányodat 3. (How to Train Your Dragon: The Hidden...

Így neveld a sárkányodat 3. (How to Train Your Dragon: The Hidden World – 2019) [Kritika]

Kereken nyolc évvel ezelőtt indult útjára az Így neveld a sárkányodat széria, amely most elérkezett befejező epizódjához. Kezdetben talán senki sem hitte volna, hogy Credssida Cowell nagysikerű, több millió példányszámban eladott könyveit sikerül-e megfelelő módon átültetnie a DreamWorks-nek a nagyvászonra. Szerencsére azonban a stúdió átigazoltatta Dean DeBois-t (Lilo és Stitch – A csillagkutya) a Disneytől, aki kellő tisztelettel és odafigyeléssel nyúlt az alapanyaghoz. Olyannyira, hogy nem csak bevételi szempontból, de kritikailag is elismert mozikat tett le az asztalra, amiket többek között Golden Globe és Oscar-díjra is jelöltek “Legjobb animációs film” kategóriában. Éppen ezért magasak voltak az elvárások a trilógia és a hírek szerint a teljes Így neveld a sárkányodat széria záróepizódjával szemben, ami szerencsére most sem okozott csalódást…

A folytatás egy évvel az előző rész befejezése után veszi kezdetét, amikor is Hablaty – Astriddal az oldalán – már a falu bölcs főnöke, Fogatlan pedig a sárkányok bátor vezére. Az események beindítója az, hogy Hablaty és barátai megszöktetnek jó pár tucat sárkányt egy rablóbandától, akik ezután Hibbant sziget lakóira és azok “házi” állataira szabadítanak egy minden eddiginél körmönfontabb és ádázabb gonoszt, Mogor személyében, aki arra tette fel életét, hogy minden egyes sárkányt legyilkoljon, aki csak az útjába kerül. A helyzetet pedig az is tovább bonyolítja, hogy Fogatlan beleszeret egy Fényfúriába.
Bevallom a történet szempontjából nem mutat fel nagy újítást az Így neveled a sárkányod széria harmadik és egyben záróepizódja. Hiszen az első és a második felvonás is a “gyilkoljuk le a sárkányokat” vonalon haladt végig és ez most sincs másképp. Viszont annak ellenére, hogy ezt az alaptörténetet már láthattuk, mégis képesek voltak a készítők a vászon elé szegezni kicsivel több, mint másfél órára és ez annak volt köszönhető, hogy az eddig felépített világot és mitológiát ügyesen fűzték tovább és mélyítették el. A nyolc évvel ezelőtti első részben Hablaty még csak egy csetlő botló kisfiú volt, mostanra pedig azzal kell szembesülnie, hogy egy teljes nép biztonságáért és jólétéért felelős és ez láthatóan nagy teher számára. És ezt a film remekül ábrázolja is számunkra.

Egy kissé féltem és előzetesen túlságosan beleerőltetettnek tartottam a két sárkány szerelmi szálát, de a játékidő előrehaladtával rá kellett jönnöm, hogy nagyot tévedtem, sőt talán ez a szál volt az új film legnagyobb pozitívuma. Fogatlan és a Fényfúria lány románca ugyanis annyira aranyosan, giccsementesen és emberien volt megjelenítve, hogy az előtt csak emelni tudtam a nem létező kalapomat. Komolyan mondom az elmúlt évek romantikus alkotásainak 95%-a megirigyelhetné, azt amit ez a két animált lény, szavak nélkül megjelenített a vásznon. A mellékszereplők továbbra is remekek és a mozi legtöbb vicces jelente is hozzájuk köthető, de úgy éreztem mégsem kaptak elég szerepet az események alakulását illetően és ez leginkább Hablaty anyukájának karakterén volt tetten érhető.

További dicséret illeti még azonban a gyönyörűen animált tájakat is. Ezekkel egyébként az előző felvonásokban sem volt probléma, sőt! De, amilyen látványok most a szemünk elé tárultak, főleg a Titkos világ nevű helynek köszönhetően az valami egészen elképesztő és gyönyörű. És szerencsére nem csak új helyszínekkel, de több tucat új sárkány fajjal is megismerhettünk. A lezárás, az előzetes külföldi kritikákkal megegyezően véleményem szerint is tökéletesre sikerült, amivel ez a három film egy nagy kerek egész történetet alkot. Az utolsó 10-15 perc pedig olyan szívszaggató és megható, hogy azt a konkurens Pixar is simán megirigyelhetné. Garantálom, hogy szem nem marad majd szárazon.

[letsreviewuserrating postid=”14216″ id=”8345″ title=”Neked mennyire tetszett a film?” content_title=”Olvasói értékelés” image=”14240″ format=”1″ design=”1″ score_box=”off” skin=”2″][/letsreviewuserrating]

Hírdetés

KI NE HAGYD!