A mozin túl is dübörög az MCU: A Sólyom és a Tél Katonája (The Falcon and the Winter Soldier, 2021 – Disney+ ) évadnyitó kritika

A Sólyom és a Tél Katonája első része viszi tovább Amerika Kapitány örökségét, méghozzá (egyelőre) egészen jól.

Őszintén szólva amikor először hallottam A Sólyom és a Tél Katonája sorozatról nem hozott különösebben lázba. Egyrészt ez a két karakter soha nem tartozott a kedvenceim közé, másrészt pedig Anthony Mackie néhány frissebb megnyilvánulása kifejezetten ellenszenvessé tették a színészt a szememben. Ennek ellenére a sorozat pilot-ja kifejezetten üdítően hatott és kíváncsian várom a folytatást.

Egy csendes felvezetést követően kapásból egy hosszabb akciójelenetbe rohanunk, ami végre megadja Sólyom harcmodorának a saját ízvilágát. A jelenetsor nem csak jól néz ki, de perceken keresztül pörög és felcsigázza a néző érdeklődését. Ennek ellenpontjaként Bucky szerepe a karakter múltjához képest egészen visszafogott. A két főszereplő nem tölt el közös játékidőt a képernyőn az első epizód során, mégis erős a párhuzam: próbálják megtalálni a helyüket az Amerika Kapitány nélküli világban. Egyelőre sem Mackie sem Sebastian Stan nem hoz többet, mint amit mellékszereplőként mutatni tudnak, de az első rész bőven megágyazott a lehetőségnek, hogy ez változzon.

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Sebastian Stan (Bucky Barnes/A Tél Katonája) Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

Az évadnyitó során találkozhatunk új és régi arcokkal is, ezek közül az egyik a már beharangozott Don Cheadle, azaz Hadigép. A kevés szerepe ellenére hatalmas megkönnyebbülés, hogy ezúttal a komolyabb oldalát vették elő a készítők és nem csak poénkodásra használják.

Vizuális és audió téren a sorozat leginkább az Amerika Kapitány: A Tél Katonája által kitaposott ösvényen halad, kifejezetten magabiztosan. Utóbbi nem is akkora meglepetés, hiszen ugyanaz a Henry Jackman felel a zenéért, mint a ‘Kapitány második kalandja esetében. Az akciójelenetek és az effektek is jól mutatnak, remélhetőleg az alkotó csapatnak nem kellett úgy rohannia, mint a WandaVízió esetében.

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Anthony Mackie (Sam Wilson/Sólyom) Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

A hat epizódos keret ellenére Kari Skogland rendező nem kapkodik és ez jól áll a Sólyom és a Tél Katonája karakterének. Az első epizód nem fogja felrobbantani az internetet, de ügyesen megalapozza a hangulatot és minden tekintetben szolgál annyi érdekességgel, hogy várjuk a folytatást.


Cím: A Sólyom és a Tél Katonája (The Falcon and the Winter Soldier)

Megjelenés: 2021. március 19.

Műfaj: akció, kaland, dráma

Rendezte: Kari Skogland

Írta: Malcolm Spellman

Szereplők:

  • Anthony Mackie (Sam Wilson/Sólyom)
  • Sebastian Stan (Bucky Barnes/A Tél Katonája)
  • Wyatt Russell (John Walker)
  • Daniel Brühl (Zemo)
  • Emily VanCamp (Sharon Carter)

Producer: Kevin Feige és Kari Skogland

Zeneszerző: Henry Jackman

Fényképezete: P.J. Dillon

Vágó: Kelley Dixon és Jeffrey Ford

Produkciós cég: Marvel Studios

Forgalmazza: Disney+


Friss

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...

Megvédték Tom Cruise-t nagy covidos botránya miatt

Hatalmas feltűnést keltett világszerte 2020 karácsonya közeledtével az a hangfelvétel, amelyben Tom Cruise magából kikelve...

A Transformers: A fenevadak kora az újrakezdést jegyében készült

Az új, hetedik Transformers-film minden bizonnyal figyelmen kívül hagyja azt az előző öt Transformers-produkciót, amelyet Michael...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...