hétfő, április 15, 2024

Trending

Hasonlóak

A mozin túl is dübörög az MCU: A Sólyom és a Tél Katonája (The Falcon and the Winter Soldier, 2021 – Disney+ ) évadnyitó kritika

Őszintén szólva amikor először hallottam A Sólyom és a Tél Katonája sorozatról nem hozott különösebben lázba. Egyrészt ez a két karakter soha nem tartozott a kedvenceim közé, másrészt pedig Anthony Mackie néhány frissebb megnyilvánulása kifejezetten ellenszenvessé tették a színészt a szememben. Ennek ellenére a sorozat pilot-ja kifejezetten üdítően hatott és kíváncsian várom a folytatást.

Egy csendes felvezetést követően kapásból egy hosszabb akciójelenetbe rohanunk, ami végre megadja Sólyom harcmodorának a saját ízvilágát. A jelenetsor nem csak jól néz ki, de perceken keresztül pörög és felcsigázza a néző érdeklődését. Ennek ellenpontjaként Bucky szerepe a karakter múltjához képest egészen visszafogott. A két főszereplő nem tölt el közös játékidőt a képernyőn az első epizód során, mégis erős a párhuzam: próbálják megtalálni a helyüket az Amerika Kapitány nélküli világban. Egyelőre sem Mackie sem Sebastian Stan nem hoz többet, mint amit mellékszereplőként mutatni tudnak, de az első rész bőven megágyazott a lehetőségnek, hogy ez változzon.

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Sebastian Stan (Bucky Barnes/A Tél Katonája) Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

Az évadnyitó során találkozhatunk új és régi arcokkal is, ezek közül az egyik a már beharangozott Don Cheadle, azaz Hadigép. A kevés szerepe ellenére hatalmas megkönnyebbülés, hogy ezúttal a komolyabb oldalát vették elő a készítők és nem csak poénkodásra használják.

Vizuális és audió téren a sorozat leginkább az Amerika Kapitány: A Tél Katonája által kitaposott ösvényen halad, kifejezetten magabiztosan. Utóbbi nem is akkora meglepetés, hiszen ugyanaz a Henry Jackman felel a zenéért, mint a ‘Kapitány második kalandja esetében. Az akciójelenetek és az effektek is jól mutatnak, remélhetőleg az alkotó csapatnak nem kellett úgy rohannia, mint a WandaVízió esetében.

A Sólyom és a Tél Katonája
A Sólyom és a Tél Katonája: Anthony Mackie (Sam Wilson/Sólyom) Kredit: Chuck Zlotnik/ ©Marvel Studios 2021

A hat epizódos keret ellenére Kari Skogland rendező nem kapkodik és ez jól áll a Sólyom és a Tél Katonája karakterének. Az első epizód nem fogja felrobbantani az internetet, de ügyesen megalapozza a hangulatot és minden tekintetben szolgál annyi érdekességgel, hogy várjuk a folytatást.


Cím: A Sólyom és a Tél Katonája (The Falcon and the Winter Soldier)

Megjelenés: 2021. március 19.

Műfaj: akció, kaland, dráma

Rendezte: Kari Skogland

Írta: Malcolm Spellman

Szereplők:

  • Anthony Mackie (Sam Wilson/Sólyom)
  • Sebastian Stan (Bucky Barnes/A Tél Katonája)
  • Wyatt Russell (John Walker)
  • Daniel Brühl (Zemo)
  • Emily VanCamp (Sharon Carter)

Producer: Kevin Feige és Kari Skogland

Zeneszerző: Henry Jackman

Fényképezete: P.J. Dillon

Vágó: Kelley Dixon és Jeffrey Ford

Produkciós cég: Marvel Studios

Forgalmazza: Disney+


Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.