hétfő, április 15, 2024

Trending

Hasonlóak

Menekülés a kisvárosba: Virgin River 1. évad (Virgin River – 2019) sorozatkritika

Speciel Virgin River se ilyen hely. Észak-Kalifornia egyik eldugott csücskében, hegyektől, folyótól és erdőtől övezett istenhátamögött vagyunk, ahol gyenge a térerő, mindenki ismer mindenkit, a pletyka pedig gyorsabb, mint a helyi internethálózat.

Kapott némi hírverést a Netflix egyik romantikus sorozatának hamarosan érkező második évadja, így vettem egy nagyobb lendületet és megnéztem, mi fán terem manapság a kisvárosi lamúr a streamingre költözött délutáni idősávban. Az előzetest látva rögtön a McLeod lányai és a Szívek szállodája jutott eszembe, amivel nem lőttem nagyon mellé, a Virgin River első szériája zsánerét tekintve tipikusan a pöttöm, mindentől távol lévő kisvárosi életképet tárja elénk, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Maga a sztori egyéként adaptáció, Robyn Carr regénye alapján készült.

Virgin River
Kép: IMDb

A történet nem túl bonyolult, viszonylag egyenes vonalú, egyenletes haladással jutunk el a megkomponált első résztől a végkifejletig. Főhősünk, Mel (Alexandra Breckenridge – The Walking Dead) gondol egyet és maga mögött hagyja a Los Angeles-i forgatagot. Meglépi azt, amire titkon sokan vágynak, felrúgja addigi életét, munkáját, lakását, hogy lemenjen a térképről és meg se álljon a nyugati part legszéléig. Szakápolóként, bába képesítéssel a Virgin River-i doki mellé szegődik – azaz csak szegődne, mert Mullins, a morc gyógyász (Tim Matheson – Az elnök emberei) nem lelkesedik az ötletért, pláne amikor rögtön az első rész első perceiben sikeresen beszól neki az újdonsült kolléga.

Az első konfliktus máris adott, de Melnek nem ez az egyetlen dolog, amivel meg kell küzdenie a tíz rész alatt. Nem kalandvágyból utazott el ugyanis, hanem felejteni, ha úgy tetszik, menekült a problémái elől, melyekről az epizódok alatt fokozatosan tudhatunk meg egyre többet. Az új élet új helyzeteket is szül, ezek megoldásában fix pontként Jack (Martin Henderson – A kör, A Grace klinika), a háborús veterán lesz a segítségére, aki mindig akkor és ott jelenik meg, ahol és amikor csak kell. Kapcsolatuk az első pillanattól kezdve kölcsönös vonzalommal van átitatva, melyet a két szereplő terhelt múltja és gubancos jelenje nehezít.

Virgin River
Kép: IMDb

A történethez mesés látvány dukál. Az elképesztő tájképek szemet gyönyörködtetőek, a képi világ letisztult, az alkotók nem bántak szűkmarkúan a hegyekkel és a folyókkal. Az események döntő többségben Mel és Jack köré vannak felhalmozva, a legtöbb dolog velük történik, ugyanakkor a mellékszereplők is fontos karaktereket formálnak. Nem sorolnám fel mindet, mert akkor ez az írás sose érne véget, elég annyi, hogy a figurák lefedik a zsánerhez szükséges archetípusokat. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy ez a műfaj nem véletlenül lett több, hosszabb évadra kitalálva. A fentebb említett sorozatok – és az azokhoz hasonlóak – többnyire sok-sok idény alatt mutatták be a helyszíneket és a karaktereket (valóban bemutatták!), több volt a kacifántos esemény és nagyobb jelentősége volt egy-egy történésnek. A Virgin River esetében pont ezt hiányolom.Itt van pl. Hope, az ápolói hirdetést feladó polgármester (Annette O’Toole – Smallville) esete. Annyit kavar, hogy közben elfelejti, hogy ő a város irányítója, a néző is csak azért fogja tudni, mert átlag részenként egyszer elhangzik ez az információ. A karakterek, bár szerethetők, lehet velük azonosulni is, történetük még sincs rendesen kidolgozva, sokszor volt hiányérzetem. A figurák nagy részének idejét elviszi a rájuk szabott konfliktus, emiatt az egész történet kicsit távoli marad. Mármint annak, aki nem elégszik meg a két főszereplő románcának alakulásával. Ami egyébként tisztességesen meg van írva, így túl sok kritikával nem illethetem a sorozatot. Talán csak a helyenként hihetetlenül gyatra felirat miatt… aki tud angolul, az csak fél szemmel nézze, néhol olyan félrefordítások vannak benne, hogy a fal adja a másikat.

Mindenesetre nem maradunk folytatás nélkül, hamarosan (egészen pontosan november 27-én) érkezik a sorozat következő évadja, melyben újra felvesszük az események elhajított szálait, megtudjuk, hova ment Mel és Atya vajon megtalálja-e, mi lesz Charmaine születendő babájával, mi történt Paige-dzsel és mi lesz Doki és Hope házasságával.Majer Judit
Majer Judit
Műfajtól függetlenül képes vagyok rajongani filmekért és sorozatokért, igyekszem bennük meglátni a jót, és szeretem őket részletekbe menően is elemezni. Objektív kritika nem létezik, de törekedni kell rá.